Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже

Стотици обсадиха болницата в Пазарджик
Обновена: 31 юли 2014 19:06 | 31 юли 2014 12:52,
263
Роми на бунт срещу аутопсия на момиче. То се удавило с фередже
Снимка: архив Булфото

Момичето, което се удави вчера в язовир край Пазарджик, е влязло да се къпе с религиозното си мюсюлманско облекло и фередже. Вероятно това е причината то да се удави. Това обясни началникът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев пред „Фокус“. Близките му категорично отказаха да му бъде извършена аутопсия. Стотици роми протестираха заради това пред болницата в Пазарджик.Както Dnes.bg писа, в сряда 19-годишното момиче от Пазарджик се удави, след като влезе да се къпе с група младежи в микроязовир край местността "Добра вода". Те били на пикник с родителите си в района.

При инцидента са пострадали шест деца, съобщи д-р Вълчев. Те били докарани в Пазарджишката болница. Констатирано е, че само едното от тях се е удавило. Останалите били в добро състояние, въпреки че са губили съзнание.

Пострадалите са ромски момичета, изповядващи исляма. „Те са направили грешката да влязат във водоема с черни религиозни дрехи и фереджета. Може би това е и една от причините да се стигне до този инцидент и до леталния край на едно от момичетата“, уточни д-р Вълчев. Той разказа, че родителите им веднага са се притекли на помощ и са ги извадили от водата, но не са успели да спасят 19-годишното момиче.

Близките на загиналото момиче опитаха да предотвратят правенето на аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта. Причината е, че това противоречи на религията им, защото смятат, че тя осквернява тялото. В случая става въпрос за съдебен случай и аутопсията е неизбежна, обясниха от болницата.

Няколкостотин роми, по данни на полицията, обсадиха болницата в Пазарджик в знак на протест срещу аутопсията. До сблъсъци и напрежение обаче не се е стигна. Полицейското присъствие в района остава засилено.

От окръжната прокуратура в Пазарджик потвърдиха, че са сезирани по случая с удавянето на момичето. „Образувано е производство срещу неизвестен извършител по чл. 127 от НК за склоняване към самоубийство“, каза за „Фокус” говорителят на прокуратурата в областния град Снежана Стоянова. Тя беше категорична, че винаги когато съществува някакво съмнение относно причината за настъпилата смърт, експертизата е задължителна. Стоянова обясни, че никакви други съображения не могат да натежат и да доведат до това да не се изпълнят тези задължения по закон.

Говорителят допълни, че прокуратурата уважава религията на хората и техните съображения, но законът е над всичко. Аутопсията в крайна сметка беше извършена, а заключението от нея е, че причина за смъртта е удавяне. По-късно от прокуратурата уточниха, че близък е присъствал на аутопсията и се е уверил, че тялото на момичето не е било осквернено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: религияромиПазарджик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе много зелени бунтари тая седмица, май иде време за въздействие на немирниците.
12
1
 
61
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Защо ми изтрихте коментара, не трябва ли жандармерията да ги разгони?
11
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Не знам за моралното право, но на теб идва ли ти на акъла, че може тази смърт да е причинена от убийство или насилствено удавяне? Щом има съмнения около смъртта, закона е казал, че трябва да се прави аутопсия, това е.
10
2
 
82
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Леле роми изповядващи исляма !!!ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ
9
2
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Културни особености на пингвините!
8
2
 
78
 
! Отговори
акуд преди 9 години
може да изповядват каквото си искат но в България има Български закони и те се спазват от всички на тази територия. ако искат салафитски правила малко слвд анадола в едил да заминават
7
2
 
120
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плуване с фередже - арабска спортна дисциплина
6
88
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Близките на загиналото момиче опитаха да предотвратят правенето на аутопсия, която да установи каква е причината за смъртта"Щом родителите и близките на загиналото момиче не искат да бъде направена аутопсия на момичето, не мисля, че властите имат каквото и да било право, особенно морално да направят аутопсия.
5
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе няма ли жандармерия, малко да "възпита" тез ***? Тук е България и се спазват българските изисквания и закони.
4
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте лъгали кой е виждал роми в джамия
3
4
 
69
 
! Отговори
Срам преди 9 години
бАлгАриО това си ти днес.... до там ли стигнахме ?! С КАКВО СМЕ ГО ЗАСЛУЖИЛИ
2
1
 
120
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко трябва да си неук и ограничен,за да влезеш, да се къпеш или плуваш, навлечен, забраден и зачулен?
1
2
 
102
 
! Отговори
pepi преди 9 години
До АнонименМале,мале щом *** тръгнаха с фереджета лоша работа