Какво се случва зад новите стени на "Къщата на ужасите"?

В Центъра за деца с увреждания в Ямбол се крият зловещи тайни
14 май 2015 11:00,
20
Какво се случва зад новите стени на "Къщата на ужасите"?
Снимка: bTV

Бивши възпитатели от Центъра за настаняване на деца с увреждания в Ямбол, сигнализират за безхаберие и некомпетентно отношение към възпитаниците на дома. Те твърдят, че на децата от дома системно е нанасян побой, а едно от тях е починало от небрежно отношение от страна на персонала.

"Къщата на ужасите" - така социалните работници наричат Дома за деца с увреждания. В къщичката от семеен тип са настанени най-тежките случаи. В една от двете сгради до преди месец е живял 23-годишният Георги. Диагнозата му била умствена изостаналост. В средата на миналия месец по спешност е откаран в ямболската болница с диагноза чревна непроходимост.

Медиците спешно оперират момчето. Въпреки това два дни по-късно Георги умира. Според бивши служители на центъра за настаняване, смъртта му се прикрива, а причината за нея е безхаберието и липсата на компетентност на ръководството. На крачка от фаталния изход било още едно дете. 9-годишната Станка е напълно неподвижна, с детска церебрална парализа, 100% глухота и слепота. Възпитателка разказва, че отивайки на работа намерила детето със счупено краче.

"Лично аз съм виждала колежки как с едната ръка го вдигат, мъкнат и т.н. Един социален работник не бива да напада децата, но тук се случва", разказва пред bTV бивша служителка.

Центърът е създаден през март миналата година по проект на Община Ямбол. Тук живеят 40 деца с увреждания от домове от цялата страна. Контролът върху работата извършва общината.

"Аз мисля, че със смъртта на Георги се спекулира. Когато в семейството се случи инцидент или се разболее детето внезапно какво правим? Обаждаме се в спешния център, което са направили и служителите", казва Илияна Бицова, зам.-кмет на община Ямбол.

Преди да бъдат открити къщичките, служителите са били обучени за работа с децата. От тях обаче е останала само една жена, а всички други са уволнени.

"Сложени са случайни хора и персонала е сменен, защото е неудобен на ръководството", смятат бившите служители.

Според тях социалният работник Нели Динева им наредила лекарствената книга да се преписва, без да се следят терапиите на децата. Възпитателките давали медикаменти без да знаят кое за какво е. Медицинските лица били съкратени.

Фрапиращ случай за небрежност е когато служителка изпуска цялата кутия с лекарствата, те се пръскат, а Нели Динева им казва да ги съберат по памет, защото пари за нови лекарства няма. След обърканите лекарства децата били в ужасно състояние.

На банкет пък служителките получили "дипломи" - "Най-добър кулинар", "Най-сексапилна" и други. "Ние деца ли гледаме или нещо друго правим", възмущават се самите те.

В същото време вчера Държавната агенция за закрила на детето обяви, че е извършила проверки по сигнал в центровете за настаняване от семеен тип в Карнобат и Ямбол. При проверките са изследвани критериите и стандартите за социални услуги за деца.

Центровете разполагат с много добра материална база, сградите са новопостроени, намират се на комуникативно и достъпно място в града, обзавеждането и оборудването в тях е ново, модерно и функционално. Всички настанени момчета и момичета посещават центрове за обществена подкрепа и за социална рехабилитация и интеграция.

Преобладаващата част от проверените стандарти социални услуги за деца са изпълнени или са в развитие, качеството на двете социални услуги е добро.

