Пловдивският университет запълни близо 90% от приема

Ще има допълнително класиране за единични места
3
Пловдивският университет запълни близо 90% от приема
Снимка: архив, Ройтерс

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е успял да запълни почти 90% от местата за новата академична 2014/2015 година, съобщи зам.-ректорът проф. д-р Георги Тотков.

За редовно обучение в бакалавърски и директни магистърски програми вече са записани 2639 студенти, а за задочно – 748. Броят съответства на 88% заетост спрямо планирания прием, съобщиха от учебното заведение.

В редовна форма на направление „Педагогически науки“ са запълнени дори повече от необходимия брой места – 103%, в задочна са записани 95%.  

При хуманитарните науки – филология, философия, религия и теология, заетите места варират от 81 до 86%.
В направлението „Социални, стопански и правни науки” водеща отново е специалността „Психология“, при която са заети всички позиции.

Почти нацяло са запълнени направленията „Администрация и управление“ и “Икономика“, а в „Политология“ има само едно свободно място.

В професионалното направление „Природни науки, математика и информатика” тази година голям успех имат физическите науки, като за тях са се записали 80% от необходимия брой студенти за редовна форма и 85% за задочна.

В новата инженерна специалност „Телематика“, която също е във Факултета по физика и инженерни технологии, вече са заети 90 на сто от обявените места.

Приемът в Биологическия факултет в редовна форма на обучение е достигнал 98%, в задочно – 95%.

При „Информатика“ и тази година местата са заети над необходимия брой – 106%.

Химическият факултет е записал за редовно следване 65 на сто от първокурсниците си, в задочно са запълнени над 80% от бройките. Засега най-голям брой свободни места има в „Математика“ – 53%.   

Продължава допълнителното класиране и прием за незаетите единични места, а вариантите за кандидатстване са два.

Първият е с оценка от кандидатстудентски изпит в ПУ „Паисий Хилендарски“ или друго висше училище, или от държавен зрелостен изпит. Кандидат-студенти от други висши училища, които желаят да участват в допълнителния прием, задължително подават в Университетския информационен център плик-заявление и представят служебно заверено уверение за положени изпити.  

Втора възможност за кандидатстване в някои от специалностите е полагане на допълнителен изпит.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепям предния моментар. Не бил трябвало 90% от желаещите да са вън от университета?Докога ще създаваме измислени вишисти и трайно безработни?