Най-търсените кадри по морето – млади и владеещи руски

40% от дипломираните бакалаври по туризъм обаче избират работата навън
Обновена: 12 мар 2015 14:21 | 12 мар 2015 07:00,
161
Най-търсените кадри по морето – млади и владеещи руски
Снимка: Архив Булфото

Ресторанти, барове и хотели по морето изпитват глад за кадри, владеещи руски език. Това стана ясно на студентската борса, организирана от варненския Колеж по туризъм във Фестивалния комплекс. Въпреки прогнозирания драстичен отлив на руски туристи през това лято хотелиери и ресторантьори искат да са подготвени, пише "Труд".

22 компании, представляващи хотели и вериги от Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Бяла, Обзор, Слънчев бряг, Несебър и Приморско, обявиха вакантни места за сезонни професии.

Една трета подчертаваха, че търсят млади хора, владеещи руски. Директорът на колежа доц. Стоян Маринов сподели, че едва 10-ина първокурсници годишно влизат в учебното заведение с добра предварителна подготовка по руски.

Колежът през т.г. ще осигури практика на 20 студенти от Украйна, които ще стажуват в наши хотели. Интерес да ги наемат веднага обявиха две от фирмите на борсата, тъй като освен родния украински и руски младежите владеели полски и английски, допълва изданието.

За 5-звездни хотели на юг търсят хостеси с 2 или 3 езика. Заплатите са по 700 лв., а в задължителните изисквания влиза и приятният външен вид. Почти за всички позиции са нужни английски и втори език - немски, френски или руски.

50% от първокурсниците имат лятна работа, както и 90% от колегите им от горните курсове. А 40% от дипломираните бакалаври си намират място в чужбина, където заплатите са до 2 пъти по-високи от тези у нас, обясни доц. Маринов.

Кадри на колежа наемали комплекси в Майорка и Кипър. Оферти има и от курорти в Южна Италия, които първо обучават кандидатите на италиански. На борсата родни хотелиери също предлагаха обучение, след което се дава международен сертификат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
4
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
Какъв им е на хотелиерите проблемът? В Европейския съюз има свободно движение на работна ръка. Само да свирнат и всички безработни в Европа ще ги молят да ги вземат на работа. Ето, Гърция в криза, хиляди красиви млади гъркини с руски, английски, немски и естествено гръцки език ще се втурнат да слугуват при тях. То бива, бива патриотизъм само българи да наемат, време е да започнат да мислят европейски.
115
0
 
4
 
! Отговори
хмм преди 9 години
Братлета, само не знам какво сте задъвкали тея 700лева, защото нито бруто нито нето съм ги изработвал на такава позиция нито по северното нито по южното с 4 говорими езика. Виж охранител, барман, крупие да си поспивам за тези парички ми се е случвало.
114
0
 
5
 
! Отговори
700 лъва! преди 9 години
700 лева. Мноу, бе! Как за толкоз много пари не се намират мераклии? Тц, тц, тц!
113
0
 
3
 
! Отговори
4epa преди 9 години
DA SI BA4KAT TAPITE MUTRI-BIZNESMENI ,DA SI ZAVRAT BUHLKITE OT ZAD -DA SI DAVAT ZOR-DA STOPIAT DEBELITE SI TULOVI6TA !!!!!
112
0
 
12
 
! Отговори
А преди 9 години
700 лв три езика АХАХАХАХ
111
0
 
10
 
! Отговори
Катастрофа преди 9 години
Всеки хотел или ресторант по света търси точно същото,но служител с два западни езика за триста-четиристотин лева няма.Няма и за седемстотин.Останалото не ми се коментира...
110
0
 
10
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
И ако може да си плащат на МУТРО-БИЗНЕСМЕНИТЕ,че работят за тях.
109
4
 
4
 
! Отговори
NOI преди 9 години
ИЗУМЯВАМ СЕ ОТ БЕЗХАБЕРИЕТО И НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА ПИСАЧИТЕ И НА ДРАСКАЧИТЕ ВЪВ ФОРУМА. С ТАЗИ АНТИРУСКА ПРОПАГАНДА КЬОРАВ РУСНАК НЯМА ДА ДОЙДЕ У НАС.САМО ДЕТО ТОЛКОВА ЗАМЪЦИ СЕ ПОСТРОИХА ПО МОРЕТО С НЕМЪЧЕНИ ПАРИ.Е МОЖЕ ПЪК ОТ БРЮКСЕЛ ДА ИМАМЕ ПОТОК ОТ ТУРИСТИ !!!
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-търсените кадри по морето млади и владеещи руски.......и работещи за по 100 евро
107
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е таен план на Путин. Иска да анексира черномориетоПърво говориш на руски, после гледаш руска ТВ и накрая ставаш оригинален Руснак.
106
0
 
11
 
! Отговори
Работещ преди 9 години
Хм, търсят се, ама тоя сезон ще е катастрофа. И да търсят, все тая. Първо да се научат да плащат. 700 лв. вземат охранителите в Свети Влас, дето не се иска кой знае какво от тях !!!
105
0
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Тия и с претенции. А като отидеш на интервюто и като чуеш изискваният /3-4 езика да можеш и владееш поне още 10 работии/ накрая като питаш за заплатата и ти кажат някакви си стотака /за всичко изброено по горе/ Аде нема нужда по добре готвач в чужбина там искат само да можеш добре да готвиш и ти плащат добра заплата не МИЗЕРСТВАШ като тука с некви си стотин лева.
104
0
 
20
 
! Отговори
Аз знам перфектно преди 9 години
указаните езици. И имам приятна външност. Ама за 700 лв няма да се разберем. Турете още една нула и ще видим.
103
1
 
11
 
! Отговори
АА преди 9 години
Хахахаха СМЕШНИЦИ !! В момента ако знаете 2 ли 3 езика в ИТ сферата започвате на 1.4 нето ! Имате обучение 1 месец при което и най-големия *** да сте ще схванете за какво става въпрос, но тъй като сте научили 2 или 3 езика, това означава, че сте интелигентен човек и няма да имате проблеми. Да не говорим, че ако знаете перфектно Немски, Холандски или някой от северните езици може да започнете и на 1.6 !
102
8
 
11
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
От руски турист по-страшно няма! Пътувам непрекъснато и говоря от опит.
101
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До брейАма ха, ние страна от Ес и НАТО ли сме или азиатска русофилска страна?споко бе ушанко. Теб ще те пратят в Лугандон да обслужваш братята ти славяни, говорещи с чеченски акцент.
100
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я да видим в х-л Империал на Ривиерата ми искат за нощувка и закуска за малък апартамент за семейство-двама възрастни с две деца по 400/четиристотин/ лева на вечер!А те да плащат бруто 700 на персонала на месец! Хотел, построен по тошово време и купен за жълти стотинки.ДГД
99
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
700лв. ама искали да са млади, с 3 езика и приятна външност. Аз вземах повече от 700лв. като склададжия и не знам нито един език нито имам приятна външност
98
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В гетото България се търси руски, в цивилизованата част на света търсят английски. Не 40%, а 80% ще ходят навън за през лятото
97
0
 
19
 
! Отговори
варненец преди 9 години
Проблема винаги е бил и ще бъде ... късия сезон , това е . Три месеца ,най много пет , но пак не стигат да вържеш годината .Има и друго , вече в кол център дават заплати около хиляда / тъй съм чувал/ а и работата е целогодишна и в това ТРЯБВА да се замислят хотелиерите .Поздрави от Варна .