Глад и жажда в Мизия

Опашки за хляб след потопа, молят веригите за помощ
5 авг 2014 07:10, Анисия Иванова
28
Глад и жажда в Мизия
Мизия след наводнението. Снимка, архив Булфото

Ужасът в Мизия продължава. Стотици къщи са под вода, а хората не спират да плачат за домовете си. В същото време има реална опасност оцелелите да останат гладни, пише в днешния си брой вестник "Стандарт".

"Почти са изчерпани количествата хляб и храна, раздавани от БЧК в Мизия. Намалява и бутилираната вода". Това предупреди вчера Ясен Сливенски от БЧК, който работи в потопения град. От ранни зори в понеделник опашки от гладни хора се извиха пред пунктовете за раздаване на помощи. Само в рамките на няколко часа минаха 300 души.

Спасителят от БЧК призова големите хранителни вериги и всеки, който има възможност, да предостави хляб и готови храни, главно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки. "Хранителните продукти трябва да са готови за консумация, да са трайни продукти, защото времето е много топло. Има нужда и от памперси за бебета", обясни той.

От АЕЦ "Козлодуй" вече заявиха готовност да настанят хора в работническото си общежитие. Изпратиха и тонове питейна вода. Вчера цял ден спасителни екипи на пожарната, полицията, "Гражданска защита", военните прекарваха с лодки хора до наводнените им домове. Те вземаха дрехи за децата, лекарства и се връщаха отново в базовите лагери, които са в квартал "Лазар Драганов" и в детската градина в центъра на Мизия.

Върналите се направо плачеха от това, което са видели. Унищожени са помещенията им, мебелите, покъщнината, всички кокошки са издавени. Жена сподели, че двете и котки се качили на покрива и така оцелели. Мъж се похвали, че кучето му се покатерило на покрива на гаража и също е оцеляло. Той помоли един от екипите с лодки да се приближат до него, за да му хвърли храна. Спасители уловиха и оцеляло прасе, а мъж веднага си го позна, каза, че е негово и си го прибра.

Междувременно нивото река Скът бавно започна да спада. Вчера то се е понижило със 70 см. Но водният стълб от 1,70 м остава. Според кмета Виолин Крушовенски вълната е била с височина от 2,7 метра. Такава не е имало от 100 години. Вчера стана ясно, че засега втора жертва на потопа не е открита. За щастие не се е потвърди слухът, че е открит труп на 80-годишна жена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Мизиянаводнение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***,които драскат политически коментари по темата:Пожелавам ви да ви се случи същото,което аз преживях в събота през нощта в Мизия-бученето на прииждащата вода ,воя на полицейските сирени и трясъците на срутващите се постройки.И това в абсолютна тъмнина.Помислете как да помогнете на хората.2/3 от градчето беше заляно,едно денонощие водата вървя през него с течение,в момента не мога да позная част от улиците-толкова постройки липсват.И още ще се обявят за необитаеми...
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Shark"...Е да ама нашата столица си мълчи, защото е добре. Това също е част от плана, да се вдигне стандарта на хората в София..."Тези неща само си ги въобразяваш, че са така. Сега пък някакъв план ти пречел и бил поддържан от жителите на София, щот нали уж били много добре. Как само отделни индивиди като теб знаят за този "план" и как населението на София не мисли,че е чак толкова добре колкото го описват някой мразещи столицата като теб?
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бареков няма ли да организира хепанинг със скара за бедстващите?
19
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 23. Мисълта ми беше че много мълчим, а навсякъде, ако си забелязал, протестите започват от столиците, не за друго, а защото там са институциите. Е да ама нашата столица си мълчи, защото е добре. Това също е част от плана, да се вдигне стандарта на хората в София, за да мълчат и да няма проблеми. Пак казвам, ако беше в друга страна това, щеше да има блокирани магистрали и опашки от столичани неможещи да стигнат до морето. То не е случайна приказката "Сития на гладния не вярва"!!
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Shark"ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО СТАВА ТАМ, КЪДЕТО ВИЕ, Т. НАР. СТОЛИЧАНИ НАРИЧАТЕ ПРОВИНЦИЯ"Е ние столичани какво можем да направим? Да спрем дъжда ли? НЕ. Да протестираме пред парламента ли? Ами ела ти в София - едва ли ти е толкова далече, като си в България. Ела и протестирай. Ама на тия протести да знаеш, че има охрана от полицията и родните депутати изобщо не ги е**ват. Така че идвай да протестираш. Едва ли ще имаш по-голям ефект от нас столичани. Така че не вини.
17
2
 
2
 
! Отговори
По 50лв и Пица преди 9 години
@ 18 ... не може да си сериозен ...
16
1
 
