Католическата църква ще прави комуна за наркомани край Раковски

Пребиваването в нея е безплатно, а минималният престой е три години
13
 Католическата църква ще прави комуна за наркомани край Раковски
Снимка: Reuters, архив

Комуна за лечение на зависими от наркотици, алкохол и хазарт младежи изгражда Католическата църква. Идеята е да отворим клон на италианската общност "Ченаколо", която вече има 60 такива къщи по целия свят, разказа отец Димитър от храма "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, цитиран от БТА.

"Ченаколо" е основана през 1983 г. от сестра Елвира Петроци като място за лечение от зависимости чрез молитва и труд. Жената израства с баща алкохолик и приема за своя мисия да помага на младите хора с такава и други зависимости.

Основава ордена си в полуразрушена сграда в Салуцо, Италия, а днес общността има комуни във Франция, Хърватия, Босна, Бразилия, Австрия, САЩ, Мексико и други държави.

Пребиваването в общността е безплатно, а минималният престой е три години.

Зависимите, които пристигат, не е необходимо да са католици.

В комуната им помагат да осъзнаят не само своя проблем, но и бъдещите възможности и ценности като работа, честност, отговорност.

Те живеят като съвременни монаси - рано сутринта се молят, а след това работят в оборите и градините на общността, правят хляб, произвеждат керамика, занимават се със строителство, разказа отец Димитър.

Всеки зависим води дневник, в който описва с какво се занимава, какво чувства към себе си и околните, към живота.

Католическата църква е предвидила имот край Раковски, където да бъде изградена първата комуна на "Ченаколо" в България. Тече процедура по смяна на статута на терена, всичко е в съвсем начален етап, обясни отец Димитър.

Вече са направени срещи с представители на общността от Хърватия, а идеята е те да дойдат в България и да обучат хората, които ще работят със зависимите в новата комуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Държавата да обърне повече внимание на наркоманите, а не да да се занимава кой пуши цигари/тютюн/.Като изпушиш една кутия цигари не убиваш и не посягаш на никого, но с дрогата вие си направете извода, кое е по важно???????
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото до Наркоманите се нуждаят от доста специални лечения има лекарства в кавички като Метадона която се добива от Морфина и се предписва соло чрез рецепта по лекарско предписание и не е за всеки джобВъпреки че зависимоста от Херойна например лесно може да доведе към пристрастяването на горе споменатото лекарство ако не се спазва лекарското предписание
10
2
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Пфффффффф в 6часа почва молебена в Джамийте но не и в Католическата църква Вярно е че има режим ама чак пък толкова:D
9
1
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Българската православна църква няма акций в мултинационалият бизнес нито банки или дирекни спонсори като РодшилдВиж за католическата не мисля същотоПросто така стоят нещатаРадват ме такива новиниБраво
8
2
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Защо католиците че у нас Православна църква нямали?
7
1
 
2
 
! Отговори
бг преди 9 години
Във България има от доста време комуни ,които са християнски- май от испански християни е финансирана със същите начинания,което е страхотно добро дело!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Posledno im nosih drehi za bezdomnite...neee...dai PARI..., ce za TAKIVA darenia vece ne SI murdame DEBELITE ZADNICI.../moi prevod na otgovora im/Mizernici...
5
5
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Католическата църква ще прави комуна за наркомани край Раковски...niakoi da ni otkrehne-dali se e culo nasite pravoslavni dobiceta v rasa /izviniavam se za tova opredelenie pred MALKOTO ostanali istinski hristiani -svestenosluziteli/ da sa napravili nesto za horata v NUZDA...Edin otec Ivan li ni ostana...??Koga se e culo da napraviat pone edna kuhnia za bezdomni...??Da otvoriat edna curkva pri minusovite temperaturi-da stopliat bezdomnicite ot Centralna gara...?? Posledno im nosih drehi...neee
4
2
 
10
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Мене, руската идея по-ми харесваше.А и се оказа,че дори германците сключиха сътрудничество с тях :)Тоест наркоманите един шанс и то в Сибир под наставленията на пенсионер офицер от руската армия!!!Тази програма е успешна,щом даже швабите си пращаха децата!!
3
5
 
8
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Много добра идея, но католическите молитви са много натоварващи, започват в 6 часа сутрин. И разчитат на пълно мисловно подчинение, което не е приемливо - от една зависимост, в друга. Това може да демотивира наркозависимите. Трябва по -демократична система, съобразена с българската традиция.
2
4
 
8
 
! Отговори
23 преди 9 години
Защо? Това е доста добра идея.
1
12
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
само да я направят и ще видят звезди посред бял ден