Колко са опасни асансьорите, на които се возим?

До 2023 г. им слагат SIM карти за спешен сигнал при авария
11 мар 2014 08:14,
14
Колко са опасни асансьорите, на които се возим?
Снимка: архив, Булфото

Започват масови проверки на асансьорите в страната. От Aгенцията за метрологичен надзор ще следят за правилната поддръжка на съоръженията.

Секретарят на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков коментира пред bTV, че до края на тази година предстои изграждането на единен регистър на асансьорите у нас.

Очакванията са до 2023 г. всички съоръжения да бъдат снабдени със специални SIM карти, за да могат да изпращат сигнал при авария.

Още по темата

"Ако бъдат спазвани изискванията за редовна подмяна на опасните части, възли в самите асансьори, на практика един асансьор може да бъде вечен", твърди председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

На ден в асансьорите на Пирогов се возят над 3000 души - пациенти и лекари. Оказва се, че почти всички лифтове трябва да бъдат спрени от движение. Препоръката идва от специално изготвен доклад за техническото състояние на асансьорите в лечебното заведение.

Оказва се че в Пирогов има 21 опасни асансьора, един от тях е този на детската клиника. Той засяда между етажите по няколко пъти на ден.

"Общо взето, нашата служба, която поддържа асансьорите действа като спешен лекар в това отношение, да не казвам, че са на 24-часово повикване, а на 24-часово разположение в самата болница", коментира изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Стоян Миланов.

Подмяната на съоръженията ще струва близо 1 млн. лева на болницата, а парите все още се търсят.

"Това подлага на риск самия транспорт на пациентите и за мен съществуващ риск за техния живот. Говоря за риск и за самите служители на болницата", категоричен бе шефът на лечебното заведение.

Веднъж вече трагедията се размина, след като преди четири години асансьор пропадна в "Майчин дом". В резултат пострадаха 6 жени в напреднала бременност. Тогава стана ясно, че причината за инцидента е предписание за ремонт, което не е изпълнено навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Бай Боре Холмса преди 9 години
колко опасни са колите втора употреба на които се возим ,а
11
1
 
1
 
! Отговори
педро преди 10 години
" до 2023 г." Много оптимистично ве! Случайно да са видели календара, коя година сме?
10
1
 
1
 
! Отговори
az- преди 10 години
Аха, значи поредната организациика иска "пазарно" да прибира доброволно-задължителни пари :)
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В 80 % от старите панелки асансьорите са гробници.Повечето българи сме с такъв манталитет ползваме нещо до дупка без да го поддържаме!И като предложиш на съседите в блока дайте да съберем пари да направим нещо,повечето се правят на луди и казват нямаме пари!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те 2023г ще са вече на между 45 и 50 години и направо ще падат сигурно - няма да има време да натиснеш паник бутона.
7
1
 
10
 
! Отговори
. преди 10 години
Живея на 14-тия етаж , тва ако полети надолу ни СИМ ни МИМ ще ме спаси , така че вместо СИМ , МИМ и КИМ да се подновяват и преглеждат редовно.
6
3
 
12
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
от асансьори умират по-малко хора отколкото изядени от кучета, какво се занимавате с глупости.
5
4
 
14
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Асансьорите на обществените сгради са зле. А някой погледнал ли е тези в панелните 30-годишни блокове? Само в нашия вход е имало над 20 засядания през годините. Откакто са строени през соца панелни блокове, обществени сгради и др. асансьор не е подменян никъде, а само им се правят кръпки за закърпване на положението. Случаят в Майчин дом е шокиращ. Но няма да бъде единствен.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не по 1 СИМ карта, по 5 сим карти трябва да има един асаньор, за да покриват всички GSM оператори. Плюс към това трябва да са на най-скъпия тарифен плат + роумин + неограничен 4G,5G и нагоре мобилен интернет. Еми така де, знае ли човек къде ще заседне с асансьора...
3
3
 
14
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Поредното изискване, от което ще печелят оператори и фирмите, който поддържа асансьорите и чужд производител на такива устройства. Вече рядко има човек без телефон, а и едно време как са сигнализирали за засеждане. Целта е да се продават още сумати сим карти и да се монтират нови устройства - всичко ще струва пари. Да напишат колко струва въпросното устройство, колко ще струва монтажа, колко е месечната такса, да обяснят защо се налага - примерно заседнал е някой и не е могъл да излезне един ден
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И всеки асансьор с къси светлини, нали така Салахадине? Гледай си фаровете там.
1
4
 
18
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Нови фирми на "наш човек",нови изисквания,за да *** и той!!!