Като няма кой общините ще си дават пари една на друга

От общ солидарен фонд ще взимат пари при бедствия
0
Като няма кой общините ще си дават пари една на друга
Снимка: Булфото, архив

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) реши през декември миналата година да си създаде фонд "Общинска солидарност" и утре той ще бъде учреден.

Още по темата

Фондът "Общинска солидарност" е финансов инструмент за взаимно подпомагане на общините, съобщиха от пресцентъра на НСОРБ.

Според организацията - необходимостта от създаването му е проличала особено силно през 2013 и 2014 г., които бяха безпрецедентни по брой на бедствията, пострадалите и обема на щетите.

Фондът ще функционира на доброволен принцип - всяка община щe участва в него по свое желание, след решение на общинския съвет, и според възможностите си.

Според правилата за работа на Фонда, всеки член трябва да внесе първоначална вноска в размер не по-малък от 1000 лв., като минималният размер на редовната годишна вноска е 300 лв.

При възникване на бедствие, всяка община ще може да получава помощ в размер до три пъти по-голям от стойността на акумулираните от нея вноски във Фонда. Предвижда се искане на стойност до размера на акумулираните вноски да се удовлетворява в рамките на 24 часа след бедствието, а искания за по-голям размер на помощта /до три пъти от собствените вноски/ ще се удовлетворяват до три календарни дни.

Получената от общината помощ подлежи на възстановяване във Фонда до края на следващата година.

Предвидени са механизми за финансова устойчивост на Фонда - размерът на отпуснатите помощи се определя на база наличния ресурс, като те не може да надвишават 90% от наличните средства.

Основното предимство на фонд "Солидарност" е, че общините ще имат достъп до средства за най-необходимото в първите 24 часа след бедствието.

Това е от изключителна важност, защото началните часове след настъпването на подобно събитие са критични, а парите от бюджета пристигат доста по-късно", коментира Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари