Разкопките на Перперикон започват с доста по-малко от нужните средства

Правителството е отпуснало 80 хил. лв., още 30-40 хил. се очакват от Община Кърджали
29 юли 2014 14:31,
5
Разкопките на Перперикон започват с доста по-малко от нужните средства
Снимка: Булфото, ахрив

За разкопките на Перперикон тази година са отпуснати 80 хил. лв. от държавата. Освен това се очакват още 30-40 хил. лв. от Община Кърджали. Това стана ясно днес от думите на ръководителя на проучванията на скалния град проф. Николай Овчаров по време на пресконференция по повод започването на разкопките.

Така общата сума на парите, които ще са нужни за изследванията, е далеч под това, от което учените се нуждаят. Преди месец проф. Овчаров заяви, че според него са необходими 200 хил. лв., за да бъде завършен цял етап в археологическия комплекс Перперикон – Акропола и Двореца-светилище.

За всички обекти в страната държавата е отпуснала общо 2,3 млн. лв. за планови разкопки през настоящата година, което е много малка сума, тъй като трябва да бъде разпределена на над 100 обекта в страната, каза още професорът.

Разкопките на Перперикон ще стартират на 4 август. Най-вероятно те ще продължат до октомври-ноември тази година, но няма да бъдат завършени напълно, категоричен беше Овчаров.

За първа година започваме толкова късно и ще продължим работа до толкова късно, каза той.

Работата ще започне с доста по-малко хора, отколкото досега. Причината е недостатъчното финансиране на проекта, посочи Овчаров и обясни, че ако досега по разкопките са работели не по-малко от 80 души, сега заетите ще бъдат 35.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
до мисионера преди 9 години
Къде ги тия гърци? 2 пъти идвам, не ги видях :) За 2-3 часа горе всеки път я се качиха 30-40 човека, я не.То в кой град е Пергамон? Близо е до няколко, ама сефте чувам, че е в град :)Този недоволния за 2 дена похарчи в тази част на Родопите близо 300лв. Малко много, повече няма да са там със сигурност :)Разказах и на всички приятели, да не се объркат случайно :)
3
0
 
1
 
! Отговори
мисионера преди 9 години
до един посетител - за разлика от теб гърците не се оплакват нито от змиите нито от входната такса.един недоволен по-малко в града ни.
2
4
 
0
 
! Отговори
един посетител преди 9 години
Вземети си оправете змиярника, че какво ли нямаше. Не археолози, херпатолози трябва да идат там. Баси 3 лв. вход, а приятелката ми подскачаше на всеки метър. Поне не бях виждал усойница досега наживо :) Бил съм и в Пергама, дето е пак на връх, шумка, не шумна. Вярно таксата за вход е по-висока, но определено бих ги дал пак, за разлика от Перперикон.Пътувахме 200км за нищо, здраве да е. Нито лев не бих отпуснал повече за там.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек като гледа какво е рззкопал Овчаров и какво са разкопали на други места колегите му с драстично по-малко пари се пита - този до кога ще *** пари от държавната трапеза?!