Опасни са язовирите без ясен стопанин, призна комисар Николов

Критични места са и общинските язовири
0
Опасни са язовирите без ясен стопанин, призна комисар Николов
Главен комисар Николай Николов. Снимка: Булфото, архив

След обилните валежи най-критичните места са в язовирите с общинска собственост и тези, които на практика са без определен категоричен стопанин. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ по БНТ.

Още по темата
Според него за големите, структуроопределящи язовири, които са стопанисвани от “Язовири и каскади”, няма опасност от преливане.

Подобрява се състоянието и на язовирите, стопанисвани от „Напоителни системи”, посочи той.

„Министър-председателят пусна заповед, с която даде указание какво трябва да се извърши преди този сезон. Отчетът сочи по документи, че сме готови, само че не е така, видяхме какво се получи“, коментира още Николов.

„На територията на цялата страна имаме повече от 2 000 доброволни пожарникари и спасители”, каза той и изрази надежда следващата година кметовете на населени места да използват ресурса им.

Според него най-важни са превантивните мерки.

„Ако вложим един лев в превенция, тоест в почистване на дерето, спестяваме минимум 8 до 10 лева от нашите реакции. Реакциите на службите за гражданска защита са изключително скъпи. Това са хора, техника, денонощно се доставят инженерни съоръжения, огромна работа, нещо, което може да се предотврати с един ден почистване на критичния участък“, обясни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Николовязовиривалежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари