В Благоевград отбелязаха 133 години от рождението на Тодор Александров

ВМРО: Той бе последният некоронован крал на българите в Македония
1
В Благоевград отбелязаха 133 години от рождението на Тодор Александров
Снимка: БТА, архив

В Благоевград днес бе отбелязана 133-годишнината от рождението на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Десетки негови последователи и признателни потомци събра честването пред бюст-паметника на войводата край централната улица в Благоевград, която носи неговото име.

Монументът бе открит миналата година по повод на 120-годишнината от основаването на ВМОРО.

"Причината той да е на този паметник е, че не избра да развива своята учителска кариера в родното си Ново село или някъде другаде, а избра пътя на националната революция, избра пътя на борбата за довършване на Санстефанския идеал", каза заместник-председателят на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

По думите на председателя на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов Тодор Александров е един човек, за когото още приживе пишат всички  световни медии и чието име е записано и в "Енциклопедия Британика" като "последният некоронован крал на българите в Македония".

Отбелязването на годишнината от рождението на Тодор Александров продължиха в двора на църквата "Св. Димитър Солунски" в благоевградското село Падеш, където бяха поднесени цветя пред паметната плоча на Тодор Александров. Тя е възстановена тук през 1991 г. със съдействието на дъщерята на Тодор Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ВМРОТодор Александров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Постол Войвода преди 10 години
Ех, стани да ги видиш Велики войводо, тия дето те честват начело с агент Иван (новоизлюпен барекоид), как позорят паметта и делотото ти, *** *** на наследниците на тия дето те затриха.....Казионното МВРО е срам и позор за България и великата българска ВМ(о)РО. Един Ванчо Махайлов би ликвидирал тази продажна мЮлЮцЮнерска *** на момента.