20% увеличение на парите в спешна помощ иска министерството

Зам.-министър Пенков: В дълг сме към тези хора
Обновена: 31 май 2014 10:36 | 31 май 2014 10:20, Анисия Иванова
42
 20% увеличение на парите в спешна помощ иска министерството
Снимка: Архив Булфото

 В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона. Поискали сме от министерство на финансите 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата”, каза пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Още по темата

Преди дни в Спешна помощ в София започнаха масови протести и работещите там започнаха да си подават оставките. Причина за тях станаха множеството нарушенията, констатирани при проверка на "Медицински отид" по повод  поредния фатален случай в столицата. Миналата седмица фотографката Елизабет Димитрова почина, защото линейката закъсня почти час. След проверката от МЗ съобщиха, че шефовете на столичната Спешна помощ ще бъдат сменени. 
 
„Намерението на колегите да напуснат работа, за да защитят своя ръководител, може да се определи единствено като криза. Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Георги Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно”, каза д-р Пенков.
 
„Работата в Спешна помощ е много натоварваща и специфична. Много е трудно, хората които я осъществяват, са герои. Лекарите не биха поставили в криза столичани. Но в никакъв случай това не значи, че здравното министерство е спокойно. Ние сме неспокойни от самото начало”, сподели той.
 
Заместник-здравният министър сподели, че целият бюджет на министерството е 380 милиона лева, а преди е бил 700 милиона. „Ако от партийните субсидии се направи един фонд за редки заболявания или други неща, за които има малко финансиране, ще бъде страхотно”, допълни той.
 
„При случая с Елизабет Димитрова, линейката е пристигнала около 30 минути след подаване на сигнала. В случая лекарите не са могли да направят нищо, след като са констатирали настъпила смърт. Ако са дошли навреме и е имало признаци на живот, тогава се провеждат в пълен обем реанимационни мероприятия. Те са длъжни да го направят. Единият пропуск, е че екипът не е проверил как е заредена линейката при тръгване. Много малко средства са инвестирани в апаратура. Едва 20 000 лева за нова, а 140 000 – за ремонти. Тази година ще се инвестират около 22 милиона”, заяви д-р Пенков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: мззаплатиспешна помощ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
И тогава преди година когато управляваше ГЕРБ същите тези фирми близки до БСП продаваха въпросният акумулатор,внасяха същите тези линейки дето аз лично съм бутал за да запалят.Че се внасят точно от тези фирми не знаех,но признанието дойде съвсем неочаквано от висш БСП функционер на който точно в този момент транспортирахме майка му,а той се оплака,че много друсало.Аз съм безпартиен но оттогава намразих БСП.Колкото до електротехниката-хоби ми е от 30 години.И това ми помага в работата.
28
0
 
0
 
! Отговори
спешен лекар преди 9 години
Не би било зле и да има по човешки линейки ,а не такива дето ги бутаме за да палят,на завоите придържаме пациента да не изпадне в тях да си има цялата апаратура дето си трябва,а не само част.И в интерес на истината най остро се чувства недостига на спешна помощ в София защото там има задръствания като никъде другаде.А и вярно 10 екипа са ужасно малко.Повишението на заплатите трябва да е такова,че да се запълнят щатовете.Така е най практично.Дано министерството и колегите се разберат.
27
0
 
3
 
! Отговори
Невен преди 9 години
Когато чета някой от коментарите, ще добавя към 200% увеличение за лекари и 100% за учители.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутатите да получават минимална заплата и да се возят в градският транспорт.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да им се вдигнат заплатите двойно поне.Какви са тези 20 %?
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей затова ставаше въпрос.и сега като им вдигнаха заплатитите ще станат ли по бързи и отзивчиви.СЪМНЯВАМ СЕ.айде до следващия им протест
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до шокови реформиГелев отговаря за доставките, а лекарите го защитават.
22
2
 
7
 
! Отговори
ДО 33 преди 9 години
Какво БСП те гони, До преди по малко от година ни управляваше Тиквата, искаш да ми кажеш че Тиквата се е съгласил парите да отиват във фирми на БСП ли? хахах, питай Деса Тъпата колко пари лапна мъжлето и далаверите в болниците и питай Тиквата къде са милаард и половина от парите за здраве на Българина.Иначе докато един лекар учил минимум 5 години получава 400 лева, а един кадрови войник със средно образование чиято работа е да стои получава 900 лева лекари в БГ няма да има.
21
1
 
