България почете Ботев и загиналите за свободата й

Венци и цветя бяха поднесени пред паметниците на поета в страната
Обновена: 2 юни 2014 15:19 | 2 юни 2014 15:14, Анисия Иванова
51

Граждани на столицата почитат паметта на Ботев и на загиналите за свободата. Снимка БТА

България почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата й. Точно в 12.00 часа воят на сирените се чу в цялата страна и напомни на гражданите да останат на място и с мълчание да почетат загиналите за свободата.

На днешния ден се навършват 138 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

По този повод в цялата страна имаше ритуали и митинги, бяха поднесени цветя на паметниците, посветени на подвига на Ботевата чета. В столицата освен традиционната смяна на почетния караул венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Ботев в "Борисова градина”. Гвардейски представителен духов оркестър изпълни националния химн и „Ботевия марш”. Обръщение към присъстващите официални гости и граждани направи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която напомни стиховете на поета - „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, и заяви, че те са се оказали пророчески за живота и делото му.

Десетки граждани и чужденци се събраха пред сградата на президентството, за да наблюдават смяната на почетния гвардейски караул.

Ученици от софийски гимназии четоха на глас стихове от Христо Ботев в предверието на метростанция „Софийски университет“. При четенето те спазиха поредността на творбите, която поетът е определил в първото издание на „Пестни и стихотворения“. Фоайето на метростанцията се оказа тясно, тъй като към младежите се присъединиха техни съученици, както и учители и родители. Организатор на проявата са Регионалният образователен инспекторат и Столична община.

С падане на колене пловдивчани почетоха великия поет-революционер и загиналите за свободата на България пред паметника му в Цар-Симеоновата градина. На емблематичното място се събраха много граждани на Пловдив, официални лица, както и представители на футболен клуб "Ботев". Повече от десет минути продължи поднасянето на венци от официалните лица, своята почит с цвете в ръка изразиха и пловдивчани.

Пред паметника на поета в Приморския парк в Бургас, въпреки ръмящия дъжд, се събраха стотици бургазлии, деца, ученици и общественици. На честването присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, представители на общината, народни представители. Военният ритуал бе изпълнен от представителен блок на ВМС-Бургас. Тържественото честване бе водено от актьора Пламен Каров, който прочете спомените за смъртта на Ботев от Никола Обретенов. Бургаски духовници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите патриоти.

Тържественият ритуал в Разград се проведе пред паметника на поета-революционер в градския парк.
В словото си кметът Денчо Бояджиев отбеляза, че 2 юни е една от най-тъжните дати в българския календар, но и най-мъдрата. "На днешния ден ние неизбежно се обръщаме към величието на гения Ботев, за да се убедим, че неговата мечта за свободна, модерна и успяваща България не е утопия, а реалност", каза Бояджиев.

С военен ритуал, изпълнен от курсанти от НВУ"Васил Левски", великотърновци отдадоха почит на Ботев и на загиналите за свободата на България. Десетки жители на старата столица, представители на културни и образователни институции, депутати, представители на местната власт поднесоха венци и цветя пред паметника "Майка България".

Ученици от ОУ "П.Р.Славейков" рецитираха стихотворения на Христо Ботев. Заупокоен служебен чин отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

В Свищов общоградското поклонение по повод 138-годишнина от героичния поход на Ботевата чета се състоя пред Паметника на Свободата в градската градина на пл. "Свобода". С тържествен молебен, отслужен от митрополит Наум и полагане на цветя пред Паметника на свободата в Русе беше отбелязан 2 юни.

С поклонение пред паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто в Търговище бе отбелязана  гибелта на Ботев. Поколения признателни потомци се събраха пред паметника край възрожденския квартал "Варош", за да сведат глави пред подвига на своя съгражданин Никола Симов. Делото на Ботев и нелекия път на Отечеството към свободата разказаха в стих учениците от Първо ОУ "Христо Ботев" в областния град. Рециталът премина под звуците на фанфарната музика към училището.

С общоградско поклонение на площад "Хаджи Димитър" в Сливен бе отбелязан 2 юни. На церемонията бе почетена паметта на геройски загиналите Ботеви четници от Сливен - Димитър Дишлията, Никола Кючуков, Димитър Казака, Хаджи Костадин и др. Венци и цветя поднесоха народни представители от Сливен, общинското и областното ръководство, патриотични организации, партии, общински съветници и граждани.

От 11.30 часа пред паметника на великия поет и революционер в Морската градина във Варна започна общоградско поклонение с полагане на венци и военен ритуал.

Със заупокойна панихида, отслужена от Архийерейски наместник Иван Дойчев и отец Стоян Димов, минута мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметника на Христо Ботев в двора на едноименното основно училище обществеността на Добрич почете паметта на поета-революционер и на загиналите за Освобождението на България.

