В плен на преспите! 4 дни българи без ток, вода, храна

На места има снегонавявания до пет метра
10 мар 2015 11:22, Анисия Иванова
32
В плен на преспите! 4 дни българи без ток, вода, храна
Снимка: Impact Press Group

Четвърти ден половин България остава в плен на снега - хиляди хора са без ток, вода, лекарства и храна.

Най-сериозна остава ситуацията в областите Смолян и Кърджали. В сила е и бедственото положение в пловдивската община Лъки, Велинград, Сърница, Минерални Бани, Гълъбово, Батак, Якоруда, съобщиха от МВР.

Служители на пожарната са участвали в 257 спасителни дейности и помощни операции през изминалото денонощие. От тях 256 са били свързани с оказване на техническа помощ и съдействие на други структури на МВР за отстраняване на опасни предмети, отводняване, катастрофи с транспортни средства, помощ на пострадали граждани за транспортиране до лечебно заведение, спасяване на животни, извличане на лекотоварни автомобили, микробуси и автобуси.

Още по темата

След падналите обилни валежи от сняг водните количества в по-голяма част от страната са високи, допълват от полицията.

Без ток в момента са 615 селища. В много от засегнатите райони продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването. От снощи електроподаването в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Лъки е  възстановено.

Над 120 населени места в област Смолян обаче остават за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации, съобщи пред БНР областният управител Недялко Славов.

От АПИ съобщиха, че затворени за движение са планинските проходи Превала, Печинско, Котленски заради снегопочистване и паднали дървета. Сформирани са групи от секачи, мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничействата, заедно с дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Те са насочени организирано по направленията, по които минават роторните снегорини, допъни Славов.

Целият състав на 101-ви Алпийски батальон е включен, като роторният снегорин е на разположение на Община Смолян, заедно с наличната техника и личен състав.

Поради спиране на тока проблеми и във водоснабядавено, много населени места са без вода.

Осигурен е агрегат от 101-ви Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството в Смолян.

Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни, обясни областният управител.

280 населени места са без ток в област Кърджали, основно в общините Черноочене, Кирково и Ардино. От МВР съобщиха, че дежурните екипи на пожарната са отработили 55 сигнала за отстраняване на паднали дървета, транспортиране на болни хора за хемодиализа и оказване съдействие на екипите на електроразпределителното дружество.

В резултат на аварирали и скъсани електропроводи и паднали стълбове без електрозахранване остават 119 села в общините Хасково, Ивайловград, Любимец, Симеоновград и Харманли.

Десетки селища в Пазарджишка област също са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи хора. Трудноподвижният терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. Без ток са селища във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов.

Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани 17 туристи, сред тях има и деца. Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода.

От снощи в Лъки, манастирския комплекс "Кръстова гора" и сeло Борово електроподаването е възстановено, 2/3 от пътя за село Манастир е разчистен, каза за БТА Петър Велков, председател на Общинския съвет в Лъки. Според него до селото остават 5 км, но това е най-тежкия участък, с най-високите преспи. Около 50 служители на общината и доброволци вървят пред снегорина и разчистват падналите върху пътя дървета, които по думите на  Велков са много и отнемат много време и усилия.

Днес се очаква в акцията да се включи и роторна машина, която е осигурена от 24-та авиобаза Крумово. Сняг с дебелина до 2,5 м и големи преспи затвориха пътя за най-високото село на Балканите - Манастир още в петък.

Осъществена е за кратко и телефонна връзка с кметицата на Манастир Милена Иванова, която е казала, че всички, около 50 души в селото са живи и здрави, няма болни и нуждаещи се от медицинска намеса, все още имат храна.

В община Лъки затворени все още са пътищата и до селата Здравец и Лъкавица, както и отсечката от Белица до Баните.

Осем души, сред които две деца, предстои да бъдат извозени днес с моторни шейни от местността в Бряновщица в Родопите. Заради непроходимите снежни преспи те са останали във вилите си през изминалите няколко дни.

"Успявахме да поддържаме контакт с тях въпреки затруднените комуникации", каза пред БНР кметът на Брестовица Любен Радев.

На територията на област Благоевград няма преливащи язовири и няма сигнали за критични нива на реките Струма и Места. В Благоевград няма сняг.

