Община Перник фалира заради запор на над 6,2 млн. лв.

"Положението е катастрофално", заяви кметът на града
13 дек 2014 16:27,
35
Община Перник фалира заради запор на над 6,2 млн. лв.
Снимка: Reuters, архив

Община Перник фалира, обяви кметът на града инж. Иван Иванов. По думите му запорите на общината са за над 6,2 млн. лева.

„Положението в Перник е изключително тежко, да не ви кажа и катастрофално“, обяснява той, цитиран от агенция „Фокус“. Според него има огромна опасност общината да не може да изплати заплатите на хората.

По думите на Иванов именно заради запорите на сметките община Перник не може да функционира. „На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение“, обяснява кметът. В момента просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината, са около 20 хил. лв. на ден. По този начин е невъзможно да се продължи работата на общината, смята Иванов.

Кметът посочва като своя основна задача в момента да се смени моделът на управление на общината. "Започнахме с активната проверка навсякъде по всички сектори. Проверките започнаха много задълбочено за финансовото състояние, за кадровото обезпечаване, както и за дейностите, които се извършват от община Перник", посочва той.

Има решение на общинския съвет за взимане на безлихвен кредит от Министерството на финансите за 2,2 млн. лева, обяснява Иванов. В момента обаче на общината й трябват още 1 млн. лева, за да се справи с положението, допълва той и изразява опасение, че в противен случай хората ще останат без заплати.

Новият кмет е успял да реши част от проблемите на общината, след като се оказало, че уличното осветление не е плащано от април, заедно със стипендиите и транспорта на учениците.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Puisanchev si ima semeystvo,Andreev i toy,drugi semeystva ne sa semeystva...Mamka ti "predsedatelyu!
21
2
 
1
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Явно е харчено неразумно или има страшен проблем с приходите.Трябва да се доразвият и транспортните връзки със София - много бърз влак плюс Владая, което не зависи само от общината, но някои трябва да поеме инициативата.
20
0
 
4
 
! Отговори
1111 преди 9 години
chervenata Mafia nachelo s alkoholichkata Rosica Ianakieva okradoha celia grad.Triabva nai-posle niakoi da im potarsi seriozna otgovornost.Dano da stane po barzo.(izviniavam se za latinicata)
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А общинския съвет и бюджетната комисия къде са дремали досега?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как фалира точно Перник като не са свършили работа за пет стотинки!
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всяка една община не е длъжна да се самоиздържа!!!!всичко основно е натрупано при управлението на Будалисов 2009-та до 2013-та! Будалисов пари за нищо не е давал освен за пи ар, че ще оправи театъра смешни пари или някоя детска градина смешни пари!!!само за пътища се дават пари от Будалисов щото се купува яко асфалта и битума на Нефтохим и вальо Златев и после си делят печалбата от увеличените продажби!
16
2
 
21
 
! Отговори
съд преди 9 години
Ако Общината фалира и задълженията са за над 16 млн. лева + запори за 6.2 млн.лева, то е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се търси отговорност от бившата кметица Росица Янакиева, цялата й администрация и общинския съвет !Затвора ви чака, крадци и далавераджии !
15
6
 
18
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Кажете ми един град с кметове на БСП или ДПС да са прогресирали. Ето ви жокер:- Видин , Монтана , Лом , Силистра , Враца, Делиормана понеже не ги знам така ги наричам , защото там живеят още в 14 век . Сега градовете с кметове от ГЕРБ - София , Пловдив , Бургас , Варна , Русе и други . Всичките са с най високи заплати и с прогресивно и европейско развитие . Това са фактите , а за другото ще се изкажат червените *** , но то е без значение .
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аве това са *** доде има за национализация и грабене вървят, после стават "политици" в краен случай отиват в абв!
13
14
 
5
 
! Отговори
??? преди 9 години
Този не стана ли кмет преди малко повече от месец? Кога успя да фалира общината? Като е некадърен да се справи с финансите, защо се бута да става кмет? Само за да краде ли или да?
12
6
 
11
 
! Отговори
НИКО, преди 9 години
пич, и аз съм от Бургас. Ама нещо май прекаляваш с хвалбите. И то много даже, да не продължавам нататък, че трябва да използвам тежки думи за управлението на града ни.
11
0
 
5
 
! Отговори
555 преди 9 години
А къде са парите? Да не би да са отишли за изборите ?
10
1
 
22
 
! Отговори
Перничанин преди 9 години
Имам чувството , че някой е предложил огромна сума за да се трият всички негативни коментари за бившата кметица на Перник . Добре така да бъде и какво ще се промени. Община Перник е фалирала и др. Росица Янакиева е била 7 години кмет и това с *** на коментари не може да се промени . Сега или после ще има много мнения по въпроса , но те не могат да спрат фалита на общината .
9
16
 
16
 
! Отговори
Нико преди 9 години
Елате във Бургас. Тук има работа, заплатите са доста добри за нашия стандарт, града е прекрасен. Щото ние от 8 год. не сме избирали кмет от БСП....ясно ли ви е защо е така.
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха,ха,още лудия с пицата Дянков им каза че са за затвора с тези финанси в общината им.Сега БСП не са на власт и ще лъснат на някои задните части.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KMETA NA PERNIK NE MOGEL DA IZPLATI ZAPLATITE NA OBSHTINARITE V PERNIK,NO NALI ZARADI TEZI NEKADARNIZI OBSHTINATA SHTE FALIRA.
6
1
 
25
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 4 - Извинявай, но не беше ли Росица Янакиева от БСП (сега АБВ) дългогодишен кмет на Перник, до преди няколко месеца?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво
4
2
 
5
 
! Отговори
София не е България! преди 9 години
Мутрете У Перник су огладнели... Нема еденье нема паре за цигаре.. Са сви ка се скупе на центаро че си ***... Проплаче...
3
16
 
9
 
! Отговори
доволен преди 9 години
Дългата ръка на Б.Б и Цв.Цв.