Заради фалит на туроператор 1500 руснаци не могат да се приберат

3 големи наши фирми ще осигурят престоя им, съобщи Бранимир Ботев
11
Заради фалит на туроператор 1500 руснаци не могат да се приберат
Снимка: архив, Булфото

Заради банкрут на руския туроператор „Лабиринт“ 1500 туристи не могат да се приберат у дома. Това съобщи на пресконференция в областна управа във Варна зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.

„Лабиринт“ е свързан с оператора „Идеал тур”, който е осигурил полетите на туристите с Оренбургските авиолинии, добави той. 60% от зарязаните туристи почиват на южното Черноморие, останалите 40% -  на северното.

Авиокомпаниите отказват да ги превозят обратно заради голямата фирмена задлъжнялост. Тъй като проблемът е извън територията на България, в събота отправихме официални искания ситуацията да се регулира по най-бързия начин в Русия. Проведохме разговори и с 3 от големите български туроператори. Благодарение на тях, руските туристи ще могат останат в нашите хотели, докато не се уреди обратната връзка до родината им, увери Ботев.

Нашите туроператори проявиха голяма човещина, въпреки че е малко вероятно да получат парите си обратно. Така се гради име и имидж на българския туризъм. Затова искам да благодаря специално на собствениците на фирмите Мартин Петков, Галин Георгиев и Гешо Любенов, каза още зам.-министърът.

Той припомни, че през миналото лято при подобна ситуация в Египет с фалита на „Нева“ руските туристи са изкарани на плочките пред хотелите заедно с децата им. Зарязаните у нас летовници са дошли на почивка на малки групи, затова на този етап е трудно да се локализират. Повечето от тях трябва да се приберат до средата на август.

Големият проблем е, че огромна част от руските туроператори нямат официален представител в България. Те не са вписани като юридически лица в страната ни и не фигурират в централния туристически регистър. Затова ще настояваме за радикални мерки в тази насока.

При подобни случаи да се правят застраховки в България, за да има фонд, който да подкрива щетите, каза още зам.министърът.

Той добави, че банкрутиралият „Лабиринт“ е изпратил 25 000 – 30 000 туристи в различни страни по света и съответно е спрял плащанията. Засега обаче не е ясно как там ще процедират с изоставените летовници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Калитко Aбе защо не се случват такива неща на западняци, ами все на руснаци или българи? Ами много просто - западняците не са нито толкова богати, нито толкова прости че да "кълват" на странно ниски оферти, нито пропускат да си платят всички възможни застраховки (вкл. и за подобни случаи) - и за това такива проблеми нямат. Страдат такива като нас и руснаците - дето все се опитват да спестят някоя кинта...
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не могат ли да се качат на жерави и да се приберат?Защото Той може.
8
7
 
15
 
! Отговори
Калитко преди 9 години
Ако бяха Немци или Холандци, щяха да си купят сами билетче и да си излетят по домовете.Тия сега ще има да ми се вайкат и оплакват. И даже ще изкарат БЪЛГАРИТЕ виновни.ЗАПОМНЕТЕ:БЕДНИЯ ПРАВИ БОГАТИЯ ЛОШ !!!Богатия не е лош човек ама тия дето имаха купонна система и глад много повече от всяка друга комунистическа държава, го направиха лош.БЪЛГАРИЯ няма нужда от руски туристи ALL INCLUSIVE!!!Дано поне да ме разберат тия които работят в туризма.
7
8
 
13
 
! Отговори
Калитко преди 9 години
АЙДЕ сега понеже ми се правят на много напреднали/руснаците/ и много богати, да си платят сами полетите с други компании до русия. (Нарочно пиша русия с малка буква). Разни лелички дето ми се обличат още с копринени рокли и подплънки на раменете.Разни млади п..тки дето са се нае...лида им плати някой почивката, и не могат две думи на английски да обелят, та камоли билет да си запазят.Или онези "баровци" руски младежи дето носят плувки от 60 г. на миналия век.АЙ СИКТИР.
6
0
 
8
 
! Отговори
men преди 9 години
идеята за застраховка звучи добре, още по-добре ми звучат банкови гаранции. застраховка ще намали риска но, няма да го премахне. запор над пари ще закове риска на нула, ще го измести върху гарант, който може да е където си иска базиран, а туриста ще е осигурен 100%
5
17
 
8
 
! Отговори
ОО преди 9 години
Така им се пада на комонистите!
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още като чуеш Лабиринт и Идеал Тур, ти става ясно, че ще те овъртолят в няква схема. А щом не могат да се приберат, настанете ги в бежански лагер, поне за цвят.
3
7
 
15
 
! Отговори
$$DF преди 9 години
Да плати Путин или Шаренкова и ще ги извозим
2
3
 
21
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До асдЕ не са украинци, а руснаци. Но май е крайно време да се уредят с регламент подобни неща, защото реално при фалит на руски туроператор го отнася българския туризъм - хотели и прочие. Не сме толкова богати, за да опираме пешкира нон-стоп на "братушките". Приятелството и историческите връзки са едно, но бизнеса е с пари. Ще е интересно да се види те как биха процедирали ако наши туристи бяха в сходно положение.
1
7
 
7
 
! Отговори
асд преди 9 години
диверсионна дейност на украинците :)