20
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Вече над 10 години неграмотни и необразовани хора от ДПС т.н. Български турци стопанисват язовири за да гледат риба. Тези *** нищо не ги интересува, само гледат печалбата, ако ще и цяла България да се удави. Накрая нека кажем на по младите , че БСП и Луканов създадоха противоконституционната партия ДПС , а и сега БСП и ДПС управляват т.е. крадат заедно.
15
8
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До КИРО. Много си прав! Ето защо следващия път потопа трябва да е в София, в центъра, на жълтите павета. Докато не се случи такова нещо в София никоя няма да си мръдне пръста за нищо. Видяхте кво стана, падна една градушка, удари им джиповете и ревнаха на умряло. ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО СТАВА ТАМ, КЪДЕТО ВИЕ, Т. НАР. СТОЛИЧАНИ НАРИЧАТЕ ПРОВИНЦИЯ. *** народ сме, това ако беше станало в Гърция досега щеше да има блокирани магистрали, да видим кой как щеше да стигне до морето.
14
1
 
16
 
! Отговори
. преди 9 години
Какво триумфално заглавие само , най-после господарите умориха крепостните селяни и те се редят на опашка за комат хляб , слугите от медиите тръбят.
13
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо молят веригите магазини за помощ?Защо не гласувахте за Атака за да изгоним тези монополи от България?Тези милиони и милиарди които се изнасят навън,тези магазини,мобилни оператори,енерго,банки,транспорт,златото ако си бяха държавни сега нямаше да молят за храна а щяха да построят нови къщи на тези хора!Ние сме си виновни.Идете пак да гласувате за Герб,Бареков,костов,бсп,Дпс и друга ***!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КИРОKомунист наяждане няма - всички телевизии тръбиха че *** още неизтрезняла се дигнала от бузлуджа към мизия загрижена за мит'ряла - па после се оказа че чудата й била от там - голяма грижа няма що!
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за глупост е да им раздават така наречената "минерална вода". Бутилиращите фирми, най-големите мошенници в държавата печелят на гърба на народа. Как е взможно половин литър от тази "мионераллна" вода да струва колкото 300 литра чешмяна, пи условие, че нямат никакви разходи освен 2-4.ст за шише.?????????????*** Девин
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Спасители уловиха и оцеляло прасе, а мъж веднага си го позна, каза, че е негово и си го прибра."Естественно сега вече е на пържолки и истинския собственник като си го види няма да си го познае :))) Майтапа настрана. Съчувствам на тези хора и мисля, че наистина би било добре големите хранителни вериги да изпратят там храна и вода. Най-малкото хляб и вода. Не мисля, че хората могат да бъдат засега компенсирани за жилищата и мебелите си и кокошки, прасета и т.н. Но да им се даде храна е важно.
9
2
 
12
 
! Отговори
КИРО преди 9 години
Имам чувството че случаят с Мизия е политическа игра с която хората страдат Нещо като с КТБ.Толкова ли не се наядохте ИДИО*ТИ мръсни за тия 25 г но явно парите от Европейският съюз и парите от Южен поток ги съсипва политиците за нови кражби и преразпределение и така живота си мина за обикновеният човек.То се видя сини, червени или кадифени те са от едно котило..............
8
5
 
16
 
! Отговори
а къде е БХК преди 9 години
Още днес Служебното правителство ще им осигури и вода и храна,а болшевиките нека си маат кибапчета и бира на Бузлуджа,издавиха народа с незаконни язовири изпусната вода,и викат дъжда ги наводнил 4м.воден стълб от дъжд,а бе оправдания на кило от болшевишки експерти само че по лъжене...
7
2
 
22
 
! Отговори
Веригите преди 9 години
Не трябва да молят веригите, трябва да ги задължат!!!
6
2
 
35
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
От часовете филмов материал и интервюта с политици и уж-експерти нямаше нито едно интервю или снимка на арендатор от околните язовири,нито един поглед към тези язовири за да се види как и от Космоса личи,че водата е тръгнала именно от там и се чака нарочно да минат дни и седмици за да се прикрият следите.Не знаете ли на кого са оставени за стопанисване тези огромни водни обекти със стратегическо значение?! Ами питайте и ще видите какви мутри се разхождат там и как безотговорно отварят шлюзовете
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реaлити Сървaйвър- Бг. Мизия и други грaдове и селa..трaгедиятa е пълнa!
4
52
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Вода газят ,жадни ходят.Само каприничат по там. Ами нали имат риби по дворовете. Да пържат. Нямали какво да ядат.Ами да ида да им сготвя?
3
3
 
18
 
! Отговори
HLC преди 9 години
А новото строителство в градовете да не би да е много качествено - при над 6.5 земетресение всичко ще бъде руини. Само панелките строени с бургаски панел биха издържали 9 степен, ако не са разрушавани панели в тях и не е нарушена по този начин цялата конструкция.