Обявен е червен код за Марица и Тунджа

На много места обстановката е усложнена заради наводненията
Обновена: 5 дек 2014 09:59 | 5 дек 2014 09:58, Анисия Иванова
11
Обявен е червен код за Марица и Тунджа
Архив: Булфото

Червен код е обявен за реките Марица при Свиленград и за Тунджа при Елхово, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна, на места повишенията ще бъдат значителни. Възможни са внезапни наводнения.

В следствие на продължителните валежи обстановката в Югоизточна България остава тежка, а Северозападна остава в леден капан.

Още по темата
Обстановката в две общини на Ямболска област остава усложнена. В община Стралджа вчера беше залята ромската махала и се наложи евакуацията на около 30 семейства, съобщи БНТ. В община Елхово река Тунджа е пред критичния праг от 4 метра. Семейства са заплашени от евакуация, ако реката продължи да се покачва нивото. Готовност за евакуация имат и в Елхово, където нивото на реката е критично.

В сила е бедственото положение в Община Белоградчик, където много селища бяха без ток заради обледеняване на проводниците. Вчера беше обявено бедствено положение и в община Раднево.

Кризисна е ситуацията в бургаското вилно селище “Черниците”, където местният микроязовир Маринка е на своя предел.

В странджанската община Средец от четвъртък е обявено бедствено положение. Водите на язовира край с. Зорница достигнаха критичната си точка.

С 5 до 10 см вече са спаднали нивата на реките Врана и Камчия в Шуменска област, съобщиха тази сутрин от Областния съвет по сигурността в Шумен. Продължават да преливат, но контролирано и с минимални количества, язовирите "Тича", "Кълново", "Янково", "Станянци" и "Дибич", и тези при селата Конево и Маломир. Щабовете за бедствия и аварии в Шумен, Велики Преслав и Смядово по пътя на водосбора на река Камчия, са в готовност за реакция при необходимост.

Според прогнозата на НИМХ днес само на отделни места слабо ще превалява, очакваните количества са 1 - 5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваните количества ще са между 5 -10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м.
В събота валежите ще обхванат цялата страна. Очакваното количество за дъжд в Западна България ще е 5-20 л/кв.м, в Централна България - 15-25, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна България - 3-10 л/кв.м.

В неделя валежите от запад ще отслабнат и ще спират, но все още в по-голямата част от страната ще има нови количества в Западна България- 3-10 л/кв.м., в Източна България- 10-20 л/кв.м. МОСВ предупреждава за повишаване на речните нива във Дунавския басейн, Черноморския басейн, Източнобеломорския басейн и  Западнобеломорския басейн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Винету е виновен, кво толкова се събират в парламента, само с клюки и интриги се занимават, вместо с проблемите на обществото.
9
0
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 9 години
Пич а като имаше цяло министерство точно по тия въпроси по времето на ТРОЙНАТА ЛАМЯ, и тогава като се взривяваха и гърмяха разни неща, и то по цяла България, та тогава какво всичко наред ли беше!!?? Или си забравил тия малки незначителни неща, а?
8
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Ако трябва да бъдем откровени - до 89 нещата бяха малко по-наред, в смисъл на координирани и дежурните оправдания за пари ги нямаше, но това се дължеше най-вече на властовия контрол на партията. И въпреки това, и тогава имаше наводнения и аварии - София юни 1983, Враца хвостохранилището май 1966, заливането на Пловдив от Марица 1946 (1947?), Благоевград 1954 и т.н.Сега на фона на цялата ни разсипия и безхаберие, малцина са онези, които си вършат отговорно работата. И обикновено са безименни.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 6. ***, преди винету всичко беше наред, нали?
6
1
 
2
 
! Отговори
е преди 9 години
До ЕлемагГражданска защита в РБ няма. Такава държавна структура не съществува. През 2009 година великият Винету я ликвидира. Затова сега всички духаме супата.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората на държавна хранилка,които отговарят за инфраструктура...ще ги съди моралното гражданско общество - демек юбавите, хинтилигентните, демек *** на нацията.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Язовирите са предаден на мутрите, включително на хора като Янчо Таков. Оттук нататък всичко е ясно. До селото на баща ми язовир бе ремонтиран с 4 000 000 лв., без видими резултати - поръчка ДПС Меди Доганооглу. Селото я има 100, я не 150 души.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Краткият отговор на риторичния въпрос е: Прилагането на двоен стандарт, най-вече в администрирането и управлението на каквото и да е у нас. И злоупотребите на всякакво ниво. За повече обяснения няма да стигне нито мястото, нито целия ден.Не ми е много ясно с какво точно са виновни: следене на нивото реките, язовирите и каскадите, гражданска защита, метереолозите?Ако не са те предупредили или реагирали, да им се сърдиш. Но да ги обвиняваш за манталитета ни да караме с летни гуми през зимата?!!
2
1
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Имам един риторичен въпрос?Хората на държавна хранилка,които отговарят за инфраструктура,реки язовири ,почистване на речни корита,следене на нивото реките язовирите,язовири и каскади,горите,изсичане на гори,горски полицаи,гражданска защита,метереолози към БАН, получиха ли си заплатите за цялата година???
1
1
 
14
 
! Отговори
васил преди 9 години
Колко голям *** трябва да си, щом от десетилетие се давят хора, поради това, че не си си свършил работата? Да създадеш министерства, агенции, служби с хиляди хора и милиони заплати? И в крайна сметка да се оправдаваш с киша, урагани и цунамита? Няма такава оправия!