Натискали лекарите от спешната помощ да излизат на протест

Здравният министър обаче не посочи от кого идвал натискът
Обновена: 30 май 2014 12:02 | 30 май 2014 12:02, Камелия Цветанова
75
Натискали лекарите от спешната помощ да излизат на протест
Снимка: БТА

Здравният министър Таня Андреева смята, че на лекарите в столичната "Спешна помощ" е оказван натиск, за да излязат на протест.

„Получих сигнали от колеги, че има натиск по отношение на това да излязат на протест, включително и политически“, заяви тя, но отказа да посочи от кого идва натискът.

Още по темата
Андреева добави, че е говорила със свои колеги от "Спешна помощ", от които е получила сигналите.

Здравният министър съобщи, че в понеделник ще се срещне с работещите в "Спешна помощ".

Според нея оставките на лекарите там са изцяло насочени в посока на защита на настоящия директор Георги Гелев, който беше предложен за уволнение от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков.

Предложеното уволнение дойде в резултат на разпоредена проверка от Андреева след случая с починалата фотографка Елизабет Димитрова.

Здравният министър обясни, че има предложени 2-3 имена за временен шеф на столичната "Спешна помощ" и ще се срещне с тях, тъй като не ги познава лично, а само по биографии, но не уточни кои са.

По думите й кой временно ще поеме поста ще стане ясно в понеделник.

Вчера Андреева заяви, че резултатите от вътрешния одит на Центъра за спешна помощ в София за периода януари 2012 - декември 2013 година показват редица нарушения, свързани с формиране на работните заплати, грешки при длъжностните разписания, заплащането на нощен и дневен труд. Одитът е установил и нарушения на организацията, както и липса на контрол за дейността, липса на длъжностни характеристики, неефективно разходване на бюджетни средства.

Предложеният за уволнение директор на столичния спешен център д-р Георги Гелев й отговори, че одитът е тенденциозно направен. Той посочи, че лично е сигнализирал за проблемите на спешната помощ, включително и при предходните министри на здравеопазването.

Междувременно днес над 100 протестиращи лекари, медицински сестри, шофьори и санитари, работещи в столичния Център за спешна медицинска помощ поискаха оставката на Андреева по време на протест пред сградата на здравното ведомство.

Те настояват да се направи обективен анализ на състоянието на спешната помощ, а оставката на министър Андреева е поискана заради неприемливи условия на труд и ниски възнаграждения.

В отговор на въпрос защо досега не са протестирали, Милена Димитрова - главна сестра в центъра, обясни пред журналисти, че с исканото уволнение на директора на центъра чашата е преляла.

За периода 2013-2014 г. 47 лекари са постъпили на работа в ЦСМП, а 38 са напуснали, посочи Димитрова. За същия период 31 медицински сестри са постъпили на работа, а 25 са напуснали. Тя цитира данни от Медицински университет в София, според които от 2008-2014 г. само 38 лекари са взели специалност "Спешна медицина".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
5
 
! Отговори
работещ в спешна пом преди 9 години
Заплатите в спешна помощ се изплащат от министерството след като счетоводителите на ЦСМП-тата изпратят ведомости и те се одобрят от финансовият отдел на министерството.След одобрението министерството превежда сумите за заплати.Какви бонуси тогава споменава министърката,че са си разпределяли в ЦСМП София?Да не иска да каже,че изплащат заплати и на незаетите щатове?И защо е толкова учудена,че администрацията е с по големи заплати.Нали тези заплати са определени от самото министерство?
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая е егати транвестита
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой ще прави одит на самото министерство сегаГолеми излишни разходи са направени,но резултатите ги виждамеОставките няма да ни излекуват
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андреева извърши аборт на здравеопазванетоДругите само го водеха до колапс
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърката е на този пост само,защото е бъркала в п..а на моника СтанишеваТова ѝ е цялата квалификация
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсилието на аргументите кара министърката да говори с клишета от времето на СталинСега очакваме да каже нещо и за ,,врага с партиен билет,,От такава некадърница друго не се очаква
60
1
 
