Бургас взима 21 млн. лв. кредит заради блокирани средства в КТБ

Част от сумата ще отиде за възстановяване от наводненията
9 сеп 2014 15:09,
3
Бургас взима 21 млн. лв. кредит заради блокирани средства в КТБ
Снимка: архив Булфото

Общинският съвет в Бургас реши градът да вземе кредит в размер на 20 942 792,32 лева. Средствата ще постъпят като безлихвен заем от Централния републикански бюджет.

Кредитът ще бъде теглен заради блокирани общински средства в КТБ. Те са толкова, колкото ще бъде и исканият кредит от Общината. Съгласували сме всеки ход с Министерство на финансите, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Още по темата
Решението за кредита бе взето с 38 гласа "за" и 8 "против". Парите са необходими за разплащане на задължения за съфинансиране и изпълнение на проекти по оперативни програми, сред които инфраструктурни обекти, проекти по "Околна среда", в областта на образованието и културата.

С парите трябва да бъде покрита и голяма част от щетите, нанесени от поройните дъждове в Бургаско.

Предвижда се кредитът да бъде погасен, когато бъдат отблокирани парите в КТБ.

Кметът Димитър Николов обясни пред общинарите, че е бил предоставил на заместник-кмета по финанси Красимир Стойчев правомощията да преценява в кои банки са най-изгодните условия да се влагат парите на Общината. Така са избрани КТБ, ОББ и "Булбанк".

Стойчев заяви, че няма опасност за парите на Бургас в КТБ, защото те са гарантирани с държавни ценни книжа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: БургасзаемКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ набутаха милиарди държавни пари в КТБ, а КТБ за благодарност даваше "специални" лихви на отбрани люде. Лихвите по влогове в КТБ - бяха по високи от колкото по кредити в други банки - как става тая работа? (риторичен въпрос - виждаме как става)
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом е герберастки кмет - може, тия се ползват с преференции пред простосмъртните.
1
2
 
4
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Те хубаво теглят , ама човек остава с впечатление, че ще си вземат парите от КТБ, но на мен не ми се вярва! Никой не казва откъде ще дойдат парите за КТБ , всички чакат новото правителство да ги плати от бюджета, но народа не е съгласен - всеки да си носи кръста за тая банка-***!