БХК: Разрушаването на ромските къщи е расизъм

Домовете в Стара Загора са съществували с мълчаливото съгласие на общината
Обновена: 22 юли 2014 13:05 | 22 юли 2014 12:54,
951
БХК: Разрушаването на ромските къщи е расизъм
Снимка: БТА

Разрушаването на незаконните ромски домове в Стара Загора е форма на институционализирано расистко насилие. Така определят събитията в града от Българския хелзински комитет в съобщение до медиите.

Още по темата
БХК определя акта като безогледен и заявява, че властта няма правото да разрушава единствените домове на семейства, без да се осигурява алтернативен подслон.

Според организацията незаконните постройки са съществували години наред с мълчаливото съгласие на институциите.

„Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки оттам”, се казва още в съобщението.

От БХК наричат действията на общината в града непоследователни и безцеремонни, накърняващи основните човешки права на засегнатите.

Според тях е лицемерно да се твърди, че „властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон“.

Българският хелзински комитет заявява, че ще осигури правно представителство на засегнатите с цел завеждане на дела срещу държавата.

Както Dnes.bg писа, разрушаването на на незаконните къщи в Стара Загора продължава и днес. Само за три часа бяха срутени 55 сгради. Днес стана ясно също, че Общинският съвет е осигурил възможност на всички социално слаби да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си позволят да построят къщите си отново там. "Действията ни са напълни законни и целесъобразни“, категоричен беше кметът Живко Тодоров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


951
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Български за благозвучие ли го слагат отпред! Хората до един подкрепят кмета на града в борбата срещу беззаконието , защото този кмет НЕ Е ВИНОВЕН ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА , от преди 20 години за това че са си затворили очите! Да се накажат виновниците от онова време и да не се дават оценки от уж хора който само знаят да дават оценки! Изсекаха гората тези роми и никой нищо не е правил през тези 20 години!
512
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zashto nese spomenavat za postroikite na BulgarGqvurlar v sahtata mahala! I tqh li shtegi sabarqt?
511
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nad 2 000 000 mln, balgarski kashti v BG sa nezakoni! Shtom e vlqzal zakona za sabarqne na nezakonni stroeji i tqhnoto vreme shte doide! S bagera po keremidite....
510
3
 
2
 
! Отговори
ROM-LYANIN преди 9 години
OT VEKOVE VSI4KITE PATICHTA VODYAT KAM ROM TAM E TAINATA NA 4OVECHKATA ISTORIA
509
1
 
3
 
! Отговори
БХК до Гогарога преди 9 години
Говорех за ФРЕНСКИТЕ ***, които са интегрирани от векове.Не говоех за БЪЛГАРСКИТЕ ***, които естествено трябва да бъдат рапатрирани в държавата по паспорт - България - която трябва да си ги интегрира, както Франция си е интегрирала нейните си още отдавана. Сега изясни ли ти се?
508
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Facebook, пасти да яде пред, Dnes.bd
507
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 9 години
Evreiskite sataninski svine-pluhove sa nai-golemite I nai-gnusnite rasisti.
506
0
 
3
 
! Отговори
Гогарога преди 9 години
До БХК до ГогарогаДали си по-добре от мен запознат с историята на гоненията на *** във Франция е нещо, което подлежи на доказване, а не на голо заявяване. Засега знания не показваш. В предишен коментар твърдеше, че в Марсилия *** били ОТ ВЕКОВЕ интегрирани.Ако ти бяха наистина мили ***, щеше напълно да ме подкрепиш и да изкажеш възмущението си от нечовешкото отношение на французите към тях. То не приключва с ВСВ.
505
1
 
2
 
! Отговори
БХК до поп Кръстю! преди 9 години
Православие - самата дума подсказва по-голяма консервативност. Не става дума за основите, а за интерпретацията, проповядването, примера. Във времена, в които други институции не е имало, възпитанието от църквата е било ключов фактор при формиране манталитета на хората. На запад са използвали този инструмент добре, ние не. Както се казва: по резултатите ще ги познаете.
504
3
 
