САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас

През 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между двете армии
3 яну 2015 07:44, Анисия Иванова
461
САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас
Снимка, архив Булфото

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия, пише вестник "Труд". Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

За отказа от разполагане на техника в България стана ясно от интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. Според него Вашингтон планира да настани 150 машини в Полша, Румъния или Балтийските страни.

Очаква се поне 1/3 от новото оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част може да бъде разпределена в споменатите страни, ако те са съгласни. Според Ходжис в момента САЩ имат приблизително 30 000 военни в Европа и приблизително толкова въздушни сили и флот.

Бившият военен министър и съветник на премиера Аню Ангелов написа във фейсбук: „Какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано - НЕ".

Бившият военен министър Велизар Шаламанов нарече позициите на САЩ „сериозен стратегически пробив във външната ни политика".

Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район, което ще има тежки последици за развитието на армията ни. „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за българската държава", пише Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
23
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До НоаНищо не знаеш за Турция!България вече е парцелирана в турските планове!И САЩ няма да имат нищо против,ако Турция им съдейства за прекрояването на Ирак и Сирия по американския план-създаване на Кюрдска държава.Тогава Турция неизбежно ще загуби територии,но те ще бъдат компенсирани с такива от България-много по-качествени от Диарбекирските чукари!Как ще стане ли?Много лесно-провокират се бунтове на и без това зле живеещото турско население,обещава му се добър живот в Турция и готово!
50
1
 
5
 
! Отговори
До Хюмнето преди 9 години
Ами ти си от тези хора 75 умник, та това сте вие етничеслите турци живеещи под язовит Кърджали.
49
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 74_умник , А хоратапо посоката на наводненията къде ще отидат да живеят..у вас ли:-) :-) :-)
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо просперира Румъния и Полша,а ние не..моля дайте отговор
47
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички дружно плюехте срещу САЩ,Европеиския съюз,искате излизане от всички структори-ето от една структора вече не ни броят и за *** за зеле.Очаквам и от Европеиския съюз да ни изхвърлят.Тогава ще гледаме просперитета на Полша,Румъния,Прибалтика...ще цъкаме с език тънеиким в мизерия ,ще си вадим отново визи за да идем на екскурзия в Европа...но това искат ***...а за Азиятския съюз не е ясно.я ни приели,я не..Егати бъдещето ...от Европа---в --Азия..съюз .
46
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва ли да обяснявам на поредното ХУМНЕ, че на България не са и нужни ядрено оръжие и армия за да затрие 35 милиона турци. И как ще се бият след това като няма да има какво да ядат, освен на кюрдите онази работа.
45
4
 
18
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Не виждам никакви причини да поддържаме армия?!Излишни средства (много милиони),които биха били много по-полезни в образованието,например.Армията ни е толкова слаба,че не би могла да ни защити от когото и да е било.С тези 4-5 древни руски самолети сме направо смешни.Да не говорим въобще за "бойният дух" на личният състав.
44
4
 
25
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Да се разполагат американски войски и сухопътна техника в България няма никакъв смисъл-не граничим със страна която е в конфликт със САЩ!Евентуално тези войски могат да се използват за сваляне на неудобно правителство,но пак е ненужно-достатъчно е да се изпратят няколко вехти сенатори-и българската политика тръгва в желаната посока.Накратко-ние сме ключов фактор,който всеки може да игнорира и заобиколи(а и прегази).Е,има и положителна страна-поне не сме ядрена мишена(което е доста актуално)
43
3
 
11
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Не ми се вярва със или без съгласието на България тяхна техника и хора ще има тук постоянно. Трябва само рашките да засилят интереса към региона. Каква Турция? Освен тая със псевдо-турците на Доган и Сие. Модерна Турция няма интерес към земите на България.
42
1
 
22
 
! Отговори
Голем смех преди 9 години
До GMC 68--------------Голям лаф каза, Великобритания дърпала напред. Те са една голяма офшорка, издържаща се от финансови далавери, в която работят емигрантите, а местните седят из банките или са на доживотни помощи и идват в Слънчев бряг на курорт. Разбира се, за българските демократчета това целта на живота , да лапкаш без да работиш, а някой по-*** да ти работи ангария.
41
3
 
27
 
! Отговори
Голям праз преди 9 години
Аню Ангелов, Николайчо Младенов, Шаламанчето, Пасито и всички останали мишки, като сте такива големи борци за демокрация ставайте от американската софра и бягайте доброволци срещу ИДИЛ. Ама трябва дупе...
40
0
 
32
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
БГ - Армия????Войници скоро не съм виждал.Но команден състав офицери.генерали от време на време виждам.Е каква е тая войска която имаме незнам.Ние по принцип имаме всичко, полиция.съд.болници.отдели за борба с това и онова.Агенции за защита на, от, против, какво ли не.Имаме но не работи.Като един надут балон сме, от вън голям лъскав хубав *** вътре пълен с въздух.Рано или късно балона се пука, нашия май отдавна е спукан.
39
4
 
23
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Изглежда разбраха, че нашите ГАЗ-69 са по-надеждни от хамърите им...хммм!
38
0
 
25
 
! Отговори
До 55 преди 9 години
То и сега в Европа има възраждане и просперитет, но свободна България пак тъне в простотия и мизерия! Като нямаме капацитет да се оправим сами, така ще е и занапред. Само плюем по всички, за да замажем собствената си некадърност.
37
20
 
7
 
! Отговори
GMC преди 9 години
Това САЩ да обърнат гръб на една страна съюзник не е добра новина.Вижте кои държави в Европа дърпат напред - Великобритания, Скандинавия, Полша и Румъния.Какво е общото между тях - всички те развиват близки икономически и военни връзки със САЩ.Може да не се харесва на всички, но е неоспорим факт.
36
5
 
22
 
! Отговори
НАТО Е ВРАГ преди 9 години
на БЪЛГАРИЯ и тези, които ни вкараха в змийското гнездо трябва да чукат камъни в БЕЛЕНЕ за новата АЕЦ тъй като разрушика половината АЕЦ КОЗЛОДУЙ и цяла БЪЛГАРИЯ
35
2
 
18
 
! Отговори
42 преди 9 години
По-добре да си отиват.
34
6
 
18
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Не се плашете от Турция, само това ви казвам. Скоро и двете държави ще сме в ЕАИС!
33
9
 
33
 
! Отговори
БАБА ВАНГА КАЗА преди 9 години
ДРЪЖТЕ СЕ С РУСИЯ, а една шайка НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ни наредиха зедно с нейните ВРАГОВЕ.
32
4
 
20
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Алоу, Соросе, от кого трябва да ни вардят янките? От нелегалните имигранти, дето Обама заповяда на Бойко да ги приема, а нас да шашави, че огражда границата ли? Ние живеем в мир и уважение със съседите си, от кого да ни вардят янките???Пожелавам им на янките да си вдигат базите и бон воаяж!