България - "обетована земя" срещу тежки земетресения

Преглед на печата за днес, 25 май
Обновена: 25 май 2014 09:15 | 25 май 2014 07:30, Анисия Иванова
25
България - "обетована земя" срещу тежки земетресения
Снимка: БТА

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Балканите вчера, стотици хиляди българи също изпаднаха в ужас, отразява на първа страница "Стандарт". "Няма опасност от силен трус у нас", побърза да успокои народа професор Емил Ботев, директор на Сеизмологичния институт към БАН. "Нашите земетресения от такъв порядък с магнитуд 7 се случват веднъж на неколкостотин, да не кажа в някои области, 1000 години. Затова считаме, че катастрофалната и животоопасната сеизмичност е приключила за  България, поне в рамките на нашия живот", обясни експертът пред  "Стандарт".

"Днес и утре вероятно ще има още трусове, но не може да се очаква равно или по-силно земетресение", прогнозира още Емил Ботев от геофизичния институт на БАН. Според него България била "обетована земя" и статистическите шансове за катастрофално земетресение били нищожни, пише на първа страница "24 часа".

Причина за труса е Северноегейският ров, който минава под Мраморно море и под Самотраки, прави завой покрай ръкавите на Халкидики и се устремява на юг към Атина. "Това е контактът между Северноегейската микроплоча и полите на големия родопски блок, който включва Родопите, Пирин, Рила и част от македонския срединен масив. Целият блок е разположен на север от  Северноегейската микроплоча. Контактът между двете всъщност се нарича Северноегейски ров. Той е разположен на стотина километра вътрешно в акваторията на Егейско море. Точно там са реализирани движенията на плочите, които са от двете страни на този ров. Става дума за хоризонтални движения от порядъка на 10-12 мм годишно, на юг под Халкидики отиват до 20-25 мм годишно. Движенията между нашите земекорни блокове не могат да натрупат такова напрежение, защото са много по-малки - 1-2 мм  годишно и до 4 мм в Пернишко", разяснява още Ботев.

Според челото на "Телеграф" още две години България ще се люлее от вторични трусове вследствие на мощното земетресение, което ни разтресе вчера от Егейско море. Те може да се окажат доста силни с магнитуд 5,5 до 6 по Рихтер, допълва пред изданието Ботев.

Глоба от 1000 лв. чака всеки избирател, който на евровота днес опита да се снима с бюлетината в тъмната стаичка, за да докаже после, че е гласувал за "правилната" формация, съобщава във водещата си новина "Монитор". Санкцията е разписана в новия Изборен кодекс, който изрично забранява "използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване". Бюлетината на спипания в такова нарушение ще се анулира, като прегрешилият няма да има право да се поправи с повторно честно гласуване.

Членове на секционни избирателни комисии са били наплашени, че бюлетините се късат трудно то кочана, тъй като не са перфорирани. Те са посъветвани да внимават, тъй като, ако има неравности при отрязъците, бюлетините ще бъдат обявени за невалидни, пише "Труд".

"Изборите в Украйна са застрашени", алармира в заглавие "Монитор". Най-малко половината от избирателните райони в източната част на страната не можаха да се подготвят за днешните президентски избори, съобщи началникът на отдела по обществена сигурност към украинското МВР, цитиран от АП. 17 от 34 регионални избирателни комисии в Донецка и Луганска области не работят, защото техните централи са или завзети, или блокирани от въоръжени лица, допълни източникът.

"В момента в Украйна тече гражданска война. Намесени са външни сили, които имат геополитически интереси в района. Крим стана част от Русия и сега бойните действия са в Източна Украйна", заявява пред "Преса" Ерол Алиевич, полковник от украинското казачество. Според него размириците няма да стихнат, гражданската война скоро няма да спре и дори може да продължи с десетилетия.

Гигантски ягоди колкото дребни ябълки заляха пазарите в страната, отбелязва "Телеграф". Плодовете гиганти, които се продават в последните дни, са сладки и не приличат на безвкусните еднакви по размер парникови вносни ягоди. Само един плод тежи 80 грама, а килограмът се продава по 3,60, показва проверка на изданието.

От юли плащането на сметките за топла вода ще става задължително на 12 равни месечни вноски. Това предвиждат променив Наредбата за топлоснабдяването от 1 юни, анонсира под глава "Преса". Целта е да се сложи край на шоковите сметки през лятото. През годините хиляди абонати се оплакваха, че за подгряване на 1 куб. м вода през горещите месеци плащат много по-скъпо. Топлофикациите оправдаваха това със загубите по тръбите.

