Таксиметрови шофьори надписват сметки с чипове

Институциите започват проверка по Северното Черноморие
Обновена: 7 авг 2014 12:01 | 7 авг 2014 11:34, Анисия Иванова
32
Таксиметрови шофьори надписват сметки с чипове
Архив: Булфото

Таксиметровите шофьори вече монтират чипове в апаратите и така успяват да надписват сметките на клиентите, съобщи днес Валентин Стойчев, началник на регионалния отдел на Агенцията за метрологичен и технически надзор за Северна  България. По думите му това е най-модерният метод за манипулиране на апаратите.

Модерните чипове в апарата увеличават изминатите километри, но шофьорът работи с малко дистанционно, което клиентите няма как да видят, обясни Стойчев, цитиран от БТА. Той уточни, че манипулацията може да бъде разкрита само ако бъде разглобен апаратът.

До преди години шофьорите са използвали т.нар. помпи, чрез които са отчитали повече от изминатите километри. Манипулацията обаче лесно се разкривала, тъй като водачът е ползвал бутон, монтиран на скоростния лост или на пода на колата до седалката му.

Стойчев обясни, че започва съвместна проверка на инспекторите от агенцията с ДАИ, която ще обхване Северното Черноморие.

До момента е извършен метрологичен надзор върху средства за измерване в бензиностанции и в магазини в курортите. От началото на лятото са проверени общо 70 обекта, от които 24 бензиностанции, отчете той.

Метролозите са прегледали 64 везни в магазините и 101 бензино- и газ-колонки. Установени са нарушения само в два обекта, посочи Стойчев. По думите му в тях са били ползвани везни, чийто срок за метрологична проверка е изтекъл.

Стойчев каза още, че постъпващите жалби от граждани в агенцията са най-често за неточна работа на колонките в бензиностанциите. По думите му агенцията проверява сигналите, но около 90 на сто от тях са неоснователни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
34
 
! Отговори
Silver преди 9 години
Всеки гледа само как да те изклати. *бати народа, *бати държавата!