Строителството на „Хемус“ при Шумен няма да бъде замразено

Осигурени са 8,5 млн. лв. от бюджета за разплащане с изпълнителя
28 авг 2014 17:10,
2
Строителството на „Хемус“ при Шумен няма да бъде замразено
Снимка: архив, Булфото

Строителството на участъка Шумен-Белокопитово от магистрала „Хемус“ ще продължи с осигурени от бюджета 8,5 млн. лв. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Още по темата
Преди ден от пътната агенция обявиха, че е възможно строителството на участъка да бъде замразено до края на годината, ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя „Автомагистрали-Черно море” АД.

Решението за продължаване на дейностите по обекта е взето днес след работна среща в Министерството на финансите.

С осигуреното финансиране ще бъдат платени изпълнените от началото на годината строително-монтажни дейности. Строителят е представил в АПИ три сертификата за около 8 млн. лв., съобщават от агенцията.

С предоставената сума изпълнителят ще може да изплати заплатите на работниците, да покрие разходите за суровини и да продължи работата по изграждането на обекта.

Председателят на пътната агенция Лазар Лазаров очаква до 20 дни парите да бъдат по сметките на фирмата.

По време на срещата във финансовото министерство е бил представен финансов анализ за замразяване на обекта или за продължаване на строително-монтажните работи. По данни на КНСБ спирането би струвало 10 милиона лева – точно колкото Агенция „Пътна инфраструктура” дължи на фирмата за извършените дейности.

Синдикалната организация на КНСБ и ръководството на „Автомагистрали – Черно море” АД ще подпишат споразумение за изплащане на дължимите работни заплати за месеците юни и юли веднага след превеждане на сумата.

Договорено е и да бъдат запазени 670-те работни места в дружеството, уточняват от синдиката.

Работниците от строителната фирма започнаха поредица от протести в началото на юли заради неизплатени заплати и невъзможност дружеството да продължи работа. Стигна се и до блокиране на АМ „Хемус".

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да вземат да оправят магистралата между Шумен и Варна, че целият път е в огромни кратери, *** маолумниците.