Мъртви щъркели стреснаха летовници във Варненско

Отлитащите птици ставали жертва на далекопроводите
11 авг 2014 10:53, Анисия Иванова
9
Мъртви щъркели стреснаха летовници във Варненско
Снимка: архив Булфото

Мъртви щъркели стреснаха летовници във Варненско. Птиците масово измират след удряне от ток край Добрич и Варна, съобщава bTV. Птиците, които вече мигрират на юг, кацат по далекопроводите, което е причина за смъртта им.

Именно край Варна минава Виа Понтика, един от главните маршрути за миграцията на птиците от Европа към Африка. По него преминават много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели.

Сигнал за мъртвите и агонизиращи птици подали туристи, които били на пикник и се натъкнали на ужасяваща гледка.Те съобщили, че щъркелите кацат по далекопроводите и впоследствие падат мъртви, други се борят за живота си, ударени от високото напрежение.

Районната екоинспекция също се е заела със случая и е пратила свой екип за оглед.

„Ние сме длъжни да предприемем действия, когато те са в беда, за да можем да ги спасим или да помогнем. Ако не може да бъдат спасени, се оставят на място или се разпорежда, ако е възможно и е запазена тяхната цялост, да бъдат предадени на съответните сбирки или за препариране”, обясни Христина Генова, началник отдел „Биологично разнообразие", РИОСВ Варна.

Отношение по случая взеха и природозащитници, според които стълбовете за високо напрежение не са добре обезопасени и са причина за смъртта на птиците.

От Енерго про също са обещали да направят проверка, за да установят дали съоръженията са техни, а не на НЕК, и ще се опитат да установят причината за нещастието.

От екоинспекцията днес ще направят предписание на Енерго Про да поставят щъркелобрани в местността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Чичо Волт! преди 9 години
До Анонимен 7. Не си ги виждал, защото обикновено късно вечер кацат по стълбовете и когато едновременно излитат, правят дъга между проводниците и конзолите на стълбовете. И НАЙ-ЧЕСТО ТОВА СТАВА ПО ЕЛПРОВОДИ 20 КВ, ЗАЩОТО РАЗСТОЯНИЯТА МЕЖДУ ПРОВОДНИЦИТЕ И СТЪЛБА СА МНОГО МАЛКИ. Щъркелите не кацат на проводниците!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо досега не са умирали от далекопроводите, пък и не съм виждал щъркел да каца по тях ?! Защо не умират по жиците лястовички и врабчета ?!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАЙДЕ, ЮРУШ ЗА СЪБАРЯНЕ НЕ ЕЛЕКТРОПРОВОДИТЕ! Смешници, "...ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕЗОПАСЯТ ЕЛЕКТРОПРОВОДИТЕ"! При положение, че във Варненско и Бургаско ел.проводите са над 1000 км., ко праим? Ами на всеки 100 м. по един пазвантин с пушка и халосни патрони, а понеже обикновено кацат и по стълбовете, по един джип с боен фар! Шегата настрана но това се случва всяка есен и на аварийните състави в такива моменти име е...на мамата за да търсят и отстранят авариите, предизвикани от щъркелите!
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русата, ползвай противозачатъчни, не са ти виновни птиците... лъжа са тези приказки.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия далекпроводи тая година ли са построени? до сега в тоя район електропроводи просто не е имало.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъжно...
1
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми той умрял, ***!