На 40 млн лв. европари се надява Бачковският манастир

Общо 200 мл. лв. са предвидени за църкви и манастири
11
 На 40 млн лв. европари се надява Бачковският манастир
Снимка: Булфото, архив

Бачковският манастир кандидатства по проект за ремонт и реставрация на църквите, стенописите в тях и хотелската част.

Още по темата
Това съобщи игуменът на светата обител архимандрит Симон, цитиран от БТА. Общата сума е 40 милиона лева, а финансирането се очаква по програма Регионално развитие и култура за 2015 г., уточни духовникът. По думите му, за църкви и манастири по тази програма за България са предвидени 200 милиона лева.

Подготовката на документацията е поверена на консултантски фирми, които трябва да приключат работата по тях до края на месец юни. Преди това за изпълнението на проекта ще трябва да вземем разрешение и от Светия синод, каза архимандрит Симон.

Най-спешната задача е подмяната на покрива на централната църква, обясни игуменът. Стенописите трябва да бъдат почистени, нужно е да се реставрират и двете църкви "Св. Архангел Михаил" и "Св. Богородица", от поправка се нуждае и старото крило на манастира, изреди архимандрит Симон.

Последният ремонт на Бачковския манастир е правен през 1986 г. от чешкия професор Ондрачек, обясни игуменът на светата обител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Очаква се новата баба Гуси да изгрее...Какви пари за манастири, малко ли домове за сираци има?Малко ли семейства събират пари за трансплантация на органи за дечицата си или за живото-спасяваща операция?Грешен е тоя свят, приятели....
9
0
 
0
 
! Отговори
Дафо преди 9 години
До ВаняНе си уцелила правилното заведение. Тия са истински кожодери. Иначе района си е супер. Другия път се спри на "Чинарите" - с/у "Водопада" е като пресечеш пътя. Или "Тунела" преди първия тунел на връщане. "Водопада" *** с вида си.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
40 млн са грешни пари за един манастир
7
0
 
5
 
! Отговори
Вярващ преди 9 години
С 40 милиона още доста порно клипове ще заснемат вътре.
6
2
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
За Бачковския манастир не искам да коментирам, но обстановката около него е под всякаква критика. Голяма ***! Паркинг 3 лв (останахме 10-ина мин). Заведениетото Водопада е пълна мизерия (вътре влязохме), тоалетната не ми се коментира, а цените супер надути( двойно на средните цени в града ). Много се разочаровах и скоро не смятам да посещавам този район.
5
1
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Не ми се мисли колко пари от тази сума ще гушнат ......таман....Кичка няма да дири квартира ми направо апартамент ще си купи ........
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия 40 милиона за развитие на -ията ли са? Тя и без пари там пак процъфтява!
3
5
 
1
 
! Отговори
Proicho преди 9 години
a, tova sa moderni islyamski investicionni proizvodstveni programi ot arabskite strani?
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, парите са нужни, да си плащат интернета, за да могат да се въртят видео чатовете по голи Бачковски чушки...
1
8
 
7
 
! Отговори
Атеист преди 9 години
Що пари се потрошиха за да учи овцете на смирение.Не случайно комунистите станаха изведнъж набожни и не случайно синода повечето са агенти на ДС.Религията е новия комунистически манифест. За това плащаме всички ние и мафията и тя се блажи с тези проекти не само поповете.