Няма следа от изчезналите край връх Ботев младежи

Спасителите са затруднени от мъгла и превалявания
18 май 2014 21:36, Александър Попов
31
Няма следа от изчезналите край връх Ботев младежи
Снимка: Булфото, архив

Към момента няма информация за изчезналите трима младежи в района на връх Ботев, съобщи за БТА дежурният в Планинската спасителна служба Стефан Ночев. Издирвателните дейности ще продължат и утре.

Очаква се в търсенето на младежите да се включат още десетина души. 24 спасители и доброволци от Карлово, Сопот, Калофер, Пловдив, Троян и Априлци от снощи претърсват огромен периметър в планината. Засега момчетата не са открити, допълни Ночев.

Още по темата

Работата по издирването се затруднява от мъглата и преваляванията в района, който е силно пресечен.

Изчезналите младежи са на възраст около 20 години, двама са от Велико Търново, а един е от Стара Загора. Те са тръгнали с кола от Карлово и са атакували върха без подходяща екипировка, не са носили и храна. Получена е информация, че са пренощували в пещера.

Около 8 часа е осъществен последният контакт с тях. Спасителите предполагат, че след това батериите на мобилните им телефони са паднали.

Те са млади момчета, трябва да издържат, надява се Стефан Ночев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
9
 
! Отговори
Планинар преди 9 години
До аналитикНищо не знаеш за планината Аналитико, нищо!Знаеш ли бройката на загиналите хора около връх Ботев, такива самонадеяни като теб са просто късметлии:)Южния Джандем/ На турски непроходимо място / е най-коварния планински масив в България!Дано момчетат издържат и успеят да излязат от него!
23
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Абе как ще тръгнеш за х.Рай /вр. Ботев/ с кола от Карлово!? Който го е написал това, хабер си няма от района! По принцип за х. Рай се минава през Калофер и асфалтирания път стига до м. Паниците.
22
1
 
9
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Ейй много компетентни хора, много нещо! Вие на млади години не сте ли правили глупости? Дано ги намерят момчетата живи и здрави! На планинарите ще кажа- защо всички трябва да са като вас? Моето хоби са автомобилите например, от планинарство не разбирам! Как може да сте толкова глупави, че е можете да си ремонтирате колите? Всеки си има хоби и си разбира от нещо! Просто са тръгнали неподготвени, това е! Дано ги намерят живи и здрави и да почерпят!!!
21
1
 
13
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Служил съм в този част на Бг, и ние като тези младии момчета тръгнахме без екипировка една вечер за хижа "Дерменка" Ако водача ни не беше местен (Ицо от Иганово) се бяхме загубили без проблем, пристигнахме към 2ч, след полунощ, абе лапешка работа бяхме по на 19 год. Дано го намерят живи и здрави.
20
2
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Глупава грешка е да тръгнеш на опасно място без да уведомиш никого, а това тяхното без екипировка и провизии в планината, може да се окаже фатална грешка, хората затова са им ядосани. С планината шега не бива, дано не позная.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в планината грешки не са допустими.първо ,виждат че времето е много променливо и нестабилно.къде тръгват тогава.второ,GPS къде е .една обикновена карта и компас ще им свърши идеална работа.на телефон не може да се разчита поради липса на клетки.ама пак трябва да имат резервни батерии.ми дано ги намерят живи.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз като бях на 20 години ходих в същата местност. Това ни беше първото излизане в планина сами. И ние в един момент загубихме маркировката, но все пак знаехме посоката. Повървятхме, пооглеждахме се и видяхме пътеката в далечината. Не след дълго видяхме и хора по същата пътека. Не съм голям планинар, но и на мен ми се вижда трудно да се изгубиш точно там. Глупаво е, че са тръгнали без храна, ние поне си носихме малко хлебец и луканка.
17
1
 
18
 
! Отговори
si преди 9 години
Без да съм планинар знам, че батерията на телефона пада за броени часове, ако търси обхват. Също знам, че мобилните оператори могат да ориентират само грубо - до територията на клетката, в която са засечени, а тя е огромна. Планината колкото е красива, толкова и коварна, там времето е непредвидимо, падат често мъгли. Губят се и много опитни планинари. Само можем да се надяваме да ги намерят по-скоро и да са живи и здрави.
16
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не разбирам защо повечето коментари са толкова негативни..Да,тръгнали са неподготвени,но всеки прави грешки,ако не грешим няма да се учим! Нима вие никога не сте грешили? Да,може да не сте се губили в планината,но съм сигурна,че сте допускали поне една грешка,която другите са определяли като "глупава". Става въпрос за млади момчета,животът е пред тях,по-добре се молете да ги намерят живи и здрави,другото не е от значение.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя една клетка на оператора хваща на 30 километра, а то в планината няма много клетки. Така че сигурно знаят на до 30 км от коя клетка са, но това си е район повече от 1 град.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с дрехи като да късаш марули в градината си,, без храна, с неподсигурени телефони... закъде са бързали така ентусиазирано? Среща с извънземни?
13
1
 
23
 
! Отговори
телефон преди 9 години
На мен ми е интересно що не са се сетили да оставят само един телефон включен, а другите да са изключени за да пестят батерия. Дано ги намерят
12
3
 
23
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Момчетата са се свързали със спасителите.Дано ги намерят по-бързо.Да са живи и здрави!
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано да ги намерят ***!
10
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там дето са говорили по телефота там ги тарсете.Питаите оператира на телефонтите им и ще се отрият.А и вартолет да пратят от София,нали има 4 вертолета за спасителни нужди.Ако са децата на депутатите веднага хилекоптера тръгва.Да се побърза.
9
3
 
38
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Дано издържът момчетата.Всеки греши.На тоя дето ще кове кофчези да започва от своя.Егати *** има.
8
48
 
8
 
! Отговори
Касчей Ковчезника преди 9 години
Да им скова ли ковчизите вече ?
7
3
 
43
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
10 годишната ми нокия с фенерче издържа една седмица.
6
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лесно давате акъли от далече! Горките им майки...
5
4
 
29
 
! Отговори
reostat преди 9 години
кога не знаеш пътя на къде отиваш в планината не тръгваи ...... има си водачи