Таксиметрови шофьори надписват сметки с чипове

Институциите започват проверка по Северното Черноморие
Обновена: 7 авг 2014 12:01 | 7 авг 2014 11:34, Анисия Иванова
32
Таксиметрови шофьори надписват сметки с чипове
Архив: Булфото

Таксиметровите шофьори вече монтират чипове в апаратите и така успяват да надписват сметките на клиентите, съобщи днес Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна  България. По думите му това е най-модерният метод за манипулиране на апаратите.

Модерните чипове в апарата увеличават изминатите километри, но шофьорът работи с малко дистанционно, което клиентите няма как да видят, обясни Стойчев, цитиран от БТА. Той уточни, че манипулацията може да бъде разкрита само ако бъде разглобен апаратът.

До преди години шофьорите са използвали т.нар. помпи, чрез които са отчитали повече от изминатите километри. Манипулацията обаче лесно се разкривала, тъй като водачът е ползвал бутон, монтиран на скоростния лост или на пода на колата до седалката му.

Стойчев обясни, че започва съвместна проверка на инспекторите от агенцията с ДАИ, която ще обхване Северното Черноморие.

До момента е извършен метрологичен надзор върху средства за измерване в бензиностанции и в магазини в курортите. От началото на лятото са проверени общо 70 обекта, от които 24 бензиностанции, отчете той.

Метролозите са прегледали 64 везни в магазините и 101 бензино- и газ-колонки. Установени са нарушения само в два обекта, посочи Стойчев. По думите му в тях са били ползвани везни, чийто срок за метрологична проверка е изтекъл.

Стойчев каза още, че постъпващите жалби от граждани в агенцията са най-често за неточна работа на колонките в бензиностанциите. По думите му агенцията проверява сигналите, но около 90 на сто от тях са неоснователни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 9 години
До 24. Погледни коментари 17 и 19. Това е линк към един клип, в който показвам как работи едно приложение написано от мен, което прави точно това, което казваш.
20
1
 
2
 
! Отговори
dankol преди 9 години
Ако има някой програмист мераклия може да се направи едно приложение за смартфони подобно на тези за колоездене и бягане. Влиза клиента в таксито,активира gps-a и приложението,въвежда тарифите и се сравняват показанията на апарата и телефона. А ако се вкара и опция за въвеждане на регистрационния номер на таксито и примерно след 4-5 случая на по-големи разминавания в цените,таксито да се маркира като потенциален мошеник и следващ клиент ще може да добие представа за това като въведе номера преди да се качи в колата. С течение на времето ще се събере добра база от данни за това кои таксита са к
19
0
 
0
 
! Отговори
xax преди 9 години
Трябва си освен солежно наказание за шофьора - поне 5 хилки и отнемане на книжката. Няма значение може ли, не може ли да кара - 5 години да разчита на граски транспорт, а ако посмее да кара без книжка - затвор. Друга оправия няма, още Хан Крум ви го е казал.Има и други възможности - конфискация на возилото, солена глоба на фирмата и т.н., сано малко желание да има.
18
0
 
3
 
! Отговори
От Мадрит преди 9 години
В Мадрит таксиста ти връща до цент рестото, и не прави и опит да те излъже, щото лиценз за 1 /ЕДНО/ такси е около 150 000 евра!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
селяни като не ви изнася не се возете бе просто е
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
. c o m
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се добави в адреса, тъй като явно се трие след постване на коментар
14
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 9 години
https://YouTube/watch?v=ENe9dn5P7UU - просто решение. Малко бях объркал линка в предишния пост
13
2
 
0
 
! Отговори
програмист преди 9 години
https://YouTube/watch?=ENe9dn5P7UU - просто решение
12
1
 
0
 
! Отговори
програмист преди 9 години
Тест
11
1
 
12
 
! Отговори
И.В. преди 9 години
В Шумен до сега не са ми начислявали просто толкова е малак града че се знае от къде до къде колко пари е но! ... почти винаги ми говорят за някви пълни глупости , псуват всеки 10 секунди , обиждат всеки друг който кара наоколо , миришат кат порове , колата смърди на *** , пушат , дъвчи няква скапана дъвка и така мляска че ти *** да му вкараш лакът , говори по телефона не вижда кво прави на пътя , все няма да ти върне , обсъждат клиентите си по станцията - АБСОЛЮТНА *** И СЕЛЯНИЯ - ОТВРАТ
10
1
 
13
 
! Отговори
Клиент преди 9 години
При установяване на нарушение в манипулиране на апарата с допълнителен чип,да се конфискува колата и солена глоба на фирмата заради занижен контрол.На българина яка тояга иначе оправия няма!
9
2
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
До бакша пакТа , кого е беден, не разбрахме ? Долни дебели, гнусни бакшиши сте всички до един. Без образование сте над 80 % от вас ( говоря за средно ), пък имате и претенции. Егаси долната ***...за стотинки се молите, *** долни ! Хайде, марш !
8
0
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има такова понятие-контролна покупка!Влиза инспекторът в магазин или заведение,поръчва туй-онуй и като му представят сметката вади удостоверението и се почва голямото мерене и теглене.При такситата може още по-лесно,само трябва един GPS,няма нужда да се разглобява нищо.Лесно ще се разбере истината.Ама трябва воля и минимална промяна в законодателството."Господари на ефира" може да ги уловят-държавата не може!?
7
0
 
6
 
! Отговори
варненче преди 9 години
Метролозите да проверят везните на така наречената зеленчукова борса - два пъти ме излъгаха с кантара различни търговци(грешката на кантара е между 15 и 20%)
6
0
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
забрави да добавиш:5) от къде да мина?
5
2
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
На същото мнение съм като вас, хора. Бакшишите са една долна и противна ***, която само натоварна хората финансово и емоционално дори. На никого не му пука как е минал деня на въпросния бакшиш, как му е родата и прочие. Всичките са за глоби, ако не и затвор дори! Живях дълги години в северна Норвегия и там съм си говорил с таксиджии и съм им разказвал за тукашните...хората се хващаха за главата всеки път. В Осло е друго, де. Там са само пакистанци и разни турци, дето карат такситата.
4
2
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Една от причините почти НИКОГА да не ползвам такси. Какво ми пести? Пеша стигам за 50-60 мин, а с такси за 15-20. Добре, но губя разходка и печеля нерви с някакъв клатач в общия случай, който освен че те "помпа":1) няма дребни левове, защото сега започва. За да развалите трябва да те закара и съответно сметката още набъбва2) всичките му роднини са болни и децата и какво ли не та ако може ...3) често пита дали не може да "запали"4) колата смърди - това е опция само при определени водач
3
0
 
32
 
! Отговори
някой преди 9 години
"От началото на лятото са проверени 70 обекта""Проверени са 64 везни"Чудя се как са смогнали тия 30 инспектори, това са цели 2 везни на калпак, за 3 месеца.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми хубаво, и ся кво? Ще платят ли глоби в размери на няколко хиляди лева и отнемане на лизенс за някоко месеца/години?