Спешните медици отново излязоха на протест

Битият в "Ботунец" д-р Тодоров беше сред колегите си
Обновена: 30 юни 2014 10:59 | 30 юни 2014 10:51, Анисия Иванова
16
Спешните медици отново излязоха на протест
Снимка: архив Булфото

Спешните медици в столицата от днес обявиха символичен безсрочен протест. Около 30 лекари се събраха пред сградата на Центъра за бърза помощ на пл. „Сточна гара” и блокираха движението в района за около час днес. Те протестират срещу насилието, упражнявано срещу тях от пациенти, и незаинтересоваността на държавата.

В петък срещу събота в столицата имаше пореден случай на нападнат и бит лекар от софийската Спешна помощ. При преглед в кв. „Ботунец“ д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на нощното си дежурство. По случая полицията задържа трима души.

Още по темата
На 26 юни при друг инцидент в столицата бе отнето предимството на линейка, движеща се при специален режим, в резултат на което превозваният пациент се бори за живота си, а екипът пострада.

Медиците днес обясниха, че смелите обещания на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им не са изпълнени. Те се оплакаха, че заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение.

Освен намалените заплати лекарите се оплакаха, че работят с намалени екипи, а саморазправите и напрежението от пациентите върху тях растат. Повечето от присъстващите лекари днес признаха, че също са претърпели инциденти при посещение на адрес. Според тях липсват и критерии за определяне на спешните случаи.

На протеста беше и битият лекар д-р Буен Тодоров, който се възстановява след побоя. Пред колегите си той разказа какво е преживял и допълни, че получава заплахи на всяко дежурство. "Ще се върна на работа, когато се възстановя. Понасям този удар не само човешки, но и професионално”, каза той, цитиран от bTV.

Снощи от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им. Върху санитарните автомобили днес са поставени ленти с надпис „Спрете саморазправата с нас”.

В началото на месеца спешните лекари в столицата отново излязоха след уволнението на шефа им Георги Гелев. До него се стигна, след като 40-годишна жена почина, докато чака линейка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Просто никой няма интерес да се реформира каквото и да е в нашата държава! Защо ли? Еми защото от 25г схемата за крадене е мнг добре измислена и работи всеки ден, при всяко правителство! Гражданско общество нямаме, няма граждански контрол към нищо... Но и това е така защото всеки втори българин предпочита да върти далавери, да прецаква другите наред и ич му не е за напред! Писна ми от продажници и интересчии!!!!
13
0
 
7
 
! Отговори
Тъпчо преди 9 години
"При преглед в кв. Ботунец д-р Буен Тодоров беше набит от пациенти по време на нощното си дежурство. По случая полицията задържа трима души."Анисийке, кажи нещо за ЕТНОСА НА ЗАДЪРЖАНИТЕ ТРИМА ДУШИ. Защо прескачате тази ВАЖНА ПОДРОБНОСТ. Вероятно, защото знаете, че ние се досещаме. Само ТОЗИ ЕТНОС е толериран, за съжаление, за наша сметка.
12
11
 
0
 
! Отговори
Опа преди 9 години
Спешните медици си показаха рогата. Оказа се, че ревът им, че вземали по 500 лв е смешен плач, тъй като една от служителките (не стана ясно дали е мед. сестра, фелдшер или лекар) ревеше, че взела с 300 (триста) лева по-малко. Явно са съвместявали по няколко длъжности. Хич и да не ми обясняват, че стоят на работа в Спешна помощ от любов към ближния. Работа за лекари има и на други места. Явно там счетоводството се е водело по особен начин и затова директорът излезе спешно в болничен при проверка
11
11
 
4
 
! Отговори
3xl преди 9 години
То и лекарите ни вече са едни "лекари" изписват лекарства на поразия и пишат операции я нужни я не за да вземат повече пари.Единици останаха наистина начетените и опитни лекари,а лошото е,че повечето от тях напускат БГ.А като гледам какво поколение се задава мале мале да не ти се налага да ходиш в болница по "лекари".Отделно пък *** които като,че ли вече живеят в тея болници пълно с тях,брей много болни тея *** бе.
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами лекарите са си виновни !! Ако няма кой да работи за такава смешна заплата,то тя ще бъде вдигната драстично ! Но те не могат да го проумеят и затова ще бъдат последна дупка на кавала!
9
1
 
23
 
! Отговори
шофьорка преди 9 години
Къде сте,мили полицаи???В центъра на София да се кара така,че да не спре на линейката????Ама то никой почти не спира!Няма наказани затова,че се надпреварват с линейките.Идете в др.европ.страни,вс.спират,независимо откъде идва,а тук-не е така.Трябва и ние да съобщаваме за нередностите,защото никой не го интересува за нас,простосмъртните.Да подкрепим лекарите,те трябва да получават повече и от учителите и от вс.канцеларски мишки.Бъдете смели и отстоявайте правата си,защото сте ни нужни.Успех!!!!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милен Цветков ще е първи
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже всичките *** разбират от медицина да хващат куфарите
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Децата на шумкарите сега станаха уважавани бизнесмени, а всъщност са едни от най-гадните капиталисти. Ние за тях сме *** роби, бачкаме за смешни пари, корумпирани политици, пазарна икономика няма, здравеопазването е под всякаква критика, некомпетентни политици-национални предатели изпълняващи интересите на други страни. Каква държава е това, ние сме *ти таша*а
5
0
 
26
 
! Отговори
ауслендър преди 9 години
Тия надписи върху колите няма да имат ефект, поради простата причина, че ***.т.е са неграмотни!!!
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, че шефа на БЧК се разхожда с BMW X6!Ново струва 300,000лв.
3
1
 
47
 
! Отговори
bg преди 9 години
Сринаха авторитета на полицаите, учителите, наред са лекарите. Всички знаем за какво става въпрос, забранено е да се споменава етноса на тримата задържани, които ще бъдат пуснати след 24 часа, ще се окаже, че имат и други криминални деяния, ще се напишат още 1-2 статии и дотам...
2
4
 
41
 
! Отговори
ГЕРБСП преди 9 години
Пари за бежанците има, за лекарите няма.Закон за вас има, за Индийците няма.Гарантирано от *** партии на прехода, които ви прокудиха в чужбина...
1
1
 
16
 
! Отговори
eeha преди 9 години
Ужас!