2
 
! Отговори
Тман преди 9 години
ей, май им опря нещо в кокала и сега мислят как да замажат очите на хората!!!
20
1
 
7
 
! Отговори
до шокови реформи преди 9 години
Уважаеми парите не стигат защото техниката се доставя през девет фирми които прекупуват една от друга.И така един акумулатор за дефибрилатор 12 V 1 Ah е 640 лв,а акумулатор за моторен трион 36 V 4,5 Ah e 496,83 лева.Досети се ,че и 9-те фирми са много близки на БСП.Това е причината парите да потъват като вода в пясък.
19
3
 
3
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Трябва нов бюджет. Оставка!
18
4
 
2
 
! Отговори
шокови реформи преди 9 години
Пари само срещу уволнения и закриване на болници. Иначе кинтите никога няма да стигат, защото безработицата расте и хората не могат да внасят осигуровки.
17
0
 
8
 
! Отговори
за париите в медицин преди 9 години
В медицината,както навсякъде има ухажвани,добре платени и социално добре сложени специалисти и бедни роднини,парии,лошо платени,недолюбвани и непрестижни специалности и специалисти.Освен Бьрза помощ,лошо платени и неразбрани дори от самата министърка са лекрите в т.н. столично ХЕИ със заплати около 500-600 лв и разчекнати м/задългжения да проверяват колегите си,като работят в 2-3 района ,поради липса на кадри.Горката Т Андреева изпаднала в недоумение,като разбрала,че има проверяващи епидемиолози
16
1
 
0
 
! Отговори
акуд преди 9 години
:):):) Кога????
15
0
 
15
 
! Отговори
Скапано правителство преди 9 години
"20% увеличение на парите в спешна помощ иска министерството"Не знаех че министерството го иска това ??? Аз реших,че са лекарите които изнемогват, и стоят със жалки заплати, докато политиците преяждат с партийни субсидии !!!Е!гати доброто министерство не може да намери пари за 100-тина лекари, жалко правителство е това! И понеже видя че българите му биха дуспата, решиха да вдигнат с18% парното за наказание!
14
14
 
3
 
! Отговори
БАТКО преди 9 години
Как ще са ниски заплатите бре? Мед. сестра взима 1200 лв. Дават им всевъзможни бонуси. Друг е въпроса че нищо не прават. Жената е починала защото екипа е дошъл след 1 час. Защото като чуят 40 годишна жена припаднала и си мислят че става въпрос за нервна криза и не си дават зор. И друго, гласят да пускат мед. сестри сами на линейка. Представете си тогава какво ще се случи. Това са неща от "кухнята".ВСИЧКИ ВЪН.
13
0
 
15
 
! Отговори
Х преди 9 години
Няма пари-7 милиарда заем и опрощаване на 85 милиона на партньора Ковачки,забележете от осигуровки.Този човек значи с години не е осигурявал своите работници.ИА между другото спешната помощ се финансира от здравното министерство.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези *** /управляващите/ започнаха да се усещат. Заплатите били ниски, бюджета на МЗ бил недостатъчен и т. н. Ами то народа го е казал: Маймуни с трици не се ловят. Трябва да им покажеш банан. А управляващите вече 25 г. ни пъхат банана, но отзад. Както е писал 1 ние с кого водим война от 1944 г. насам, че трябва да дадем 700 млн за изтребители. На гол *** чифте пищови. Няма оборудване, няма линейки, няма кадри, няма работа, но ни трябват изтребители. Ние и без изтребители изтребихме населени
11
0
 
22
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Колко време е необходимо да се изучи един лекар, а специализацията след това?! През всичките тези поне 10 години държавата влага пари, за да имаме лекари. А след това тези лекари отиват в чужбина, където работата им е на почит със съответното нормално заплащане. Какво се получава-влагаме пари, за да обучаваме лекари за други страни?! Не 20%, а 100% отгоре специално за спешната помощ, както и нормален автопарк със съответното оборудванеНямало пари, а защо са ни 240 храненици в парламента ?
10
0
 
17
 
! Отговори
един преди 9 години
Тия са големи смешници.За изборите харчат повече пари от това което дават за медиците.Трябва да накарате *** да си плащат за всичко.Спрете с тия помощи социални и темподобни.Тогава може и да се получи нещо.И не шефа на Бърза помощ е виновен а министъра трябва да си ходи.ОСТАВКА