МОСВ: Речните нива остават над праговете за високи води

Повишено е вниманието за водосборите на Марица и Арда
Обновена: 24 мар 2015 14:33 | 24 мар 2015 12:29, Анисия Иванова
0
МОСВ: Речните нива остават над праговете за високи води
Архив: Булфото

Водните количества в реките в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, съобщават от МОСВ. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към  БАН ( НИМХ – БАН) днес ще е без съществени валежи.

Утре, главно в западната половина на страната, ще превали дъжд с количества в повечето места до 5 л/кв.м, в крайните югозападни райони - 10-12 л/кв.м. 

В четвъртък само на отделни места, главно в южните и в източните райони ще вали слабо - до 2-3 л/кв.м.
 
През последното денонощие незначителни повишения на речните нива са регистрирани в Дунавски и Източнобеломорски басейни. Нивата на наблюдаваните реки в Черноморски и в Западнобеломорски басейн са се понижавали или са останали непроменени.
 
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка днес и утре са възможни повишения, вследствие на снеготопене, висока почвена влага, оттичане и прогнозирани валежи:
 
В Дунавския басейн са възможни повишения по реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра. В Черноморския басейн повишение ще има при реките Камчия, Средецка и южночерноморските реки.
 
В Източнобеломорски басейн повишение на водните нива се очаква по реките Тунджа, Марица, Арда, Бяла.
 
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира нивото на река Тунджа при Ямбол да продължи плавно да се понижава и да се задържи над жълтия праг (предупреждение).
Нивото на реката при Елхово ще продължи плавно да се понижава, като днес и през следващите няколко дни ще се задържи над оранжевия праг (риск за тревога).
 
Нивото на река Черна река при Смолян ще достигне и премине жълтия праг за предупреждение.
 
В резултат на частично снеготопене и прогнозирани незначителни валежи от дъжд са възможни повишения на речните нива - главно в планинските части на водосборите на реките Струма и Места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: МОСВпрогнозареки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари