"Син език" е установен на две места във Видинско

22 са огнищата на болестта във Ловешко
25 сеп 2014 12:40, Анисия Иванова
3
"Син език" е установен на две места във Видинско
Архив: Булфото

В две населени места от Видинска област - селата Воднянци и Гомотарци също е установено заболяването "син език" по животните, стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия във Видин. На 18 септември е получено първото положително потвърждение за заболяването "син език" по животните в село Гомотарци, установени са 2 болни животни от стадо със 120 овце. На 23 септември и в село Воднянциу открито едно болно животно, каза Цветан Топчиев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Той добави, че са взети проби от животни по подадени 19 сигнала от различни населени места в област Видин – Пешаково, Долни Лом, Тополовец, Старопатица, Цар Петрово, Вещица, Белоградчик, Арчар, Ярловица, Ново село, Винарово, Дружба. Ветеринарните специалисти се опасяват, че и в тези населени места ще се установи заболяването, тъй като в много случаи клиничните признаци са типични за болестта - рани по устата, подуване, висока температура, куцота.

Още по темата
Започнала е дезинсекция на животните в областта, помещенията и местата за водопой. Със заповед на областния управител се забранява придвижването на животни в радиус от 20 километра от заразения район, както и пашата на възприемчиви към заболяването животни във всички общини на областта.

Забранява се още и провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни в област Видин.

Тежка остава ситуацията и в Ловешка област - 22 населени места там са обявени като огнища на болестта.

Умрелите животни в региона с такива симптоми вече са над 530. От областната служба по безопасност на храните в Ловеч са взели 250 кръвни проби от овце и говеда в 52 населени места в региона. При 50 от тях е потвърдено наличието на "син език". Според директора на областната служба по безопасност на храните в Ловеч д-р Ивайло Йотов.Йотов ситуацията в областта остава тежка въпреки захлаждането на времето.

Резултатите от кръвните проби от 30 населени места в областта все още не са готови, за да бъдат обявени и там огнища на заболяването, допълни той пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2Не парламента а цялата ни държава е заразена със син език. Това е флага на ЕС
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 5 октомври дано син език зарази парламента
1
0
 
2
 
! Отговори
Мдааа... преди 9 години
Айде сега тъпанарите от БАБХ и смотаното министърче да обяснят кой ги дърпа за езика да обявяват Северозападна България за свободна за син език преди дни.А смотаното министърче може и да се опита да обясни защо срока за подаване на молби за обезщетяване на стопаните със умрели животни е 2 октомври...а заболяването тепърва избухва в този край на републиката...