Фалит грози община Смолян

Местната власт дължи около 250 000 лв. на транспортна фирма
12 мар 2014 17:07,
3
Фалит грози община Смолян
Снимка: Ройтерс, архив

Общината в Смолян е заплашена от запор на сметките заради стари задължения, които трябва да плати на частна транспортна фирма. Съдебни изпълнители вече са изпратили покани за доброволно изпълнение по три дела, а исканата сума е 110 000 лева, съобщава БНТ. Ако парите не бъдат платени в срок до 15 дни, то сметките на местната власт ще бъдат запорирани, което ще доведе до фалит.

Общите задължения са в размер на около 250 000 лева и са натрупани по фактури от 2008 и 2009 година при предишното управление. Общината е трябвало да плати сумата заради поевтиняването на билетите за градски транспорт на пенсионерите в града.

"Тогава Общинският съвет е приел, че пенсионерите над 70 години пътуват безплатно, а другите - до 70 г., с намаление. И това е много добре естествено, стига да можеш да си го позволиш. Общината тогава е приела тези неща, но не си е разплащала задълженията и сега се налага 2014 година да разплащаме фактури от 2010-а, 2008-а, 2007-а“, обясни кметът Николай Мелемов.

Транспортната фирма е водила дела, за да си получи дължимото, и ги е спечелила. Първоначално настоява да си получи 110 000 лева. Според главния финансист в общината Венера Аръчкова фирмата няма право да запорира средствата на местната администрация.

"Нямат право да ни запорират средствата, които са целеви и са държавни, но всичко, което е постъпващи приходи по различни направления в бюджетната сметка, имат право да ни запорират до издължаване на задължението", посочи тя.

Предстоящият запор ще утежнява финансовото положение на общината. Той на практика означава, че няма да има средства за заплати на служителите, за ток, вода и други консумативи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: фалитОбщина Смолян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ФАЛИРАХА Г-ДА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ САМО СМОЛЯН!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имате си здрава социалистическа ръка в парламента. Ще има малко за даване и много за крадене. Накрая нищо, което може да се види. Да му мислят хората какво ще правят, но и за кого ще гласуват следващия път. Тези вечни "честни" управляващи - милионери, докараха до дъното цяла България. Мислите ли, че ще се церемонят с един Смолян. И да викаме неволята, тя няма да дойде. Сами трябва да си помогнем, за да не фалираме окончателно. Да не забравяме, че имаме деца. Твърдо срещу корумпираните.