В интервю за "Монитор" професор Валери Спиридонов, зам.-директор на НИМХ-БАН, посочва: "Ако се повишат прекалено много температурите глобално по земята, не е ясно различните морски течения как ще се преориентират. Земята е преживяла много ледникови периоди, много горещи периоди, ние между впрочем сега се намираме в ледников период. Естествено е да има цикличност на времето." По думите на Спиридонов изминалата зима е била необичайно топла. "В този смисъл не може да се каже, че това е нещо, което никога не се е случвало. По интересното е, че напоследък в една година се случват екстремни събития много по-често, отколкото през изминалите 50 години. Доскоро пък имахме снежни зими. Подобни топли зими са се случвали много пъти през миналия век", казва още експертът. Той прогнозира топло лято с очаквани температури над 35 -37 градуса в горещите периоди. Интензивни валежи се очакват по всяко време и през юли и август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
15
 
! Отговори
PenkaSlepoto преди 9 години
това с тези земетресения ще ни побърка п.с яде ми се баница
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам тоя Ботев ако бърка до следващите 20 години да бъде наказан със 100 пръчки на голо за въвеждане в заблуда, лишен от каквито и да е научни степени порицан публично. За заеманата длъжност и разхищение на държавни средства да бъде съден и да заплати разноските си от датата на своето неотговорно изказване т.е.
18
0
 
15
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До Анонимен19 Прав си ! Земетресенията стават все по Гръцките , Сръбските и Румънските ни покрайнини !
17
0
 
21
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Не знам каква "обетована земя" сме срещу земетресения, след такива като Креснеското и Чирпанското, но хайде - те са били отдавна. Хората, дето са ги преживели, отдавна ги няма. Но знам че попадаме в доста силно сеизмичен район, София, Горнотракийската низина, долината на Струма попадат в района на големи разломи... Така че професоре, разбирам че не трябва да настава паника в населението, но не е зле и да не си говорим приказки от 1001 нощ.
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такова нещо, България е в доста активна сеизмична зона. Строителните ни инженери си проектират сградите за доста сериозни земетръси. Спокойно е в Англия, Германия, Холандия, но там пък наводнения често стават.
15
0
 
19
 
! Отговори
Dd преди 9 години
Преди 10 мин в Свиленград се усети пак земетресение!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може,но за сметка на това е магнит за всичко друго лошо.
13
0
 
27
 
! Отговори
VALIANT преди 9 години
България - "обетована земя" срещу тежки земетресения... Не знам коя е тая Анисия Иванова, но такова заглавие е голямо предизвикателство. Няма и парченце земя по планетата, което да е застраховано срещу природни бедствия - земетресения, наводнения, пожари, урагани, падащи метеорити и т.н. Няма такова и такива заглавия могат само да предизвикат съдбата!Нашата мила страна е в такова отчаяно състояние, че само природно бедствие ни трябва, за да ни затрие окончателно и като държава и като народ...
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13забравило си хапченцата кончита
11
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
балканският полуостров е най-сеизмичният район в европа,
10
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е част от Османската империя. която днес се нарича ЕС.
9
0
 
46
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Стига сте предизвиквали съдбата! Ако ни тресне и нас, няма да е за първи път! Не сме никаква обетована земя и сме много жалки пред майката - природа!
8
12
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !.......leeeeeee....tezi negramotni bulgari....imatli bogggg.....pone az nesım çulll...az kogato bah student vıv sofiya.....1..bulgar vinagi prepisvaşe ot men..ama stana daskal ..negramotniya...
7
0
 
25
 
! Отговори
вера преди 9 години
Хора копнали сте и сте пействали всички новини тука. Не се излагайте.
6
12
 
34
 
! Отговори
Глупости преди 9 години
Най силното земетресение в съвременният свят е в КРЕСНА - 9 степен -1905 г. - р.Струма спира да тече, изчезваСледващото е в ЧИРПАН 1928 г. - 8,5 - и са две-три - 120 км пукнатина, Чирпан пропадаШАБЛА, Г.Оряховица .......8-9 степен?БЪЛГАРИЯ е НАЙ_СЕИЗМИЧНАТА В ЕВРОПА?
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стефан ЖековПише се АКВАТОРИЯ а не еккватория .журналисти -мурналисти-пълни некадърници!
4
5
 
37
 
! Отговори
Дечко Попев преди 9 години
Хаха, умрях от смях. Явно г-н Ботев е толкова *** и неграмотен, че не е наясно, за значението на "обетована зем", което означава "обещана земя". Той обаче вероятно, допусакм, си мисли, че значи бетонирана или бинтована, хаха :) Ама че ***. България била "обетована земя".. аман от неграмотници.
3
3
 
37
 
! Отговори
... преди 9 години
Bog da ni pazi !
2
2
 
59
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Уважаеми гн експерт, професор Ботев, много Ви моля, не бъзикайте Дявола под опашката ! Прекрасно знаете, че уповавайки се на гжа Стъкмистика, рискувате много. Тя е изменчива!
1
2
 
63
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Дано до края на света господ да е българин , защото тресне ли ни , държавата няма да се възстанови до края на света!!