С "жива" верига се изправиха собственици срещу опис на жилища

Апартаментите им са били ипотекирани без тяхно знание
31
С "жива" верига се изправиха собственици срещу опис на жилища
Снимка: БТА

Собственици на апартаменти в блок "Теодора" в Русе образуваха жива верига, с която да попречат на частен съдебен изпълнител днес да им опише имотите. Става дума за 30 апартамента, два магазина и 15 паркоместа, като за тях те имат нотариален акт.

Причината да се стигне до тук е, че хората са си закупили преди няколко години жилища от фирма на бизнесмена Явор Блъсков.

Те обаче били ипотекирани предварително без тяхно знание срещу кредит от банка, който не се изплаща.

Собственичката на апартамент Нели Неделчева обясни, цитирана от БТА, че действията на частния съдебен изпълнител са незаконни.

"Обърнали сме се към много институции, както и към русенските депутати. Нямаме съдействие от прокуратура. Ще сезираме омбудсмана и ако трябва ще стигнем до съда в Страсбург", каза Неделчева.

Явор Блъсков и адвокатът му Атанас Лещев обясниха, че описът е незаконосъобразен, защото срещу собствениците, чийто имоти следва да бъдат описани днес, нямало издадени изпълнителни листове. Друг аргумент е, че дружеството на Явор Блъсков имало достатъчно активи, които покриват задълженията. Подадена е и жалба описът да бъде спрян.

"Изпълнителният лист на банката е за 500 000 евро, а оценените активи на дружество в тази сграда са за 2 215 937 лева. Нашето желание е банката да си удовлетвори претенцията от тези активи", каза Лещев.

При идването на частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов хората влязоха в пререкания с него. След това той покани част от собствениците, които имаха нотариален акт, в кантората си, където да обсъдят случая.

Негови служители обаче останаха на място и започнаха опис на имоти, за които собствениците им доброволно се съгласиха.

Хаджииванов обясни, че към едната банка фирмата на Явор Блъсков има повече от 4 млн. лева задължения, като банката, за да си запази интереса, вади частичен изпълнителен лист за част от сумата. Отделно, жалбата на Явор Блъсков е била отхвърлена с определение на Русенския окръжен съд.

В същото време от регистъра на публичните продажби става ясно, че други около 90 имота - апартаменти, гаражи, магазини, офиси и паркоместа, в блока, са обявени за публична продан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Milena преди 9 години
Nali tochno notariuskata proveri i kaza, che nyama tejesti! MAFIA
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КАК СА ГИ КУПИЛИ БЕЗ ДА ЗНАЯТ ЧЕ СА ИПОТЕКИРАНИ. КЪДЕ СА СПАЛИ НОТАРИУСИТЕ КОИТО СА ИЗПОВЯДАЛИ СДЕЛКИТЕ ТА НЕ СА ПОИСКАЛИ СПРАВКА ЗА ТЕЖЕСТИ ВЪРХУ ИМОТИТЕ. И КОЙ ГИ Е ВПИСАЛ В ИМОТНИЯТ РЕГИСТЪР?
17
1
 
5
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
НАШЕТО ДЕЛО Е ПРАВО, ПОБЕДА БУДЕТЬ ЗА НАМИ
16
4
 
4
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Моят идеал е силна и просперираща България в Евразийския съюз и не ми е жал да се боря за своя идеал дори и с цената на живота си, както са се борили много мъже от моя род.А ти готов ли си да жертваш живота си за твоя идеал, анонимна мишко?Аз знам твоя идеал - парите. Обаче къде ще ги харчиш, ако си загубиш живота?ЗАТОВА ВИЕ СТЕ ОБРЕЧЕНИ, А НАШЕ
15
5
 
5
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Героите не умират, анонимна мишко.Прадядо ми е бил партизанин и не се е страхувал да се изправи срещу монархофашизма. Дядо ми беше граничар и отстрелваше горяни, които влизаха в младата Народна Република от АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН ЛАГЕР В ГЪРЦИЯ, оттам предаваше и радиостанция Горянин, откъдето ни клеветяха американски мекерета. Чичо ми пазеше България от турските терористи през Възродителния процес.И МЕН НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ ФАШИЗМА
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Бигадир много ме дразни. Ще го пратя при бай му Тошо.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
45 години стигат. Времето е ваше! Всеки е свободен да мизерства както намери за добре! :)
12
2
 
4
 
! Отговори
hahaha преди 9 години
До 16,Ako ne be6e baj To6o kakvo 6texte da prodavate be lepe6ar bugaristanski? Do den dne6en se krepite na tova turtei.
11
1
 
5
 
! Отговори
ан преди 9 години
може хората да са дали предварително пари на строителната фирма ...и апартаментите да са ипотекирани преди да ги довършат.
10
6
 
18
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
При бай Тошо на някой така да са му ипотекирали жилището и да е дошъл съдия-изпълнител да го описва?Един-единствен случай за 45 години в цяла България НЯМАА сега при демокрацията и евроГейския съюз това е ЕЖЕДНЕВИЕ, всеки месец на някой беден човечец му изгарят душата, сега цял блок са окрали.
9
8
 
9
 
! Отговори
Точица преди 9 години
С риск да ме охулите:Няма значение кой за какво имал нотариал акт. Имотите са ипотекирани преди продажбата. Ипотеката следва имота без оглед на собствеността. Не очаквам тези лели от снимката да разбират това, но и за тая работа си има хора (срещу скромно според мен заплащане), както и много лесен начин да провериш тежестите върху имота и после да си направиш сметката. Държавата не е глуха за тях. Те са слепи за реалността и сами са си виновни. ЧСИ-то е виновен...да бе!
8
6
 
1
 
! Отговори
Магаре преди 9 години
Според мен просто лъжат, като казват че не са знаели за ипотеката. Нямат срам просто.
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добре де, кой купува имот и дава една торба пари без да е направил пълна проверка на всички тежести?не виждам в момента срещу какво точно протестират, може би срещу собствената си безотговорностдокато има балъци ще има тарикати в бг
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Частният съдебен изпълнител просто изпълнява разпореждане на съда.Ако теци пишман новодомци имат претенции да се обърнат също към съда.А иначе проверката дали имота е с някакви тежести става за 1 минута само срещу 30 лв.Така ,че никой не им е виновен.Сега банкатаще им вземе жилищата а те ще трябва да водят дела срещу измамника ,който най-вероятно няма и една стотинка на негово име тъй,че ще пият по една не студена ,а ледена вода.Колко *** трябва да си да плащаш 50 000 лв просто ей така
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
axa, софиянци ви показахасъберете по 500 кинта
4
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CASTNIKAT IMA PRAVO DA ZALOGI IMOTITE,GIVEESHTITE V APARTAMENTITE DA GO DUHAT TE I BEZ TOVA SA OT PUSE.
3
0
 
38
 
! Отговори
Митко преди 9 години
И след това се чудят защо хората използват при спорове със строителни предприемачи калибър 22.
2
20
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
"Те обаче били ипотекирани предварително без тяхно знание..." Като са били немарливи и не са си направили труда да направят проверка за тежести или са решили да си спестят 200 лв. за юрист, сега не виждам какво се оплакват.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми докога народа ще търпи безропотно тия измислени частни съдебни изпълнители?