САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас

През 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между двете армии
3 яну 2015 07:44, Анисия Иванова
461
САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас
Снимка, архив Булфото

САЩ се отказаха да разполагат въоръжение и техника у нас, а през 2015 г. няма планирано нито едно съвместно учение между българската и американската армия, пише вестник "Труд". Това се вижда от утвърдения план за ученията за догодина. Предишни години са провеждани поне по 10-15 учения със САЩ. През 2015 г. са предвидени такива с Румъния, Гърция, Сърбия и с Катар.

За отказа от разполагане на техника в България стана ясно от интервю на командващия на американската армия в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. Според него Вашингтон планира да настани 150 машини в Полша, Румъния или Балтийските страни.

Очаква се поне 1/3 от новото оборудване да е в американските тренировъчни центрове в Германия, а останалата част може да бъде разпределена в споменатите страни, ако те са съгласни. Според Ходжис в момента САЩ имат приблизително 30 000 военни в Европа и приблизително толкова въздушни сили и флот.

Бившият военен министър и съветник на премиера Аню Ангелов написа във фейсбук: „Какво може да се очаква от политическо негативно изказване на висшия военен и мълчанието на политическото ръководство в МО. Не напразно Ходжис напомня, че трябва да има съгласие от Полша и Румъния. А в България несъгласието беше категорично изказано - НЕ".

Бившият военен министър Велизар Шаламанов нарече позициите на САЩ „сериозен стратегически пробив във външната ни политика".

Според него отделянето на България от Полша и Румъния в НАТО означава закачане към Турция и Гърция в южния район, което ще има тежки последици за развитието на армията ни. „Превръщането на армията в Гражданска защита и логистичен придатък на Гранична и други видове полиция е стратегически срив за българската държава", пише Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
25
 
! Отговори
ВЪН ОТ НАТО и ЕС преди 9 години
Това РАКОВО образувание НАТО е пуснало МЕТАСТАЗИ по целия свят. Колкото по-рано отстраним от властта КЛЕТКИТЕ МУ у нас във вида на разни ПАСИТА, ШАЛАМАНЧЕТА и АНЮВЦИ барабар с ТИКВИ и ПЛЮНЧОВЦИ толкова повече БЪЛГАРИЯ им шанс да ОЦЕЛЕЕ
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 48Ей, ***, а защо не споменеш хилядите изклани и насилствено потурчени по време на турското робство??? Докато в Европа цъфти въраждането, тук тъне мрак и тотална азиатска изостаналост благодарение на нашите "благодетели". Пожелавам ти и теб така те нахранят.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айдее, пак замазаха очите на хората. След 3 месеца ще кажат ами ние тук стоварихме малко техника и хора ....
28
4
 
5
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Като се цепим,много ясно че някой друг ще ни го нацепи!
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Как сте *** : "...Путин му лизахме *** ,но нема възможност да ни варди!Молим Ви се бе братя Американци..."защо си мислиш, че Путин сън не го хваща да ни варди. Американците ни ритнаха текмето, защото се видя, че не ставаме за съюзници, а само за онождане. Руснаците го видяха по-рано. Сега и да дойде Путин, няма да е за да ни варди като съюзници, а за онуй - другото. Да би мирно седяло, не би чудо видяло.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До БГ 22Хич не е шега
25
1
 
16
 
! Отговори
Цецо ухото преди 9 години
До СТРАНДЖАТАЗа много години ,как е ,сурвака ли Огнян Минчев,какво ти се падна от баницата на "Америка за България"?
24
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СтоянТурците 500 години са ни вардили и хранили, но ние за благоарност им спретнахме "възродителен процес"! Видиш ли какво нещо е кармата - сега пак на тях да останем!!
23
1
 
26
 
! Отговори
и сега к'во преди 9 години
пита се: Колко генерали и адмирали имаме? Повече ли са от войниците ни? За какво служи генералитетът?
22
16
 
6
 
! Отговори
Как сте Чугуни преди 9 години
Хайде сега хорово ви искам: САЩ много Ви молим елате щот Бензиностанцията фалира и Путин му лизахме *** ,но нема възможност да ни варди!Молим Ви се бе братя Американци,нали има избегали и Българи при вас.Те пък що избягаха да се зачудиш?
21
1
 
23
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Ейй,токоз разбиращи от армия и военна музика скоро не е имало във форума.Един иска да ходи в шумата ,друг на Канарските,трети на майната си.А бре хора, не разбрахте ли ,че там където има войски ,учения и и други такива,има напрежение.Има пушек и дим.Аз си искам да си пия ракията по-дълго и с по-квалитетно мезе.Който иска да си е корназ да ходи в Украйна.Има 2 опции.Едната е источната а другата западната и страна.
20
2
 
25
 
! Отговори
rustam преди 9 години
До СТРАНДЖАТАКак по точно армията ни беше унищожена от икономиката на русия не знам? А вие по конкретно можете ли да обясните? Поне да се посмеем на един *** че нещо скучно взе да става
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На никой не му се занимава с умираща държава.
18
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БГ Май ни харизаха на Босфора. Я вижте кой де факто ни управлява. С тези български политици като сегашните няма да я бъде скоро България. Ние нямаме глас на международната сцена, нямаме позиция, изисквания, критерии, самоуважение и не заявяваме никакви национални интереси. Ние сме разграден двор с крадлива предателска политическа класа и маса от хора, които не се знае доколко са народ. Тъжна е картината,но спешно трябва да се направи нещо!
17
2
 
21
 
! Отговори
До БГ 22 преди 9 години
В рамките на шегата бягат защото са разбрали ,че всяка империя която се е захванала с нас се разпада.
16
1
 
23
 
! Отговори
до Яна преди 9 години
Как няма да ни е разнопосочна политиката, като положиха огромни усилия да разделят и ошашават народа ни във всичко ?!
15
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Годината започва добре! Дай боже повече такива новини...Не ни трябват никакви войски освен български!
14
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 1989г. американците ни обещаха на турците. Спазват си обещанието, въпреки че са известни в обратното. Явно или е в техен интерес или след като съсипаха държавата ни , нямат вече какво да правят тука. Останалото ще го довършат турците.
13
3
 
24
 
! Отговори
Денчо Знеполски преди 9 години
Дойдат ли, американци я съм у шумата!
12
3
 
26
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Странно защо,но всички бягат от нас!