Кредитна измама: Връщаш пари, които не си взел?

Хората дори не били одобрени за кредита
Обновена: 22 апр 2015 09:42 | 22 апр 2015 09:23,
20
Кредитна измама: Връщаш пари, които не си взел?
Снимка: Reuters, архив

Знаете ли, че можете да се окажете длъжници, без да сте вземали пари? В този ужасен капан са се заключили десетки хора от района на Лом, които твърдят, че са измамени след като са кандидатствали за бърз кредит в дунавския град, но не били одобрени.

Преди няколко дни хората започнали да получават писма, че дължат пари и то с лихва, а някой от тях дори били посетени и от фирма за събиране на дългове. Хората са категорични, че пари не са получавали, а само са кандидатствали за кредит, като си оставили копие от личната карта, съобщава Нова телевизия.

Людмила е от ломското село Мокреш. Жената се грижи сама за шест годишния си син и малкия им дом. Именно за ремонт на къщата, в края на миналата година решила да изтегли бърз кредит от 500 лева. И отива в Лом, за да кандидатства.

"Подписах се на този документ, където се кандидатства за кредита. Те попълваха документа, записаха ми ЕГН, трите имена, абсолютно всичко и преснимана лична карта", казва Людмила Янекова.

Няколко дни по-късно кредитният инспектор й се обажда, за да й каже, че не е одобрена.

"Оттогава, не съм ходила в офиса, никой не ми е звънял, докато в края на март получих писмото, с което дължа сумата от 1507 лева и 14 стотинки. Останах учудена, откъде идва този кредит, след като не съм теглила тази сума", споделя още Людмила.

Учудена останала и Мариета от същото село, която за първи път кандидатствала за бърз кредит от 500 лева  в същата фирма. И тя не била одобрена. Жената получава детски и социални помощи за четирите си деца, а мъжът й работи в местната кравеферма. Жената искала да купи малко дрехи за децата си, боя за прозорците и храна.

Пари за боя и дрехи Мариета така и не получила - нито на ръка, нито по банковата сметка, която посочила при кандидатстването. Преди дни обаче разбира, че е длъжник. Посещават я няколко мъже, които й казали, че има да връща пари по изтеглен кредит.

Фирмата за бързи кредити е софийска. Има представителства в няколко града в страната. Потърпевшите водят камерата на телевизията до офиса, в който са кандидатствали. От София отричат някога да са работили в Лом, но в същото време на официалния им сайт има информация за техен офис именно на този адрес. Сега обаче няма никого.
 
От фирмата за бързи кредити отказаха среща с екипа на телевизията. И в писмен вид обясниха, че централата им в София не подозирала за измамата. Намекват, че извършители са хора, които се представят за служители на фирмата. Но не посочват имена.

Кредитният инспектор и една жена, пред които измамените са кандидатствали за кредит не отричат, че са работили в Лом от името на фирмата за бързи кредити, но поради подписаните от тях договори, не дават информация. Прокуратурата и полицията вече проверяват сигналите от потърпевшите. А хората са категорични, че ще си търсят правата в съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНяма значение къде са подписали - не могат да ги задължат да връщат пари, за които няма доказателство че са взели.
17
0
 
12
 
! Отговори
кали преди 9 години
Защо се получава така . Защо . Защо точно с българите се гаврят така безпощадно . Защо .
16
1
 
32
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
В България все по силно мирише на народен съд..
15
1
 
43
 
! Отговори
Българка преди 9 години
Ако някоя баба открадне кокошка веднага ще напишат име, възраст и къде живее. Но за измамниците на едро няма такова нещо. Веднага уведомете обществото, кои са тези, къде живеят, на каква възраст са, С КАКВО ОЩЕ се занимават...
14
1
 
36
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Момент! Жената е отишла в края на миналата година, за кредит от 500 лева и след, да кажем, максимум 7-8 месеца и казват, че има да дължи над 1500 лева. Уот дъ ФАК! По-добре да отида да взема пари от Коза Ностра или от Ндрагента. Те ще ми дадат по-малка лихва?!? Това чудо няма как да издържи в съда, и ми се струва много глупава схема за измама. Разчитат на беднотията на хората и това, че няма да могат да наемат адвокат. Но ще си го получат ... рано или късно!
13
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз не се учудвам, при ГЕРБ всичко е възможно.
12
0
 
12
 
! Отговори
горко им преди 9 години
...........симеон велики нещо се задава май................
11
1
 
6
 
! Отговори
istinata преди 9 години
Kato ne sa prevedeni po smetkata im kak sa gi vzeli?kesh?to ako taka se vzima moje da vzemesh i da kajesh che ne si kakto i obratnoto.Bg goliama prostia pri vas
10
1
 
17
 
! Отговори
КОКО преди 9 години
Не се учудвам в Лом всичко е възможно.
9
0
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
веднага се взема лиценза на фирмата и готово
8
0
 
31
 
! Отговори
елементарно преди 9 години
Кредит в България в доста от случаите е равносилно на измама.Които балъци се хванат на въдицата,си плащат като измамени барабар с лихвите,независимо дали са взели или не.
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е коя е фирмата деонзи ден, едни такива ми звънят, някой си бил дал моите имена и номер като взел кредит от тях, спрял да им плаща и сега аз съм бил отговорен хахаха добреее
6
0
 
49
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
България е една голяма схема за крадене !!!
5
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако всяко село си изтрепа мутрите и дерибеите, които безчинстват, българия ще се оправи за една седмица!
4
0
 
32
 
! Отговори
maketo преди 9 години
абре навремето ви разправях дека тия мошенници от кредитните къщи са за затворо ама тогай ми викахте дека съм прекалил с виното въпрос на време е га некой от тия хубостници ке украси некое дръво край пъто или некой ке пробва как си е наточил брадвата
3
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българия - най-измамното място на платетата. толкова са изгладнели мутрите и измамниците, че нямам думи. толкова е мизерно... власт няма. дай им да крадат и на тях. всеки си намерил кранче и си точи, а баламите плащат данъци, които мигновено изтичат през кранчетата. измамници, разберете, режете клона, на който седите. тази безпомощност на властта е още по-отчайваща. назрява революция.
2
1
 
66
 
! Отговори
без значение преди 9 години
Оулл.... Такива неща са възможни само в България. Но ми е чудно друго, какъв човек или по-точно куче трябва да си за да измамиш жени с толкова проблеми и грижи на главата.....
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако са се подписали не където трябва, ще хванат пътъците на измамата.