5
 
! Отговори
сесилия Саркози преди 9 години
Да произнасяш присъда преди да са готови резултатите от аутопсията е непрофесионалноТова е инсинуация и злоупотреба с мъката на почерненото семействоТова е ,,правосъдие,, в стир Кадафи
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато се изтъпанчиш пред медиците и без срам им кажеш,че няма да им осигуриш необходимата животоспасяваща апапатура,защото си похарчила парите за ненужни никому ***,ще те гонят най-позорно
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обвиненията срещу български медици са в стир КадафиНе е случайноТа нали сега ни управляват хората от екипа Костов. Тогава костов каза знаменателните думи,,Ами,ако са виновни,,,вероятно отразявайки мнението на същите пишман експерти в МЗ,които и сега управляват Същите пишман-експерти
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая е напълно изтрещялаКадафи в рокляДали не са роднини,като я гледам с тия мустачки
56
1
 
6
 
! Отговори
искрен преди 9 години
Българските лекари са подготвени и аз лично им вярвам ,след сериозно сравнение с чуждоземските .......Вие нямате на идея какво е "списък на чакащи4 или ограниченията ,които следват от изчерпване на застрахователната сума и тнУважавайте си и си ценете лекарите!
55
2
 
8
 
! Отговори
тъпа пре тъпа преди 9 години
измишлъотина ......протеста е абсолютно спонтанен и още повече основателен.Престъпление е преди да си ориентиран в спецификата на дейността да тръгваш с политическата Томахавка
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БОЛЕН ЗДРАВ НОСИМи лекувай се на баячка и на ходжа бе, кривак такъв!Лекарите ли са виновни, че вместо 60 екипа има 27! ай...
53
4
 
3
 
! Отговори
RAVE преди 9 години
До До 34 Черен петърAMI KATO NE SI DOVOLEN OT ZAPLATATA SI/700/ LEVA ..STANI SERVITIOR BE 6E ZIMA6 1500...NO 6E RABOTI6 ..rAZBRA LI. Ê RABOTI6 BEZ DA MRUNKA6
52
3
 
3
 
! Отговори
rave преди 9 години
Alo pravitelstvoto i Vie ot ministerstvoto na zdravweopazvaneto, priemete vsi4ki ostavki i re6ete taka vuprosa zavinagi!!Nqmast spirane tiq mrunksa4i!Komandirovaite lekari ot provinciqta a tiq nagleci sled 10 dni 6te se vurnat kato nasrani! Nikakvi kompromisi za6toto kompromisite porajdat navici..Ami to na tqh ne im se haresa nito edin ministur ot 5 godini nasam.Suvetvam VI nikakvi kompromisei 6te sprat s tqhnoto revane!
51
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Гадна комунистическа пропаганда.На сталинистите,комунистите и фашистите едно не може да им се отрече че са майстори на манипулирането и лъжата и когато неща не им отърва заявяват на висок глас,че лекарите са прости,не разбират, не знаят какво искат и някой ги натиска за да протестират срещу най-доброто управление в света това на БСП и ДПС, нищо че двете партии са най мафиотските в страната и те основно купуваха гласове на изборите. Срам за комунистите.
50
4
 
6
 
! Отговори
Stop преди 9 години
Андреева, проследете веригата на финансиране, спрете кражбите !
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запитайте се Гелев при колко правителства е шеф на Бърза помощ,и защо никой не смее да го барне
48
6
 
7
 
! Отговори
Шибан Реалист 2 преди 9 години
Така че , в следствие на предния ми пост - искам да ви пожелая , БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ...... НАЙ ВЕЧЕ КРЕПКО ЗДРАВЕ И НИКОГА ДА НЯМАТЕ НУЖДА ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА "БЪРЗА ПОМОЩ" , ЗАЩОТО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ТОВА Е РАВНОСИЛНО НА СИГУРНА СМЪРТ... ако нямате някакъв зверски късмет или НЕ сте някой връзкар , за който линейката ще дойде за 3 минути! :(((. В Абсурдистан вече почти няма и класни лекари. Всичко е "Бизнесмени в бели престилки" , които мислят само как да ви измъкнат повече пари! СРАМ И ПОЗОР!
47
1
 
12
 
! Отговори
Шибан Реалист преди 9 години
От която и страна да погледнете нещата. Яко Л_ _ НА! От страна на пациентите - 10-15 линейки за цяла Столица? Бавни. НЕмарливи. Понякога дори адски НЕзнаещи лекари :(. Как човек да не избеснее когато има негов близък в спешно състояние? :(((. От страна на лекарите - Бачкат в СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ за по 600 лева заплата? Та това дори НЕ Е смешно! То е повече от трагично! А ония оядени *** в Парламента взимат по 10 бона на месец за това , че ги НЯМА редовно на работните им места! Какво повече?!? :(