Миряни се поклониха пред Света Богородица Троеручица

Молебен за пострадалите от пороите беше отслужен в "Александър Невски"
Обновена: 15 авг 2014 14:44 | 15 авг 2014 14:44, Анисия Иванова
3
Миряни се поклониха пред Света Богородица Троеручица
Молебенът в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Снимка БТА

С тържествена света литургия, водена от българския патриарх Неофит, в служение с гости духовници започна големият християнски празник Успение Богородично в Троянския манастир. Днес манастирът има и храмов празник и хиляди миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Иконата се съхранява в манастирската църква, а зад нея е гробът на покойния патриарх Максим.

На службата присъства и министър-председателят Георги Близнашки със своята съпруга. Патриарх Неофит отслужи и молебен за пострадалите в наводненията. "С голяма привързаност и състрадание към болките на страдащите наши сънародници, към сполетелите ги бедствия се обръщам и към вас на днешния ден, да се помолите за утеха и за доброто продължение на живота на пострадалите", заяви Негово Светейшество пред присъстващите миряни в църковния храм.

Още по темата
Традиционно чудотворната икона бе изведена от църквата и бе пренесена до параклиса на мястото, където е станало първото чудо, което я е прославило.

Литийното шествие до параклиса бе предвождано от представителния младежки духов оркестър на Троян и клуб "Традиция - Троян, Априлци". 

На днешния голям празник в София в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" също бе отслужен молебен за здраве, утеха, спасение и благополучие на пострадалите в районите, сполетени от водната стихия. Той се водеше от Тивериополския епископ Тихон и от храмовото духовенство.

Епископът призова християните към повече братолюбие, милосърдие и взаимопомощ в дните на изпитания. Той отправи молитва към Бога да подкрепи, да утеши и да помогне на хората, загубили близки и имущество и да запази страната от бедствия.

Пред храма имаше доброволци от Българския червен кръст (БЧК) с касички за дарения за пострадалите от последните наводнения в страната.

Днес с благословението на патриарх Неофит Българската православна църква и БЧК организират съвместна благотворителна инициатива в подкрепа на пострадалите от наводненията. Средства за инициативата доброволци днес събират пред много храмове в София и в страната. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари