Безпаричие изкарва лекари от Варна на протест

Медиците не са получавали пари от месеци
Обновена: 13 мар 2014 11:43 | 13 мар 2014 10:49,
11
Безпаричие изкарва лекари от Варна на протест
Снимка: Булфото, архив

Пореден случай на работници без заплати, този път във Варна. Лекарите от Тубдиспансера, който е единствен за цяла Североизточна България, са без заплати от няколко месеца. От днес те ще провеждат едночасови стачки всеки ден, докато не получат възнагражденията си за ноември, декември и януари.

"Не може повече да издържаме без заплати", категорична е главната сестра Веска Георгиева пред Нова телевизия. Тя разказа, че положението за персонала в здравното заведение е нетърпимо и затова има и масови напускания. По думите й ситуацията е извън контрол, а хората са отчаяни. „Някои разчитат на близки, други обаче са сами и няма на кого да разчитат”, допълва тя.

В ситуация на безсилие са изпаднали държава, община и работещи, които търсят вариант за спасение от безпаричието в Тубдиспансера, но решение все още няма. Веска Георгиева обясни, че е търсена връзка със здравното министерство, но ситуацията остава същата. Тя призова институциите да погледнат сериозно на казуса.

Условията на работа, които медиците определят като „ужасни“, също са проблем в болничното заведение. „Стаите са в мухъл, бельото не достига, храната е занижена и нямаме достатъчно гориво и електричество", оплакват се още лекарите.

Проблемът с болницата започва още от 2011 година, когато държавата взима решение да намали финансирането от 1.2 милиона лева на 300 хиляди лева за година. Заместник-кметът по здравеопазването в община Варна д-р Лидия Маринова казва, че още тогава местната власт е потърсила законови вратички, чрез които общината да може да подпомага Тубдиспансера.

"Съдбата й обаче отива към закриване, а рискът да се увеличи заболеваемостта от туберкулоза може да нарасне", признава тя. По думите й за периода от 2011 до 2013 година на болницата са преведени над 1 млн. лв. от общината. Само за 2013 година преведените пари са 414 хиляди лева, уточни Маринова. Средствата са били предназначени за изплащане на дължимите заплати.

Днес се очаква заседание на здравната комисия към Общинския съвет в морската столица, който ще мисли за изход от ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tva medicinski sestri ,q da pitat doktorite kvi sa dalaveradjii kak iztochvat zdravnata kasa i vzimat pari pod masata v sofia sa milioneri ,v provinciata sa s po 5 hilidi do 15 hilidi na mesec zaplati .tia da ne protestirat ami da pitat zashto ,da si hvashtat patia v anglia italia po sveta tva e iztinata .
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
tva medicinski sestri ,q da pitat doktorite kvi sa dalaveradjii kak iztochvat zdravnata kasa i vzimat pari pod masata v sofia sa milioneri ,v provinciata sa s po 5 hilidi do 15 hilidi na mesec zaplati .tia da ne protestirat ami da pitat zashto ,da si hvashtat patia v anglia italia po sveta tva e iztinata .
9
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТАЗИ НОВИНА ТРЯБВА ДА Е НА ПЪРВА СТРАНИЦА !!!!ЗАЩО НЕ Е??????????????????????????
8
10
 
33
 
! Отговори
Чевив Трол на Кол преди 10 години
Дръж те се !! Още малко и ги омитаме ***!! Когато те са на власт знаете ..винаги е така ..винаги винаги ! Дръжте се още малко ако можете нещата ще се оправят ! Повечето Българи вече разбраха , че комунистите са в центра на всички мизери, кражби, убийства, изнасилвания, измами , мародерства и на следващите избори няма вече да съществуват в сегашната си форма до тогава полвината им електорат ще е предал бого дух така, че дръжте се , още малко!!!
7
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро всички болници в БГ ще са така. Който иска пари да напуска и да ходи в чужбина. Време е за частни болници. Да ви видя тогава как ще кеадете от частник и ще върне те ли човек за операция,защото якето му е протрито от 15 лева. Редовно изпращаме болни хора и Ви гледаме резултатите. Вие не заслужава те и този бюджет,който го имате в момента. Скоро ще бъде и по зле.
6
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От години се нуждая от операция,но ми казват да продължавам на хапчета. Така и правя.Боли ме, но повече ме боли че три години подред ходя и се моля на хирурзите да ме оперират, но всеки път ми казват, че щяли да ме оперират но по нататък. Истината е че нарочно ходя при тях като просяк, за да видя и изпитам отношението им. Всяка година съм задължен да изпращат детайлен анализ до Брюксел за здравните заведения в БГ.Аз и моите колеги сме на едно мнение. Време е за частни болници.Тези да напускат!
5
8
 
33
 
! Отговори
mdam преди 10 години
До безпартиенТи май четеш между редовете !"Проблемът с болницата започва още от 2011 година, когато държавата взима решение да намали финансирането от 1.2 милиона лева на 300 хиляди лева за година. " Това пише в статията, отвори си очите !
4
13
 
37
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Така става винаги когато БСП е на власт!Неслучайно Жан Виденов е от БСП.Нито една друга партия няма такъв уникален ръководител!
3
10
 
43
 
! Отговори
ULK преди 10 години
дАВАЙТЕ ОЩЕ ПАРИ НА *** ДА ВИ Е-А В ПОЛИТИЦИТЕ.
2
9
 
58
 
! Отговори
БПФ преди 10 години
"В ситуация на безсилие са изпаднали държава...."Същата тая "държава" пилее по над 3.2 МИЛИАРДА на година за помощи на отказващите да учат и работят *** ***.... на явно всеки крастав, крадлив и гнусен *** е по-важен от Българските лекари и въобще от всички работещи нормални хора !!!!И докато тоя народ не скочи и не започне да коли политиците като *** на жълтите павета, нещата все по на зле ще отиват !!!!
1
9
 
54
 
! Отговори
tozi преди 10 години
Това трябва да е на първа страница! Занимавате хората с новини за глоби при силни аларми на колите... Прости сте!