Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До полицай-юрист много си прав човек. сега да ги видим големите хуманисти и професионалисти какви простотии ще говорят. ама да отидат на място, най- отпред, а не от тв студията.
82
1
 
20
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 10 години
Главният секретар Светлозар Лазаров не е ли застрелян все още? Разбрах че е на мястото на инцидента...
81
13
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
Вземете оръжието и на Тиквата. Като го гледам опозиционното му бъдеще го изнервя и съвсем е превъртял. Няма да се учудя ако след изборите и той вземе да пуца
80
5
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
Такива хора са нужни на България за нейният възход.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ако наистина е луд, единствения вариант е да му пуснат някоя димка в къщата за да го изкарат навън и да го гепат или направо да го правят на решето ако има в ръката си оръжие.
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До аз съм българче Психично болен не може да го вкараш в затвора, българче. А доживотен "с право на замяна" - не значи че ще я получиш тая замяна. Стига сте търсили под вола теле. от 1944 все някой му пречи на Бай ***... Все *** много знае и може, и все до шията в гомната, и все други му виновни... що ли вече никой нормален по света (и у нас) не вярва на това (че все някой му пречи на ***)
77
2
 
9
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Оставете хората да си свършат работата.Това е инцидент.Не е толкова ненормално да загиват спец -полицаи.Случва се почти всеки ден в доста по напреднали държави.Жалко за момчето но това си е риск.Той също има вина,че е загинал.Било заради небрежност или неадекватна реакция.Да не дава Господ.
76
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пратете Тиквата с дългия балтон изглеждащ на мутра от 90-те години
75
1
 
17
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Съветът на Европа изразява разочарование, че България още не е отменила нехуманната присъда "доживотен затвор без право на замяна"Да отпаднела доживотната присъда без право на замяна, а? Евроклоуните имат ли нещо да кажат сега? А Маргарита Попова?
74
3
 
16
 
! Отговори
Наско преди 10 години
Хора представете си каква полиция ни пази,ужас пълен разпад в МВР..........
73
12
 
18
 
! Отговори
до по-надолу преди 10 години
Да, Ани Цолова си е злобна и става много нервна ако някой плюе по ГЕРБ, тогава направо губи самообладание! Сутринта я гледах как още на първата зрителка взе да се стряска а после изведнъж си сложи фалшивата усмивка да изглежда добронамерена!Просто си личи злобата и нервността която таи в нея и трудно я прикрива! Освен това е пристрастна към ГЕРБ и това й пречи като журналист, а пристрастен журналист няма успял!!!
72
1
 
10
 
! Отговори
Росен преди 10 години
Освен Росен Петров да иде да му разкаже как още обича Слави и оня да се трогне и да се предаде.
71
0
 
5
 
! Отговори
Вунд преди 10 години
У нас не се взимат мерки срещу нищо, докато някой не умре, за всичко се отнася.
70
1
 
6
 
! Отговори
Гоше преди 10 години
Трепи, майййкккааааа.......
69
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Странна статия. От дриги новини излиза следното: спи си човека и някакви се опитват да нахлуят в дома му. Той се защитава - стреля и убива един от нападателите и ранява други двама. Не е ясно дали е разбрал, че нападателите са полицаи и дали после го е разбрал.Изразът "ще те убия" е влязъл в масова употреба без изобщо да се влага в него буквалния смисъл, т.е. хората масово го употребяват без това да е закана за убийство. Не става ясно какво е предизвикало полицаите да извършат това нападение.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нама доказателство, че стрелеца е психично болен истината е , че е БИЗНЕСМЕН и ако беше от по-голям град щеше да е ДЕПУТАТ
67
0
 
10
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Че журналистите са вече изперкали е факт, с тази разлика, че Ана Цолова е поне симпатяга, а онази сврака от ТВ7 Ива Николова хем грозна хем нахална. Време е да я сменят, стига е плашила децата. На кого ли е омръзнала!
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да пипате човека! Съд за полицаите! Ще будят човека посред нощ. Не изключвам и някой да го е напсувал.Хелзинският комитет спи ли. Няма да допуснем полицейско насилие. На съд в Страсбург.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До полицай"Хората ясно са написали, че става дума за ПСИХИЧНО БОЛЕН човек."Написали. А дали е така или това е просто лесното обяснение?
64
0
 
8
 
! Отговори
// преди 10 години
Има само един начин да убие един и да рани трима полицай.Наредили са се пред вратата му и са му позвънили, тоя е излязъл и ги е започнал направо с пушката. Сигурно ги е гонил и по стълбището.