В Област Стара Загора остава в сила бедственото положение на територията на община Гълъбово. Високо е нивото на река Сазлийка в района на подстанция Гълъбово, като днес се очаква нивото на реката да започне да спада. Изцяло силите и средствата на община Гълъбово, Мини Марица и пожарната са насочени към укрепването на изградената временна дига около електрическата подстанция.

Към момента част от град Гълъбово и селата Мусачево, Искрица, Медникарово, Главан, Помощник, Мъдрец, Искрица и кв. Митьо Станев продължават да са без ток.

На територията на община Раднево продължава да се работи за отводняване на мазета и дворни места в кв. Кантона и селата Ковач, Любеново, Сърнево, Тихомирово и Тополяне. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора и необходима евакуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: токобстановкасняг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Цяла зима ПА спа и по голям валеж се провалиха. Не се справят защото не чистят когато вали що за преценка е това. Като се натрупат преспите се чудят как да ги разбият и плачат за ротори.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че медиите силно преувеличават с постоянно тръбене и пищене-криза, драма и ужас. Все едно сме във военно положение. Не искам да омаловажавам факта, че действително е затруднено положението в някои части на страната. Но така като гледам всички телевизии са издрапали до там и предават на живо от най-високата преспа, че през зимата вали сняг. А защо ИМАМЕ например хеликоптери за пустинни условия. Извод: Никой не знае в коя географска ширина се намираме...
12
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
бастионите на дпс къде е хидроинж да раздаде порциите не чувам за кметоветеот дпс къде са се изпокрили за изборите ще изпълзят от дупките хак им на глупацитедето гласуват за дпс нека ги зарине малко снега
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като човек който не е спрял да пътува трябва да кажа че на всякъде е проходимо. С изключение на няколко села, които по принцип всяка година си знаят и се презапасяват с храна.
10
0
 
16
 
! Отговори
QWERTY преди 9 години
Цялата държава сме позор отвсякъде, щом три ден сняг ни разказа играта
9
6
 
9
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Софиянци само могат да ви се смеят, вие сте под 5 метра сняг на тях Боко им събира снежинките преди да паднат. Над 200 верижни машини обикалят София , а за вас каквото остане.
8
5
 
13
 
! Отговори
Пари преди 9 години
Еми кво да ви кажа 16 милиарда вече са разпределени. За Боцко тиквето и Цеца Секса отиват поне 4 милиарда. РъБ-овете и те взимат сигурно милиард и нещо. ДПС минимун 2 миларда. За останалите има по малко.НЯМА ПАРИ БЕ ХОРА ЩЕ СТОИТЕ В ПРЕСПИТЕ ДО ДРУГИЯТ МЕСЕЦ. НА БОЦКО НАЛИ МУ Е ДОБРЕ.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да се турчеят като са си турци хората.Кърджали и Делиормана са основата на турците в България и щом там имат данъчно демек могат да ползват всички облаги.Недей да забравяш ако не са турците и помаците България ще бъде още по-зле,тия хора са много работливи.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този сняг като почне да се топи, нали се сещате какво ще стане? Ако имахме малко по-умни управници, щяха отсега да вземат мерки по този въпрос. Те обаче глупаво ще изчакат да се случат наводненията и тогава ще впрегнат органите да действат, демек след дъжд качулка.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v plen na komunizma ot 1945ta
4
28
 
13
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 9 години
Дълбок поклон на Софиянци , че през тези 25 години никога не гласуваха за ретроградната партия БКП-БСП . Така нашия град се развива благодарение на ГЕРБ и Данчето Фандъкова . Погледнете София как изглежда , просто това е един Европейски град . С добра инфраструктура , метро , зали , паркове и т. н. А сега направете сравнение с вечно комунистическо-социалистическите градове , Видин , Враца , Монтана , Лом и други подобни . Това са градове на мизерия , кражби и простотия .
3
9
 
24
 
! Отговори
HOHA преди 9 години
Стига хленчене. С Калинки, Теменужки, Тикви и Лилянки - толкоз. Ако искахте повече, да бяхте мислили на изборите.
2
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия там из кърджалъка- като се турчеят -голям ербап са. Аре ся Турция да им помага и да ги отрива , а? Къде е Доган, дето мисли за тях? А оная крадливата туркиня-Емел Етем?
1
7
 
8
 
! Отговори
uu преди 9 години
Pomaci !!!Ima razlika :)