Окислени води са замърсили р. Луда Яна в Пазарджишко

Опасност за населението няма, но РЗИ съветва водата да не се ползва
10 ное 2014 17:25, Анисия Иванова
1
Окислени води са замърсили р. Луда Яна в Пазарджишко
Архив: Булфото

Изтичане на окислени води са предизвикали замърсяване на река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен. Опасност за населението заради инцидента няма, съобщи областният управител на Пазарджик Иван Йорданов.

Днес той се е срещнал с представители на фирмата, причинила замърсяването - "Екомедет" ЕООД, кметовете на селата Цар Асен и Росен и директорите на институциите, имащи отношение по случая.

Замърсяването на реката бе констатирано на 8 ноември. Препоръката на здравните власти тогава бе водата да не се ползва за питейни нужди.

Йорданов посочи, че данните на Районната здравна инспекция - Пазарджик, показват, че концентрацията на метали е под допустимите стойности. Мога да кажа на хората от двете села в непосредствена близост до водоема - Цар Асен и Росен, че могат да бъдат спокойни, тъй като няма влошаване на качеството на питейната вода, посочи областният управител.

Още по темата
Фани Петрова от РЗИ - Пазарджик уточни, че въпреки добрите показатели на питейната вода, отчетени при химичния и микробиологичния анализ, остава препоръката към жителите да се въздържат от консумация на вода от чешмите до излизане на всички анализи на пробите, изпратени в лабораторията в Пловдив.

Мярката е превантивна, а анализите очакваме да бъдат готови до 48 часа, допълни Петрова, цитирана от БТА.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пазарджик Костадин Гешев посочи, че вината за изтичането на окислена вода в река Луда Яна е на държавното дружество "Екомедет " ЕООД, което стопанисва водоема. Помпите, които обслужват водното съоръжение, са в незадоволително състояние и това налага доставка и монтаж на друга техника, за да може водата да бъде изпомпена в най-кратък срок.

Директорът на РИОСВ посочи още, че са подготвени предписания за предотвратяване на бъдещо изтичане, а на дружеството ще бъде наложен административен акт в максималния размер от 5000 лв.

От своя страна управителят на "Екомедет" ЕООД Костадин Хараланов обясни, че дружеството не носи отговорност за поддържане на помпите, които извеждат водата.

По думите му изгарянето на техниката е форсмажорно обстоятелство и вината не е на държавното дружество. Той допълни, че нивото на водоема е било отчетено на 6 ноември и по график следващото наблюдение е било планирано за събота или неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напойте мадурко стойнев - нали искаше реиндустриализация!