Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни

Общината е знаела за проблема с деретата
Обновена: 23 юни 2014 14:08 | 23 юни 2014 09:53,
144
Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни
Снимка: Булфото

Над 50% от къщите в "Аспарухово" са незаконни. Това съобщи главният архитект на град Варна Виктор Бузeв в ефира на Нова телевизия. Според него, за да не се допускат нови наводнения, са нужни спешни и категорични мерки.

Още по темата

По думите на архитекта общината е знаела, че деретата в квартала трябва да бъдат разширени. Проект за решаването на този проблем е имало още отпреди 40 г.

Последното кандидатстване за финансиране на общината във връзка с разширяването на деретата е било преди 10 г. Според заложеното в този план е трябвало да се изградят „Западен охранителен канал“ и „Източен охранителен канал“. „Ако тези канали бяха направени, трагедията можеше и да не се случи“, категоричен бе Бузeв.

По думите му тези съоръжения са били предвидени да поемат точно това количество вода, която премина през "Аспарухово" в трагичната нощ.

Във връзка с факта, че голямата част от постройките в "Аспарухово" са незаконни, Бузeв коментира, че търпимостта на институциите към нарушителите вероятно е била проявена и заради факта, че все пак живеещите в квартала са и избиратели.

Ганчо, жител на Аспарухово, сподели пред Нова телевизия, че има свлачище в квартала, което е активно от 3-4 години насам. По думите му доста къщи са пропаднали преди фаталната нощ именно заради него. Именно свлачището и изхвърляните битови и строителни отпадъци стеснявали дерето.

Мъжът разказа, че води кореспонденция с община Аспарухово, община Варна и регионално министерство от години. „Пишем си като добри приятели и нищо повече“, обобщи Ганчо.

По време на трагичната нощ Ганчо е бил в автомобила си. Видял е как другите автомобили се носили по приливната вълна и излязъл от колата. Звъннал на жена си. Междувременно водата го е грабнала и той едва успял да се хване за една плоча. Помогнал е на 2 жени, изтеглил ги е на покрива на къщите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
36
 
! Отговори
брб преди 9 години
До 81Значи ако правилно съм разбрал,ако аз съм *** може да си построя една къщичка на плажа,да си точа вода и ток без да плащам,да точа помощи,да прая деца по цял ден и никой не може да ме пипне,щото ми е единствено жилище,а и мога да ги съдя в Страсбург. 'баси офертата....
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не общината, а конкретни хора от общината стоят зад трагедията, заради престъпна безотговорност. Но тези хора са вземали отговорно заплатите си. Цитирайте имена за да е по-лесно на прокуратурата. И този път варненци да не позволяват вината за смъртта на невинните жертви да се размива. Има виновници!
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 82Така си е..... ***, овце....рая
79
0
 
13
 
! Отговори
Предлагам преди 9 години
Не е невъзможно да се установи кога горе долу са били застроени отделните *** махали, състоящи се от незаконни постройки.Които партии са били тогава на власт, но не са взели мерки, да се лишат от правото да участва в политическия живот и управлението на страната за срок от 10 години!
78
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой е виновен?Ми вие сте виновни бе, бълъци!Вижте си държавата, няма я, вие си ги избрирате вашите чорбаджии от ГЕРБ и БСП сини и червени 25 години, тия които ви казаха, че не държавата е лош стопанин, вие им повярвахте!Сега всички трябва да духат супата. Ициганите много скоро ще ви окупира, пак вие ще си виновни защото гласувате за *** партии, които ги хранят и размножават - сини и червени!Гаси олигофреничното племе !!
77
3
 
26
 
! Отговори
До брб (73) преди 9 години
Омбудсманът бил казал, че не може да им се разрушат незаконните къщи,защото им били единствени жилища!!!Има изход:Изселване на *** от незакониите коптори в ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ и заселването им по запустелите села. Държавата ще откупи къщите от собствениците, които и без това искат да ги продадат, а после постепенно ще си вземе парите от ***. За да ги изплатят, манговците ще работят на полето. Ако се опитат да изклинчат - присъда по бързата процедура и пак ще работят, но вече като осъдени!
76
0
 
