Пак отварят конкурси за търсене на нефт и газ у нас

Те са за блок "Силистар" и блок "Терес" в Черно море
Обновена: 3 дек 2014 17:24 | 3 дек 2014 17:22, Веселина Йорданова
3
Пак отварят конкурси за търсене на нефт и газ у нас
Снимка: архив, Ройтерс

Министерският съвет реши да започне конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ.

Става дума за две площи, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море – Блок 1-14 „Силистар” и Блок 1-22 „Терес”.

Още по темата
Потенциалните инвеститори ще получат разрешение за срок от пет години.

За блок „Силистар”, който е с площ 6893 кв. км се дължи годишна такса в размер на 275 720 лева, според условията на конкурса. Дължимата такса за блок „Терес” с площ 161 280 кв. км е 161 280 лева за година.

Днешното решение на правителството за проучване на дълбоко Черно море е в съответствие с правителствената политика за гарантиране диверсификацията на енергийните източници, уточняват от правителствената пресслужба.

В периода 2002-2007 г. „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“ е провел ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение. През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок „Терес“, но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

Със стартираните днес конкурси правим още една стъпка към осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за българските потребители, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от МИЕ.

По думите й разработването и експлоатацията на собствени източници, както и ускореното изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави ще намали зависимостта на България от внос на енергийни ресурси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
има газ преди 9 години
знам на едно място много газпък по надълбоко ако се бръкне ,може и нефт да излезе
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** газ пикаят - голема мъка
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У бугарина много газ, само му требе повеке боб!