Слуховете за хепатит в морето - спекулации заради интереси

Зам.-министър: Грехота е така да си разваляме имиджа
21
Слуховете за хепатит в морето - спекулации заради интереси
Снимка: архив, БТА

Слуховете за наличие на хепатит "А" в морската вода са преднамерени спекулации, продиктувани от лични и корпоративни интереси, каза днес във Варна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той посочи, че ако някой иска да си продава залежалите ваксини, като всява паника, би следвало да стане обект на разследване и да бъде наказан за деянието си.

Още по темата
Освен това хората трябва да знаят, че ваксините срещу хепатит "А" започват да действат след три месеца, така че летуващите ще бъдат подсигурени срещу тази болест тъкмо, когато отиват на ски, каза още Ботев.

Той допълни, че туризмът е структуроопределящ за българската икономика и "е грехота да си разваляме имиджа по този нелеп начин".

Възможността от заразяване с хепатит от морска вода е изключително малка, заяви директорът на РЗИ-Варна Светла Станева, цитирана от БТА. Тя посочи, че на фона на бедствието в града общата заболеваемост в момента е ниска. Станева каза, че инспекторите от РЗИ си изпълняват стриктно задълженията, извършват непрекъснати проверки и нямат препоръки хората да се пазят от морската или от питейната вода.

Единствено на Офицерския плаж са констатирани отклонения от нормите по два микробиологични показателя, посочи Станева.

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че общината е предприела сериозни стъпки, за да се гарантира чистотата на морската вода. С пускането на новата помпена станция е преодолян рискът от преливания на битови отпадъчни води и вливането им в морето. В курорта "Св. Св. Константин и Елена" изобщо няма преливания на отпадни води, а преди два месеца бе довършено дълбоководното заустване в "Златни пясъци", което също е гаранция за чистотата на морето, посочи Портних.

Позицията, че слуховете за хепатит "А" са злоумишлени спекулации, подкрепи и областният управител на Варна Иван Великов. Той допълни, че до дни ще бъде определено кой ще поеме охраната на четири от плажовете край града, които са много посещавани, но в момента неохраняеми.

След срещата си с медиите Ботев и Великов влязоха в морето и пиха от водата, за да докажат чрез личния си пример, че водата не е опасна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: миеБранимир Ботев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
jemal преди 9 години
ai, roma, leee vodata pari-pari 31C u beloto more - i ima riba i midi za sichkite 11 deca - kak sa radvat samo decata, aiiiiiiii:))))
19
0
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
BG turist napulno si prav chovek... Otivash batko na zlatnite i napulnili plaja s chaduri i shezlongi i mi iskat 7lv da si seda na plaja edin vid zashtoto nqma mestence bez tehnite chaduri i prostotii... Napravo plajovete kudeto hodqt masata turisti za gi obarnali na chastni.. Deto vikash na puk shte otida v Garciq...
18
0
 
24
 
! Отговори
БГ турист преди 9 години
Не знам другаде в Европа да има по-мутренски плажове от нашите с по-безумни цени за чадър и шезлонг и по-плътно набучени чадъри. Докато не ги вкарат в ред тия *** по плажа няма да им стъпя. Гърция е съвсем наблизо, цените са малко по-високи, качеството е 100 пъти по-добро. Да фалира цялото мутроморие, еб*л съм ги в г*за!!! Стотинка няма да видите от мен вече!
17
2
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Българите сме така. Ако няма враг и опонент, който да ни развали националния имидж, ние сами ще се вземем в ръце и ще го развалим. Имаше една анимация "Астерикс в Британия". На път за Британия, галът срещна пиратите и ги потопи. Накрая, когато Астерикс се връщаше, пак срещна пиратския кораб. Но този път капитана на пиратите се изправи и обяви, че Астерикс няма да му потопи кораба, защото самият капитан ще го направи. И капитанът на пиратите потопи кораба си сам. Така де, и ние с хепатита...
16
0
 
3
 
! Отговори
roma преди 9 години
a, 3,5 miliona ot bulgarite i romancite sa se iznesli v severna Ellada - na hubavi plajove, chisto byalo more, gratis senki i legla po plajovete, gratis sladka voda za izplakvane, hubavo frappe me gala samo za 3 eyro ;) jamas!
15
2
 