Всенародното поклонение на връх “Околчица” започна с възстановка на сражението на Ботевата чета във Врачанския балкан, представена от Национално дружество “Традиция”. Молебен за България беше отслужен от Негово Високопреосвещенство - Врачанския Митрополит Калиник, слово произнесе кметът на Община Враца инж. Николай Иванов. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на върха, а в параклиса се отслужи литургия за загиналите за свободата на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
LAST OTTOMAN^S преди 9 години
botev e zastrelan ot bulgarski asker,levski e predaden ot bulgarin.eeeeeeeeoste ne priznavate istinata....cetete svetovni istorii za tyas ot cujdestranni iztoritsi....velik e botev da ama ne
34
1
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 9 години
Pet statii v novinite tuk za ispankoto kralsko semeistvo i samo edna za Geroite zaginali za svobodata ni i Botev...Sram me e...niakoi *** tuk obi4a da blije zadnicite na 4ujdencite....zasramete se govorete pove4e za nachata strana!
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
edni ymriaha da ni zarobiat drygi i te sa v sofia tia paraziti zaslyjavashti kyrshym i podlogite im v provinciata .
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ботев, Левски, Караджата! Искаме си отново страната!
31
1
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Ботев е велик българин и като такъв е доста конфликтна личност. Той и Стамболов са били често разтегляни "от осанна до разпни го". Ботев е много "огнен" човек, пали се лесно, иска агресия. Тогава той е бил отричан от други наши революционери заради силните си думи. БРЦК хич не го харесвали. Самият Ботев се скарал с Л.Каравелов заради липсата на революционна активност у втория. Дълги години след *** му Ботев е бил низвергнат, докато не възстановяват култа към него. Герой.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО НЕЗНАЕТЕ КАКВО Е УМРЕЛ ***.АСТ ПРОЧЕТЕТЕ КОМЕНТАР НОМЕР 16
29
2
 
9
 
! Отговори
? преди 9 години
А кой ще ни освободи сега от сегашните поробители ? България има нужда от друг Ботев и Левски !!!
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България загива ,за 25 години продажниците направиха това което турците не можаха да направят за 500.За съжаление този процес с влизането ни в ЕС и НАТО вече е необратим,ние сме обречени на асимилация и унищожение.Къде сте Ботев и Левски да видите докъде са ни докарали западните еничари!?
27
13
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
Велик е с това, че поведе хората на сигурна смърт.
26
5
 
8
 
! Отговори
N преди 9 години
Само се радвам че Ботев не е жив да види как тъпите комунисти предават доброволно властта на турците над България!Но не им се сърдя,все едно да се сърдиш на камък когато те удари след като няма грам акъл в него така е и с комунистите,ако имаше умни комунисти в страната нямаше да има демокрация!
25
4
 
11
 
! Отговори
Муни преди 9 години
А бе *** мислите ли,че 2.5млн. Турци и *** ги боли за Ботев и компания честно кажете ???
24
3
 
11
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Светла и вечна им памет на всички от четата на Христо Ботев.
23
3
 
13
 
! Отговори
Merry преди 9 години
А статията за баловете има 400 коментара... тъжно
22
3
 
16
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 9 години
Българският народ все още не е постигнал свободата си !!!! Българският народ все още е роб и живее в робска страна, просто сега душманите са други, но издевателствата над народа, кражбите и беззаконието са същите ! Българският народ все още не е постигнал завета на Левски за чиста и свята република ! И Българският народ трябва да се бори, защото няма кой друг да извоюва държавата от ръцете на политическата мафия, освен самият български народ !
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ботев и Левски са вярвали в комунизма и Русия.
20
6
 
8
 
! Отговори
Христо Македонски преди 9 години
Кинтите за Врачански окръг са били свити от Никола Обретенов младо момче-авантюрист както Заимов отговорник за същия окръг.Ботев като идва и вижда че няма никаква подготовка и никакво въстание съвсем резонно пита-Къде са кинтите за Въстанието....после следва изстрел до пещерата в една от почивките-1 вариант Ботев омерзен и изтерзан физически(имал е големи мазоли по краката защото бил с много малки за неговия размер ботуши) самоубива.Вариант 2 бива думнат от аферистите от четата.Всичко е за КИНТИ
19
5
 
7
 
! Отговори
сирените ме стрестна преди 9 години
Аз си помислих че руснаците ни нападат. Ама като видях че хората си вървят спокойно и аз спокойно се разхождах
18
12
 
11
 
! Отговори
лъжлива пропаганда преди 9 години
Че Ботев не го ли убиха неговите саратници заради златните алтъни?В нашата история има доста неверни неща , а се смеем на македонците.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Земята на Ботев и Левски стана земята на еничарите продажни.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доживяхме времената, в които повечето наши политици, дори артисти и музиканти са сложили в кабинетите си портрета на Бойко Борисов, вместо тези на Левски и Ботев. Толкова е жалко, че е без коментар.