Нивото на Дунав край Видин и Ново село скочи с нови 10 см

В района се извършва денонощно наблюдение на дигите и язовирите
Обновена: 22 май 2014 10:22 | 22 май 2014 10:17, Красимир Ангелов
2
Нивото на Дунав край Видин и Ново село скочи с нови 10 см

Нивото на река Дунав при Видин и Ново село се е повишило през последното денонощие с нови 10 сантиметра, съобщават от хидрометеорологичната станция в Ново село.

При Видин тази сутрин е измерено ниво от 810 сантиметра, а при Ново село – 762.

По прогнозни данни се очаква повишение на нивото на реката с около 50 сантиметра, съобщи Димитър Йоцов, управител на "Напоителни системи", клон Видин. Той припомни, че във Видинско се извършва денонощно наблюдение на дигите и язовирите.

По поречието на Дунав има 11 помпени станции, от които осем са в непрекъснат режим на работа, съобщи изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев, който заедно с областния управител на Видин Кръстьо Спасов провериха състоянието на дигите в района.

Извършва се постоянно отводняване, въпреки че помпените станции са на повече от 70 години.

Във Видин е въведен първи етап от плана за провеждане на високите води на река Дунав - на 16 май със заповед на областния управител.

С 16 сантиметра пък се е повишило нивото на Дунав край Силистра за едно денонощие. В 7.00 часа тази сутрин са измерени 705 сантиметра, но два часа по-късно нивото се е повишило с още един сантиметър.

Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра.

Засега няма информация от крайбрежните общини за усложняване на обстановката. По данни от областната администрация има готовност за въвеждане на мерки за защита от наводнение при достигане на критични нива на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
inatut преди 9 години
Скочи, направо излетя с нови 10 см..
1
1
 
0
 
! Отговори
NO преди 9 години
NO FLOODS!!!