Изпускат 10 язовира, "Цонево" прелива с над 100 кубика в секунда

При приливна вълна има опасност добричкото село Одринци да бъде откъснато
Обновена: 3 фев 2015 14:01 | 3 фев 2015 12:08,
19
Изпускат 10 язовира, "Цонево" прелива с над 100 кубика в секунда
Снимка: БТА

Десет язовира в страната се изпускат контролирано, каза днес във Варна министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БТА.

Още по темата
По думите й ситуацията по поречието на река Арда вече се успокоява. Язовир "Кърджали" не прелива. Тревога предизвиква състоянието на река Тунджа в района на Елхово.

Във Варненско ситуацията е под контрол, допълни Василева. Тя уточни, че реките Провадийска и Анадере вече са се успокоили и са в коритата си. Нивото на река Камчия също спада. Язовир "Цонево" прелива с над 100 кубика в секунда. Нивото на водата в язовир "Тича" в Шуменско е на 30 сантиметра под преливника, посочи Василева и уточни, че съоръжението е под непрекъснато наблюдение.

Няма сигнали за мародерства в четирите варненски села, където бяха превантивно евакуирани хора, допълни министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той уточни, че заради преливането на язовир "Цонево" и евентуално преливане на "Тича" е най-добре хората да останат и днес извън домовете си. Решение дали евакуацията ще бъде прекратена може да бъде взето най-рано днес следобед.

Вучков каза, че в момента тревога предизвиква състоянието на Тунджа. Той посочи, че в района на Елхово се очакват проблеми, но щетите там обикновено са върху имоти и ниви, без пряка опасност за живота на хората. Министърът допълни, че в момента се влошава ситуацията в Добричко. Заради язовир "Одринци" тази сутрин е извършена евакуация на около 200 души.

Превантивната евакуация на хората във Варненско е първата акция от такъв тип в страната, проведена при пълна координация на всички институции, допълни Вучков. Той посочи, че е бил особено впечатлен от отношението между хората и местните власти.

Има опасност при евентуална приливна вълна от язовир "Одринци", която може да настъпи в следващите денонощия, добричкото село Одринци да бъде откъснато и да няма достъп до него. Затова се предприема пълна евакуация на населението, дори на хората, които живеят на по-високите места в Одринци, съобщи по-късно Вучков след заседание на Областния кризисен щаб в Добрич.

Министърът добави, че хората от двете села в Добричката община - Одринци и Долина, могат да останат евакуирани няколко дни. По думите му по-голяма част от жителите на двете селища, заплашени от наводнение, разбират положението, оказват съдействие и напускат доброволно. Повечето хора са настанени при близки, друга част от евакуираните са се подслонили в училище.

Има сигнали за няколко човека, които отказват да се евакуират, призоваваме ги отново да го направят за свое добро, каза Веселин Вучков. Министърът информира, че са взети мерки за опазване имуществото на хората. И в двете села има по два полицейски екипа, а след пълната евакуация - ще бъдат осигурени по три, заяви министърът на вътрешните работи.


 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
... преди 7 години
До vargТи к'во искаш, да залеем гърци и Турция ли? И после да ни обвинят нас и да плащаме???? Или да стигнем до конфликт с тях и да ни се разсърдят? Питай Плевналиев че е така, как може такова нещо. Нашите ще се издавят, ама със съседи няма да се караме я...............
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали има към БАН институт по метеорология и още нещо/хидрология и .../, що работат тия достойни, наследствени, учени-комунисти, - зимат заплати? да? закривай! стига хранилки за ***!
12
0
 
13
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 7 години
Аааааа,значи можело да се изпускат язовири и без потопи?!Кой е трябвало да направи това е въпроса?!
11
0
 
10
 
! Отговори
ген.Луков преди 7 години
Е га ти и контролираното изпускане........
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При по обилни дъждове, или при топене на сняг има наводнения...И то не заради голямото количество дъжд или сняг, ами заради нестопанисвани язовири, водоеми и изсичане на гори в КОЙ знае какво количество...Да викаме да помага хидройнженера от сарая ?...
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горите се секат от *** заради скъпия ток.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спешна програма за строеж на нови 100 язовира и ренационализация на всички язовири от министерство на икономиката.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До zeus - защо язовирите не бяха изпуснати предварително,ако се помни още, преди Коледа от правителството дадоха срок за привеждане язовирите в безопасно състояние или следва пресушаване. Вдигна се веднага вой от заинтересованите: Как! Защо!
6
0
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 7 години
ЗАБАРВИХ И ОЩЕНЕЩО ВАЖНО - НЕЗАКОННА СЕЧ!
5
0
 
30
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 7 години
НЕПОДДЪРЖАНИ ЯЗОВИРИ, ДАДЕНИ НА СУЛЬО И ПУЛЬО ДА ГИ СТОПАНИСВА БЕЗ ДА ПЛАЩА И ПОДДЪРЖА КАКВОТО И ДА Е, ГЛЕДАЙКИ САМО ДА ИЗКАРА ПЕЧАЛБА, КРАЖБИ НА ЦЕЛИ ПОМПЕНИ СТАНЦИИ, ВАЖНИ КЛАПАНИ И ЧАСТИ, КОИТО СА МНОГО СКЪПИ, НЕХАЙСТВО И МЪРЛЯВЩИНА НА ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ УПРАВЛЯВАЩИ ДЕТО СЕГА СЕ ДУЯТ, ЧЕ СА НА ВЛАСТ, ПЪЛНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО ЗА РЕАЛНАТА СИТУАЦИЯ!!!!
4
0
 
41
 
! Отговори
ЛОДО преди 7 години
ВСИЧКИ ФИРМИ КОИТО ИЗСЯКОХА ГОРИТЕ СЕГА ДА ИЗПЛАТЯТ ЩЕТИТЕ НЕ МОЖЕ ЗА ТЯХ ТЪРГОВИЯТА А ЗА ДЪРЖАВАТА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ГИ ЛИШАТ ТЕЗ *** ОТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ И ДА РАЗДАДАТ НА ПОСТРАДАЛИТЕ
2
8
 
27
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Интересно ми е защо язовирите не бяха изпуснати предварително, така че да поемат водата от валежите?
1
8
 
51
 
! Отговори
лесничей преди 7 години
Няма страшно другари и депесари , нали изсякохте горите сега малко ще поплувате . Ако имате проблем с язовири в България си имаме хидроинженер казва се Ахмед Доган . Срещу скромен хонорар от един милион ще ви даде акъл как да плувате в къщи . Айде чао и продължавайте да сечете горите и да се хвалите ,че се отоплявате без пари и продавате в Турция .