Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
дали прокуратурата ке заведе дело срещу неизвестен извършител
242
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижда се, че Йовчев "успешно" пребори битовата престъпност !
241
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи да се барикадираш в къщи? Да си сложиш входна врата и да я заключваш? 4 години не е излизал от къщи, какво е ял? Цялото ръководство на държавата смърди на развален труп. Когато полицията трябва да пази престъпната управляваща шайка от млади девойки са като терминатори, а тук някакъв луд ги направи смешни! Овчев - разкарай се турска подлого и вземи този неандерталец гл.сек със себе си!
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СВЕТЛОЗАР ЛАЗАРОВ- Главен секретар на МВР.Гн Цацаров нямали да разследва гн Светлозар Лазаров къде сее намирал когато са застреляли Илия Павлов и на каква длъжност е бил.Или в ухо това неви влиза,защото е от 6яиката,на станишев и доган.
239
3
 
11
 
! Отговори
Пишете глупости! преди 10 години
Интересно как решихте, че човекът е психично болен?Най-обикновен ловджия, който се спречкал с директор на училище и онзи му пратил полиция. А те взели, че нахлули през нощта , стреснали човека и той ги опушкал.
238
0
 
10
 
! Отговори
димитров преди 10 години
1.Министерство на здравеопазването-няма никакьв контрол вьрху психично болните,които би трябвало да се водят на отчет.2.МВР-няма контрол вьрху лицата с ловен билет и орьжието им.Фиктивни справки,само за сьбиране на пари...3.МВР(отново)-полицаите се интересуват единствено от собственото си благополучие,а не хващат престьпниците.4.Ако пьк случайно арестуват някого,то присьдите са смешни...
237
1
 
14
 
! Отговори
777 преди 10 години
ГЛАВНИ СЕКРЕТАРИ И МИНИСТРИ ДА СИ ПОДАВАТ ОСТАВКАТА ,ТО СЕ РАЗБРА ЧЕ НЕ СТАВАТ ЗА ТАЗИ РАБОТА, СМЕЩНИЦИ ,А И ТЕЗИ ГЬОН СУРАТИ ОТ ПАРЛАМЕНТА И ТЕ ДА СЕ МАХАТ
236
2
 
14
 
! Отговори
Стига бе! преди 10 години
До 252 Има убит човек, българин. Дали е полицай, чистач, портиер - няма значение. Не прави чест никому да си прави "дъвка" със смърт на свой сънародник. Пак казвам, ако коментарите не са плод на няколко човека с различни никове - то няма вече народ и нация. Има само скотове, чудещи се на чия смърт да се надсмеят, докато си дърпат кафенцето. Евала за коментра! Евала, че не скотееш, като останалите!
235
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лясковец не беше ли над Асеновград ,
234
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
260 ей тутманик ти знаешли къдее Бристол Кингкрос Кингстън Ватерлоо Манчестер Датфорд А 406 M25 кво дати разправям *** сте и такива щеси отидите.Много ще лижите топ.ите на Станишев и Доган.Там вие местото.В лондон съм от 1995.ШИТ.
233
5
 
5
 
! Отговори
Засрамете се! преди 10 години
Има убит полицай и опасност за децата вие за партии говорите, Тези пардии ви изядоха ушите и ви направиха живота черен. Думата партия трябва да се забрани със закон а всеки опитал се да прави каквато и да била партия да бъде съден и затварчн като престъпник, защото партиите са 100% за манипулация и използване на народа.Народа да се научи сам да се оправя без партии ! Тогава ще има и справедливост и всички безсъвестни, некоректни и виновни ще са наказани
232
3
 
16
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Покойният българин Радой Ралин е казал "ТЪРПИ НАРОДЪТ НАШ, ТОЙ ИМА ПЕТСТОТИН ГОДИШЕН СТАЖ" Колкото и интелигентни наши и чужди люде да ни напомнят това ние никога няма да разбереме какво трябва да се направи. Причината е една за съжаление, все още в България преобладаващото население е продукт от овчарският *** ген, останал единствен след геноцида извършен от червените в държавата ни да избият българската интелигенция. Жалко но факт потвърден и от тук коментиращите болшевишки ***
231
1
 
2
 
! Отговори
макето преди 10 години
ЯЯЯЯ имало и друг кат мене дано да се е запасил с ракийка човеко оти тия обсади траят по неколко дена докат се измъкнеш
230
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инцидентът показва колко е слаба властта в България в момента.
229
0
 
9
 
! Отговори
Tina преди 10 години
До BubblesАко затварянето е крайна мярка, най-простичкото решение след подаване на сигнала от директора, би било: проверка на място, изземване на притежаваното оръжие, отнемане на разрешителното, отваряне на досие и редовни проверки за наличие на незаконно оръжие.При вероятност от престъпления срещу деца, действията трябва да са категорични и безкомпромисни.
228
1
 
2
 
! Отговори
Стига бе! преди 10 години
Аналитичен = аполитичен...
227
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При Доган и Станишев няма уволнения защото са монтирани по списък послуванковците,Вежди Рашидов не случайно каза че ДПС ги вземат техният електорат от подниците миризливи слагат им костюма и как няма да ревът за Дога.Веждито е много точен и умен и упорит човек.Другите търчиляги са бир ики.
226
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 263Какъв Лондон те гони, ***? Май ТИ не си излизал извън Тутракан като гледам.
225
1
 
15
 
! Отговори
Апис преди 10 години
Не е хубаво, че има жертва, но! Това рано или късно щеше да се случи и е по-добре, че е полицай отколкото някое дете. Полицията както обикновено не си е свършила работата навреме и в този случай някой е платил с живота си за това. В тази институция цари страшна анархия, шуробаджанащина, корупция, непрофесионализъм. С една дума - смешници. Това е родната полиция колкото и да не им се иска на някои. Както казват по-долу - да бият с палките беззащитни могат, но ако трябва да покажат нещо повече...
224
2
 
2
 
! Отговори
Стига бе! преди 10 години
Любимите ми партии?! Това в кой от постовете ми го прочете? За коя партия пледирам според теб? Моля те да ми кажеш за да мога в най-кратък срок да ке запиша в нея бидейки *итичен, но просто не искам да имам общо с теб! Скот!