Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан

В акцията се включиха парапланеристи и три хеликоптера
Обновена: 19 май 2014 21:03 | 19 май 2014 19:45,
93
Спасител: Дано момчетата не попаднат в капан
Снимка: Булфото, архив

В акцията по спасяването на трите 20-годишни момчета, които се изгубиха в Стара планина, днес се включиха парапланеристи и три хеликоптера. Те обхождат района между Сопот и връх Ботев с идеята да забележат младежите. Родителите на младежите се намират в Калофер, за да следят операцията отблизо.

„Предполагаме, че все още са в добро здраве, сигурно са изморени и обезводнени”, съобщи пред Dnes.bg Веселин Ганчев, спасител в Планинска спасителна служба- Сопот.

Още по темата
Втори ден продължава спасителната операция за изчезналите три момчета в Калоферския балкан. В акцията вече участват делта и парапланеристи. В търсенето се включи и военен хеликоптер с термокамера.

„Два пъти облетяхме с хеликоптер, но ако са в гора, трудно ще ги забележим”, каза още Ганчев.

Трите момчета са тръгнали в планината абсолютно неподготвени. Последната връзка с тях е направена вчера сутринта. Те са съобщили, че са пренощували в пещера. От тогава телефоните им са без батерии.

„Поради тяхната неопитност предполагам, че са решили да следват реката, която ще ги отведе до полето, но ще стигнат до някой скален отвес и ако са по-печени, ще го преодолеят, след това ще стигнат до още по-голям скален отвес и ще се окаже, че не могат нито да продължат, нито да се върнат, това е най-голямата опасност, че ще останат в капан”, разказа парапланеристът Николай Йотов.

Операцията по издирването на изчезналите студенти се извършва на обширна труднодостъпна алпийска площ между връх Ботев и казанлъшкото село Тъжа.  Клетката на мобилния телефон на единия от изчезналите студенти показва, че те могат да се намират в радиус от 30 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До everestПич, ти Стара Планина явно си я виждал само отдалеч. И въобще планина.
83
2
 
16
 
! Отговори
ью преди 9 години
май не е съвсем зле наистина да се помисли за казарма - да калява волята и мъжествеността... и акъла
82
0
 
5
 
! Отговори
Влади преди 9 години
Фрогнюз пишат, че засечените от хеликоптера горещи точки не са на момчетата, а на спасители.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До everestАбе за водата може да се поспори.Зависи от района, зависи и от височината, зависи от вида на скалите.Т.е. зависи дали въобще има вода там или е подзема или е никаква.
80
3
 
6
 
! Отговори
kotarak преди 9 години
На по 20 г. са, здрави млади пичове и вече за 3 денонощия са свикнали с планината.Така че скоро ще се обадят от първото селце където стигнат и заредят телефоните. Ако някъде хванат някаква маркировка ще им е в голям плюс поне психически.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анти ГЕРБ e po dobre zamalchi che si smeshen tova e jivot na mladi momcheta be *** ti ako beshe v takava situaciq na roditelite ti priqtno li shteshe da im e samo hranite a ste ebahti mishkite sichki pojelavam na vsichki bezmozachni *** koito pishat gluposti za tqh da im se sluchi sustoto na tqh i na tehnite deca da se zamislqt malko nad neshtata v jivota. Podqvolite tova e choveshki jivot na 3-ma mladi studenti...
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ami ako sa v peshtera?....
77
0
 
4
 
! Отговори
стига мачка преди 9 години
До Анти ГЕРБщо не се хвърлиш от Аспаруховия мост
76
3
 
5
 
! Отговори
everest преди 9 години
Пак ще се потретя,ако имат огън и огнище да се топлят,не виждам толкова голям проблем,за 2-3 дни малко ще прегладнеят,вода в планината колкото искаш,все ще ги намерят,ако не днес ,то утре,въпроса е да не са без огън,това е животоспасяващото в случая.Плюс това ,те не са алпинисти ,тръгнали да се катерят по скали и зъбери......
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
напишете южен джандем и попрочетете няколко пътеписа към тях има снимки.Ако ги намерят и са живи ще бъде див късмет.Там района наистина е брутален особено при тези пролетно -зимни условия.И 10 хеликоптера да пуснат и огън да запалят , освен ако не е ужасно голям само на късмет могат да мечтаят да ги намерят.А кучетата в този случай никаква работа не вършат.Твръде възможно е ако са се изгубили някъде над хижата, в тъмнината да са я подминали и да са слезнали много надоло в гори тилилейски
74
2
 
8
 
! Отговори
до 80 преди 9 години
Баце,ти тази сутрин ,май си забравил да си пиеш лекарствата,така ми се струва.....
73
1
 
15
 
! Отговори
everest преди 9 години
Споко ,като ги открият-надявам се скоро ,ще разберем каква е цялата патиланска история,мислете позитивно,няма страшно,нито са в Хималаите,нито в пустинята ,така че би трябвало, всичко да завърши добре.
72
50
 
5
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 9 години
Абе хора ли сте *** ли сте... какво се занимавате с писаници за тия наркоманчета недоносени... предстоят евроизбори и трябва да смажем ГЕРБ!
71
2
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До фсбИ наркотици да са.Да ги намират живи!Всеки ще си плати. Но това мълчание е притеснително. Времето минава и психиката се срива. Познавам доста добре планината. Без подготовка, без дрехи и стабилни обувки, без храна, без ориентир и водач, това си е чисто безумие! Та дори и само на "разходка"! Оцелявала съм не веднъж, подготвена съм и пак не си правя експерименти с живота. Не само младостта е предимство, а и характера.
70
1
 
11
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
До ал,Мислиш ли, че спасителите не са им казали точно това? Само че на 20 години си млад и зелен и не слушаш патилите, ами действаш на своя глава...
69
36
 
9
 
! Отговори
ал преди 9 години
Баси и спасителните служби имаме...да имаш телефонна връзка със загубилите се, да знаеш че са в кръг с радиус 30км и да не можеш да ги намериш два дни...Пълни лузери и некадърници!Ми кажи им да стоят на открито или да се качат на най-близкото било или поляна и да чакат там. Сега ще си играят на криеница сума време.Пази боже да намаш нужда някаква държавна организация да ти помага в милата ни татковина. Иначе все експерти там. да ви плюя и на професионализма!
68
6
 
3
 
! Отговори
фсб преди 9 години
ако не са гъби, може да е ЛСД, екстази и тн... за мен има некви наркотици, зада стане така...
67
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 74,Това е така, но момчетата са били и на закрито, поне от там някаква следа?Вече се включват и спасители от цялата страна, техника, доброволци, дано поне днес има резултат.Други обстоятелства могат да направят така, че да не са живи, Балканът е непредсказуем. Само водата е спасението за тях, а за храна, освен гъби, друго препитание няма откъде да намерят. За днес съм с положителни очакванияР.Стоянов ПСС
66
0
 
10
 
! Отговори
everest преди 9 години
Ако следата е пресна ,до няколко часа ,кучето я хваща,но ако вали дъжд,духа силен вятър,минават други хора ,става почти невъзможно да открие нещо,зависи от кучето ,водача,както и условията.
65
0
 
1
 
! Отговори
everest преди 9 години
Освен челадинки,други гъби ,не знам в момента да виреят ,толкова рано .В крайна сметка не са в Хималайте или Алпите,ще ги намерят,въпроса е ,раниците и дрехите наистина ли са в колата.