0
 
! Отговори
ИВО преди 9 години
АБЕ БРАТЯ ДАЙТЕ ДА НЕ СИ ПЛЮЕМ В ЛИЦЕТО ИМА В ЕВРОПА ПО-КАЛПАВИ +СКЪПИ КУРОРТИ. ЗАБЕЛЕЖКИ -ДА НО НЕДЕЙТЕ ДА ОТРИЧАТЕ ВСИЧКО
14
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Г-н Ботев.Та за кой по точно имидж говориш???
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То всичко в държавата ни е спекулативно. Но кой ли ги слуша.Българите,които мислят със собствените си глави,отдавна са се разделили с илюзията"търси българското".Една педя плажна ивица иска да докопа хиляди туристи.Е,няма как да се получи. Почивка край българското Черноморие е гаранция за скъсани нерви с или без хепатит
12
2
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Хората ви дават милярди за пречиствателни станции ,вие успешно ги усвоявате и накрая какво ?!?! Дълбоководно заустване !!!!! Ама тия крадци Портни и Този Ботев "язък за името дето го ползва" защо ги не поискъпете на тия заустени води без после да имат възможност да се отмият и да потърсят медицинска помощ ! Аман от простаци !!!! То заразно мръсно те *** ! Илати бе , чисто е ! Илати да ви вземем парите !Ама я нали съм си шоп ,че се изокам само -Вашта ............!!!!
11
2
 
23
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 9 години
Каква спекулация бе ?!?! Това дето плува около мен в морето през лятото ,нали го виждам ,не са малки шамандурки ! Това са лаината ви !За благозвучие им викате колики ! Колики или не са си! Всички го виждаме ,че като се поплацикаш из тия чисти води , най-малкото което ти се случва е да се обринеш или и ти да се ансереш ! С една дума насрахте се на метеното ! Къде са ви пречиствателните станции за които усвоихте милярди от ЕС ??? Смърдете си там! Ние отив на плаж в Гърция !
10
0
 
6
 
! Отговори
Съдия Дред, преди 9 години
чл.325а от наказатерния кодекс"Който, където и по какъвто и да е начин мъцне срещу земния рай по българското крайбрежие, се наказва за национално хулиганство с до дваесе години сервитьорство в Слънчев бряг"Вносител: зам.мин. Бранимир Ботев. Хау !
9
0
 
8
 
! Отговори
Уви преди 9 години
Докато съдебната ни система е корумпирана и инфантилна,докато новините са"някой казал,че някъде нещо станало" и липсва персонална отговорност,ако трябва и съдебно преследване за казващите неверни неща,дотогава нещата в тази страна няма да вървят!Ако всеки функционер-политик,чиновник,бизнесмен,служител знае и е сигурен,чеще му бъде търсена отговорност за думите и делата,ще внимава какво прави и говори.Ще сработва инстинктът му за самосъхранение.А то сега-куче влачи,диря няма!
8
5
 
6
 
! Отговори
Цоцолан преди 9 години
До протресенаТочно по тази приина няма нужда да биеш път. Има и други варианти - басейн, леген с вода, душ...
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"е грехота да си разваляме имиджа по този нелеп начин"Имидж ?!? Ко ?НЕ !!!
6
1
 
20
 
! Отговори
протресена преди 9 години
Може и да няма хепатит, но е голяма мърсотия! И да биеш път на 500 км, да хвърлиш толкова пари и да се чувстваш като прасе в ***, мерси!
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това заплашва националната сигурност - да се приеме закон!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве, у бугарско нема ли интерес,дека да е у интерес на народо? Оти се така получева,както заек вук да клеца,а он да си трае?
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези небивалици ги пускат българските туроператори, за да карат българите в Турция !Турция им плаща дебело за това .А те по подразбиране са против българските национални интереси .Да сте видяли наш туроператор да прави реклама на България ?Не сте, а и няма да видите !
2
0
 
2
 
! Отговори
Aлов преди 9 години
Пак ли Лекето ги пусна като за банките?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1 _щете изядат акулите там бе човече