Портних обеща: Зала "Конгресна" ще е готова за Световната купа

Непрекъснато излизат нови проблеми с ремонта, оплака се кметът
2
Портних обеща: Зала "Конгресна" ще е готова за Световната купа
Снимка: Черно море

След кризисна среща с фирмата изпълнител на ремонта на зала "Конгресна" в ДКС с експерти от всички институции, отговарящи за безопасността на сградите, и представители от федерациите по гимнастика и акробатика се разбра, че няма да има проблеми с организирането на Световната купа в началото на май.

За първи път в историята на гимнастическите състезания 2 национални федерации организират обща Световна купа. За нея заявки за участие са подали около 1000 състезатели, треньори и официални лица от близо 40 държави.

Кметът Иван Портних благодари за разбирането на спортните федерации. Според него срещата е била необходима предвид факта, че излизат все по-често проблеми с ремонтните дейности, но основната цел – провеждане на състезанието, ще бъде изпълнена. И зала "Конгресна" ще има пусков срок именно за турнирите по акробатика и спортна гимнастика от големия форум, съобщи "Черно море".

“Обсъдихме всички детайли, но всичко е твърде преекспонирано и се създава изкуствено напрежение около домакинството ни на Световната купа – каза Иван Портних. – Непрекъснато излизат нови проблеми. Дворецът е доста занемарен през годините, което подсказва и, може би, лошото му стопанисване в минало време. Това, което сме уточнили като действие, е поетапно да бъдат решени всички нововъзникнали казуси. В бъдеще ще се продължи с укрепване както на зала “Конгресна”, така и на прилежащите й постройки. Конструкторите и проектантите ще си свършат работата и поетапно ще се преминава към ремонтни дейности в други зони на Двореца на културата и спорта.

Кметът добави, че такава среща е била необходима предвид факта, че излизат все по-често проблеми с ремонтните дейности, но основната цел - провеждането на състезанието, ще бъде изпълнена и зала "Конгресна" ще има пусков срок именно за турнирите по акробатика и спортна гимнастика от големия форум. Създадена е организация с денонощен режим на работа.

Световната купа ще се проведе на 7, 8 и 9 май. На първо време зала “Конгресна” ще разполага с трибуни за 2000 зрители, за да отговори на изискванията на турнирите по акробатика и гимнастика. След като проявата се състои, ремонтът на залата ще продължи поетапно до цялостното му завършване.

Думите му бяха подкрепени от Йордан Йовчев, който добави, че се е договорил с кмета на града за световната купа да има всичко необходимо да се представим като добри домакини, независимо от усложненията, които възникват в хода на ремонтните работи.

“Получих изключително съдействие от кмета, от общината, от изпълнителя на проекта – добави на свой ред Йордан Йовчев, който е член на Изпълнителния комитет на Европейската федерация по гимнастика и председател на организационния комитет на Световната купа. – Имам уверението, а и виждам, че ремонтът ще приключи за Световната купа. Той е от огромно значение и с много голям мащаб. Опитваме се да направим оптимални задания, за да се случи събитието. Видимо е, че хората работят и всеки дава максимума. Към днешна дата не виждам проблеми. Варна заслужава да приеме тези две Световни купи.”

Повече яснота на какъв етап са строителните дейности ще има след 10 дни.

„Проектирането е правено на база на старите проекти, част от тях обаче не са били изпълнени още при самото строителство на сградата – липсват определени елементи и цели плочи. Това изисква вземането на решения, които да дадат необходимата устойчивост на конструкцията. Тя трябва да може да поеме новия товар, тъй като увеличаваме капацитета. Всичко трябва да бъде направено така, че безопасността да бъде гарантирана. Голяма част от конструкцията е корозирала, като в момента се укрепват около 40 колони“, добави още Иван Портних.
Осветление, озвучаване, информационни табла, пресцентър – всичко това ще е “на линия” за Световната купа.

Автор: Борис Проданов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари