Пожарникари и полицаи на протест заради спорна наредба

Проектът предвижда минимално екипите да са само от двама души
Обновена: 26 юли 2014 12:46 | 26 юли 2014 12:46, Екип на Черно море
80
Пожарникари и полицаи на протест заради спорна наредба
Снимка: Булфото

Десетки пожарникари, полицаи и спасители излязоха на открито събрание във Варна, за да изразят недоволството си от методите на работа в системата на МВР.

Конкретният повод за протеста им е проект за наредба, която регламентира минимален състав от двама служители на екипите, осъществяващи пожарогасителна и спасителна дейност.

Екип от само двама пожарникари ще доведе до удължаване на времето за реакция. Повишава се рискът както за живота на работещите, така и за хората в беда, обясни Красимир Костов от синдиката на МВР.

Наредбата предвижда още при пожар на закрито екипът огнеборци да изчака втори, който да окаже помощ, а това би забавило спасителната акция. Във Варна например на дежурство са обикновено по трима-четирима огнеборци и още толкова шофьори. Ако избухнат пожари в двата края на града например, те трудно биха се справили с тях, смятат синдикалистите, които настояват за осигуряване на четирима души в екип, или поне трима като компромис.

Те поискаха още да се гарантират здравето и правото на достоен труд на служителите на МВР и в частност на пожарникарите. Според тях думи като „прозрачност“, „социален диалог“ и „грижа“ са празни термини без реално съдържание в системата. Общият брой на пожарникарите у нас е около 8800. От тях 4800 работят на терен.

От вчера спорната наредба е свалена от сайта на МВР за преразглеждане. Ако тя влезе в сила в настоящия си вид обаче, протести ще има в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мирославне сме станали пожарникари понеже на всеки е известно как се влиза в системата.Ако нямаш "рамо" няма влизане.Щуробадженащината в МВР е довела до това положение.Най-много служители на глава от населението в цяла Европа.Ефективност-нула.Да не говорим пък за визията на повечето служители-типични мутри с очила и излезли шкембета,които нито могат да тичат след престъпниците,нито да гасят пожари.И всичките тия псевдо МВП-служители на гърба на народа.Айде марш
9
3
 
9
 
! Отговори
Мирослав до Мирослав преди 9 години
Защото не искаме да сме под пагон и обичаме свободата!
8
10
 
5
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Вие що не станахте пожарникари тогава, щом е супер работа? То всеки вика, тоя взима много пари! Вие що не станахте такива? Щото като идете на един голям пожар, ще седите, ще снимате с телефона и ще качвате във фейсбук... Големи разбирачи, голямо нещо...
7
10
 
12
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Тези хора спят по 24 часа в работата си,не плащат осигуровки,храната им е без пари и се пенсионират на 45 какво искат още да станат 3 милиона полицаи и 1 милион пожарникари с заплата от 10 000лева и да тормозят гражданите всячески !
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде стига бе - били пренебрегвани. По цял ден играят тенис на маса, шах и пляскат белот, взимат 1 200 кинта заплата, пенсионират се на 45 години с 800 лв пенсия и 20 брутни заплати.Пренебрегвани били, ама друг път. Какво да кажат така наречените обикновени хора, а ?
5
10
 
10
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Пожарната е една система в която метода на работа и оборудването е от 19-20век. И заплатите също! Не може да искаш от тази институция, да отиде на адрес за 10мин, а в същото време на карат зил... Да не говорим, че и шофьорите по улиците изобщо не дават път на специален режим на движение.. Като искат тази служба да работи, да обновят всичко, вкл и заплатите! То в България, все с пръдня, боя. Еми не става! Вместо да давате на *** помощи, дайте ги на лекарите и пожарникарите!
4
6
 
10
 
! Отговори
ало коментиращите преди 9 години
По двама пожарникари в екип.Двама пожарникари да гасят пожар.Това нормално ли е?Върху какво плюете?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2 Кого да саботират? Както сам казваш ореха подаде оставка . Те толкова прости ***, че за една година без саботажи сами се *** :))))
2
6
 
22
 
! Отговори
художника преди 9 години
Специално пожарникарите са най- пренебрегвани от всяка власт. Те дори не са репресивен орган, нищо че са под шапката на МВР. Професията им е най-рискова, защото полицията или баретите, когато отиват на акция имат поне някаква информация, колко и с какво оръжие разполагат бандюгите. Пожарникаря влиза в дима и не знае дали вътре няма газова бутилка или взривни в-ва. Рискува живота си на сляпо. А при сигнал за пожар нормата е за 40секунди пожарната трябва да е на бариерата с включени сирени.
1
2
 
10
 
! Отговори
gost преди 9 години
Къде работят останалите 4 000 пожарникари? 4 800 им изкарват заплатките ли...