1
 
! Отговори
ROM-LYANIN преди 9 години
DO POP KRASTIO ; POPE KRASTIO SAMO AKO ZNAECH 4E I RELIGIATA I TVOETO IME POPE E OT ROM-EITE CHTE STANECH PO UMEN . POPE E OT DUMATA PAPU OT EZIKA ROMANES PAPU ZNA4I DIADO ZATOVA VIE MU VIKATE DIADO POPE ZACHTOTO E KOPIE OT ROMANES PAPU RAZBRA LI POPE
503
2
 
15
 
! Отговори
Х преди 9 години
Бхк мълчаха когато гонеха *** от Франция, нали!Законът е закон независимо приложен ли е овреме или късно.
502
2
 
11
 
! Отговори
брадатчесъноядец преди 9 години
До обръснат38 регистрирани ромски обира на вилата ми.накрая я подарих на мутри
501
1
 
13
 
! Отговори
обръснат преди 9 години
до брадатникак, първо "неизвестните извършители" клиенти на БХК ми "събориха" керемидите на съвсем законната къща в съвсем законния ми собствен двор по всички данъци, такси, актове, планове, чертежи и тн, после изкъртиха дограмата, джилезото, кабелите, тухлите, камъните, накрая и оградата, после още една телена, сега съм на трънки и ръждавейка, и треперя за овошките поне третинка от реколтата да оставят преди да ги отсекат за огрев като на съседа, щото ги мързи да отидат до гората отсреща
500
10
 
5
 
! Отговори
БХК до Кривондел преди 9 години
Не, не виждам расизъм в събарянето на 55 къщи, виждам расизъм в причините да се стигне до там, в докарването на ромите да живеят като животни в 21 век в ЕС-България, залята с ЕС-пари, дала куп обещания пред ЕС, сред големите ЕС-държави по площ на глава, с чудесни ресурси за живот и изхранване...Жалка история... поне да не плюем вестоносеца, дето ни докладва колко сме зле.
499
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БХК до Рали1Далеч отивате. Не можете да принизите вярата, може само да паднете в очите на вярващите.Бог поругаем не бива.
498
1
 
10
 
! Отговори
чесъноядец преди 9 години
на пъпа нахелзинки, един катун моля!
497
0
 
2
 
! Отговори
поп Кръстю! преди 9 години
До БХК до поп Кръстю!Религията е нещо консервативно. Затова е и религия, а не италианска опера примерно. Гиолемите религии са формирани преди 1500-2000 години. Това,което е казал Христос или Мохамед не може да бъде променено. То е казано и записано веднъж завинаги. И не може да бъде променяно, защото някой си искал да прави поповете на маймуни. Няма как да стане. Не може да бъде променен и пренаписан нито Стария,нито Новия завет, нито Корана. Както днес свикнахме да пренаписваме историята ни.
496
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До българин"Нарушава закона по неволя"Опа-аа. Каква оправдателна причина!
495
1
 
4
 
! Отговори
поп Кръстю! преди 9 години
До БХК до поп Кръстю!Православието се нарича още ортодоксално християнство. То е запазената автентична религия. Значи, една религия или е религия или не е. Това, което ти виждаш на запад вече не е религия. някога може да е било, сега вече не е. След тези многобройни "поправки","осъвременявания" или както там ги наричаш. Религиите са на 2000 години и религията не ти е политическа ***. Изобщо имаш ли представа какво е религия? Това не ти е сциентологията или "Свидетелите на Йехова".
494
1
 
3
 
! Отговори
Ралица преди 9 години
До БХК до поп Кръстю!Oще по-любопитно ще бъде да видим къде ще са те утре и къде ние.Ние векове сме били изправени пред необходимостта да се справяме с ислямска инвазия, те едва от десетилетия и то с далеч по-слаба, ай да видим докъде ще го докарат.