4
 
! Отговори
брб преди 9 години
До 78Познай ;)
75
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОБАЧЕ КАКТО И ДА ГО ВЪРТИМЕ ОСНОВНО ВИНОВНО Е УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБЕееееееее, кажи си, че тука те стяга чепика, какво го увърташ? Как сте в Лийдинг Медия, Кутев плаща ли още?
74
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... и как така имат ток и вода!?
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези, които тговарят за реда в България, защо вземат заплати!?
72
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незаконни, а? Значи не плащат данъци за имотите, електромери и водомери нямат, въпреки, че със сигурност ползват ток и вода и после потреблението се разхвърля по сметките на българите. И като си помисля, че във всяко *** гето е така, а гетата стават все повече и по-големи, то излиза, че най-големият катаклизъм са ***. Държавата ще предприеме ли най-накрая нещо срещу това?!
71
0
 
28
 
! Отговори
Подкрепям 66! преди 9 години
И питам, какво направиха властите? Трети ден форумите се тресат от въпросите "Къде са сега ***? Защо друг им разчиства? Защо това се прави с парите на данъкоплатците? Защо не се мобилизират вечните безработни здрави и прави ***, които са станали мъже и жени като канари, лапайки само социални помощи и пари от просия и препродажба на крадени от нас и от държавата неща?"Значи ли всичко това, че управляващите не ги е грижа какво мислим ние? Забравиха ли паветата от зимата на 1996-1997 г.?
70
8
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
АРХИТЕКТА КАЗВА, ЧЕ КМЕТОВЕТА СА ВИНОВНИ!!!КМЕТОВЕТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ОБЩИНАТА Е ВИНОВНА ЩОТО Е ЗНАЕЛА!!!ОБЩИНАТА КАЗВА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ВИНОВНО ЩОТО НЕ Е ДАЛО ПАРИ!!!ПРАВИТЕЛСТВОТО КАЗВА, ЧЕ СА ВИНОВНИ ПРЕДИШНИТЕ!!!!ПРЕДИШНИТЕ ПЪК КАЗВАТ, ЧЕ СА ВИНОВНИ ПО-ПРЕДИШНИТЕ!!!ОБАЧЕ КАКТО И ДА ГО ВЪРТИМЕ ОСНОВНО ВИНОВНО Е УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ЩОТО ТЕ ПАРИ ЗА НИЩО НЕ ДАВАХА САМО ЛЪЖИ!!!
69
0
 
20
 
! Отговори
брб преди 9 години
Два въпроса - Защо българите ходят да чистят НЕЗАКОННИТЕ къщи!!!!!! и после недоволстват срещу *** и Ще бъдат ли премахнати останалите НЕЗАКОННИ къщи,които вълната пропусна?!
68
2
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
този си ИЗМИВА РЪЦЕТЕ!!!ОБЩИНАТА БИЛА ВИНОВНА ТЯ ЗНАЕЛА А ТОЙ Е ЧИСТ КАТО МОМИНА СЪЛЗА!!!!
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"... общината е знаела,че деретата в квартала трябва да бъдат разширени"А бе господа и другари "специалисти",деретата се създават в природата по естествен начин. Това поне не сте ли го запомнили от училище,от часовете по география?Защо ще разширявате деретата край незаконните сгради? За да могат *** да си построят още незаконни жилища ли? Защото се плодят бързо и за всяка новобрачна двойка се пристроява стаичка до тази на по-старите?Или за да им осигурите още място да си хвърлят ***?
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като общината е знаела, сега в индийска нишка един по един всеки, който е знаел, можел е, но не е направил нищо, към съда за масово убийство на хора поради безхаберие!
65
1
 
11
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
накратко признава си, че нищо не е свършил през годините само рушвети е зимал този архитект и кметовете на квартала!!!!
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕАКТОР, не, че ги защитавам, ама си има закони какво инфо може да пуска в случай на банкови мизерии. Могат голяма глоба да отнесат ;)
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"По думите на архитекта общината е знаела, че деретата в квартала трябва да бъдат разширени."Така значи - знаем, че има проблем, но нищо не предприемаме за неговото отстраняване. Браво! Докато не променим този мързел и този начин на мислене винаги ще тънем в кал и помия.