Над 1000 животни са умрели от "син език" в Смолянско

Ветеринар: Болестта е с размери на бедствие, обхванала е всички общини
Обновена: 10 сеп 2014 17:29 | 10 сеп 2014 17:29, Анисия Иванова
2
Над 1000 животни са умрели от "син език" в Смолянско
Снимка: архив Булфото

Над 1000 животни са умрели от „син език” в Смолянско, регистрирани са общо 39 огнища на болестта в областта. Това каза за "Фокус” д-р Валентина Мелемова, началник отдел "Заразни болести” в Областната дирекция по безопасност на храните в града.

Още по темата
По думите й болестта в областта е добила сериозни мащаби, което е бедствие за стопаните.

Обхванала е всички общини, засега само в Неделинска не е регистрирано огнище, но и оттам има изпратени в лабораторията за изследване проби и резултатите още не са пристигнали в Смолян, добави експертът.

Най-висока е смъртността при овцете – 982, умрели са 18 говеда и 2 кози, като има още доста заболели животни и се очаква броят на мъртвите животни още да расте.

Към 4 септември в Смолянско са регистрирани общо 27 огнища на заболяването, а към днешна дата те вече са 39, което е много тревожно, каза още Мелемова. Заради високата заболеваемост животните не могат сега да се и ваксинират, защото животните трябва да са здрави.

„Известно време ще има болни животни, защото скритият инкубационен период е от пет до десет дни, така че дори да се застуди времето, трябва да се изчакат десет дни и да се проследи дали ще се разболеят”, каза д-р Мелемова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смолян ски българи хи хи