При SMS-измамите групата е голяма, сумите - малки

Експерт: Този вид измами се срещат рядко, за разлика от телефонните
Обновена: 13 май 2014 08:15 | 13 май 2014 08:10, Анисия Иванова
12

SMS-измамите се отразяват отрицателно както на потребителите на мобилни услуги, така и на множеството дарителски кампании, целящи да съберат средства за животоспасяващи операции. Това коментира в интервю за БТА Александър Балкански, експерт в областта на телекомуникационнните услуги. Този вид измами се срещат изключително рядко, за разлика от телефонните, тъй като номерът на изпращача е лесно проследим, сумите са незначителни, а изплащането им става месец след потреблението, което
 минимизира злоупотребите, обясни той. 

"Измамите чрез SMS провокират жертвите да се обадят или  изпратят кратко съобщение на номер с добавена стойност. Целта на измамниците е да получат много на брой минимални суми от  порядъка на 5-10 лева. За разлика от телефонните измами, тук се знае, че групата около организаторите е голяма, но пък сумите са малки", обясни Балкански. Той препоръчва при съмнения в някое позвъняване да се провери текущата сметка на номерата, посочени от използвания мобилен оператор. Данните се актуализират на  всеки 2-3 часа автоматично от билинг системите на оператора.

Предплатените карти се отчитат почти веднага, посочи експертът, който вече 13 години работи в телеком индустрията и участва в реализацията на повечето големи ентъртейнмънт телевизионни и наградни проекти.

За съжаление, веднъж след като е проведен разговорът, или е изпратено съобщението, отчитането е налице и е почти невъзможно да се преустанови. Затова потребителите трябва да са много внимателни - да не звънят на непознати номера, да внимават на  кого си дават телефонния апарат и да проверяват съмнителните източници, препоръчва експертът, който близо година е оперативен директор в българска компания за SMS разплащания, част от международен холдинг.

Александър Балкански посочи, че опитите за злоупотреби влияят негативно, нанасяйки удар по най-важното - доверието на клиентите в услугите, предоставяни чрез този метод. Според него малко се говори по темата и затова е необходима сериозна информационна кампания сред обществото, която да даде възможност на хората да вземат правилните решения. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май нещо не си доразбрал за дядо ти.Може да се е уплашил от казармата и да е поискал да пресече границата незаконно, или пък да е сгазил лука по друг начин и сега да се изкарваш репресиран.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТрупът на дядо ми каза друго.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е така, просто се работеше. В консервната в Бойчиновци работеха 2 000 човека, а сега *** и виж какво е останало от нея!!!!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8За останалото плащаха хората по трудовите лагери, и накитите от разстреляните.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започнах работа 1979 г. със заплата 185 лева за средно образование.Помня и цените: обикновена вафла- 5 ст. детска закуска 4 ст. хляб добруджа 26 ст. билет за градския транспорт 6 ст. бутилка коняк 4.80, натурален сок(бутилка 0.5л) 28 ст. и още, учебници до 8ми клас- безплатни, здравеопазване- безплатно, всеки отрасъл със собствени почивни бази..........................
7
3
 
1
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Другарите от БКП-БСП-ДС и да искат не могат да управляват пазарна-частна икономика. Те са свикнали да говорят само за цени. Цените са това което са и няма високи или ниски. ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА СА НИСКИ. Това е истината , но комунист-социалист не говори на тази тема, защото 90 % от работодателите са назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС. Това значи, че посмъртно няма да има повишение на заплатите или пенсиите. Ще будалкат хората с по 5-10 лв. и до 3000 година няма да се оправим за съжаление.
6
1
 
4
 
! Отговори
Една преди 9 години
Съгласна съм с номер 5,наистина имаше друг морал.Не оправдавам комунистите и техните издънки защото съм антикомунист,но т.н.демократи са още по-големи крадци и лъжци ЗАЩОТО ПРОИЗЛЯЗОХА ОТ ГРУПИРОВКИТЕ на ББ и тем подобни.А кои бяха те - бизнесмени с анцузи и купени дипломи,познавам лично такива мутри.Други пък се пръкнаха от комунистическото котило и от БКП преподаватели станаха демократични вождове.Какъв морал може да се очаква от тях и поколенията им?Тежко и горко на България!!!
5
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че този сегашен морал на крадци и престъпници дойде с демокрацията и пазарната икономика, т.е. това са демократите, а жертвите са хора възпитавани в предишни времена, които не могат да си представят, че някой може така да ги лъже и ***.
4
2
 
5
 
! Отговори
До 1 икономист преди 9 години
Това, което си написал няма нищо общо с статията, а и не е вярно.Например аз започнах работа с 175 лева заплата, а не с 105 лева. 105 лева за висшист е било доста години преди това. Я като се пишеш икономист, я пресметни тези 105 лева от преди примерно 50 години, на колко сегашни лева отговарят, т.е. колко пъти по-малка заплата взимат хората сега!
3
4
 
1
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Другарю 2 общото е , че този морал и манталитет на крадци и измами е насаден от БКП-БСП-ДС. Апропо в момента внука на Тодор Живков се подвизава в Америка като картоиграч и измамник -това и сина на Владко Живков-пияницата. Но това е трудно за разбиране от каскетаджиите -неграмотници.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До икономистКво общо има цялата тая работа с СМС-измамите, които се извършват от чужбина ?
1
8
 
7
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Как за толкова години Българина не разбра , че управление на БКП-БСП-ДС е пагубно за Държавата. От 70 години лъжат и грабят хората. Преди 1989г. дадоха на хората да крадат от фабриките и ТКЗС-тата и с това необратимо развалиха морала . Същевременно на хората с висше образование заплатите бяха 105 лв. НА МЕСЕЦ. Сега е същото само, че му викат демократична кражба. След 1989г. ограбиха спестяванията на хората чрез фалшиви банки и 1 долар беше 3000 лв. Сега се чудя след всичко това как им вярват.