Сериозни нарушения обаче са установени точно при проверката в Ямбол. На пострадало при инцидент дете не е предоставена незабавно медицинска помощ, което е поставило в риск здравето и живота му. Не е спазена процедурата за информиране при настъпил инцидент с дете, заключват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гого,най вероятно е починал,вследствие на небрежност!Тези деца взимат лекарства които водят до затруднения в отделителната система-хроничен запек,и при не обръщане на внимание,се получава непроходимост на червата!Или по друф начин казано-около месец не е ходил по голяма нужда!И като си помисли човек че работниците там са и преди всичйо майки.....!
17
1
 
3
 
! Отговори
ZAHARI преди 8 години
УМОРИХА ГОРКОТО МОМЧЕ. НЯМАТ СРАМА ТИЯ В ЦНСТ - ЯМБОЛ. СВЕТЛА ПАМЕТ ГОГО, ПОЧИВАЙ В МИР.
16
1
 
3
 
! Отговори
VAZPITATEL преди 8 години
Novite hora v yambol umoriha edno ot nay- dobrite detca. Gogo 6te lipsva na vsi4ki. Byasna sym na novite usugi.
15
2
 
2
 
! Отговори
Pehlivan преди 8 години
Заплащането е малко в ЦНСТ - та но това е едно на ръка. По - големия проблем според мен идва от това, че дългогодишни служители от домовете след затварянето им са оставени без работа и на практика на улицата а те единствено познават децата ( т.н. потребители ) Държавата би било добре да осигуреше средства за повишаване квалификацията и психологическата подкрепа на служителите от домовете и тяхната отговорност отколкото да залага на нови кадри колкото и обучени да са.
14
1
 
4
 
! Отговори
работещ в ЦНСТ преди 8 години
Престанете спекулациите истината е, че работим за минимална работна заплата,а ангажиментите и отговорностите са огромни! Това е истинската причина хората да не искат да работят. Познайте дали най-кадърните остават на работа при мизерни условия. Разбира се, че най-некадърните ще работят за такива заплати. А да коментираме ли тези госпожи, които се оплакват какъв е бил персонала, а те какво са правили през това време? Работиха? моля ви
13
1
 
2
 
! Отговори
yamboletc преди 8 години
Деинституционализация на бърза ръка във всички 64 общини които са решили да разкрият услуги от резидентен тип. Усвояват се европейските пари по тези програми и са изядени предварително. Общините се чудят откъде да намерят пари.Няма яснота и отчетност при всички обществени поръчки.Не достига хляб и кетъринга е лош.Трагедия, ужасна трагедия. Обвиняват закритите домове в небрежност ( където децата си живееха царски) а новите ЦНСТ са много зле. Децата от домовете преместени в новите услуги hrkdj=
12
0
 
2
 
! Отговори
Любо преди 8 години
До MomoЗначи трябва да бъдат третирани като съучастници .
11
3
 
16
 
! Отговори
Турист преди 8 години
Това е къщата на ужасите..... а я отидете в ямблската поликлиника да видите и поликлиниката на ужасите....после може да заобиколите и центъра на ужасите и бетона на Ямбол който прилича на нещо средно между Непал и Ирак.... и за финал може да посетите вечер и къщите в квартал Райна Княгиня и ще се почествате все едно сте в Индия или Пакистан.....
10
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновни са комунистите които 45 години съсипхваха България.
9
2
 
4
 
! Отговори
ллл преди 8 години
Изцяло съм съгласна с 1 , ЗАЩО СЕГА... а НЕ ТОГАВА ...Царе сме в това отношение, като ме настъпят... тогава ще ги натопя / ще забия ножа , но В ГРЪБ/
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добър център не се прави само от модерни сгради на добро място, а най-вече от качествени служители.
7
1
 
7
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
.....Съд....
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ ще ги накаже тия и децата им ще плащат и внуците
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не те пребият като бебе, ще те пречукат като отраснал.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bulgaria страна на изверги.
3
3
 
27
 
! Отговори
Momo преди 8 години
До 1Защото всеки си пази хляба. А всички знаем, че ако си отвориш устата в България може да си замине и шефа, но със сигурност първо "изгаряш" ти, а в Ямбол няма кой знае колко свободни работни места.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У жас , горко на тез деца ,
1
1
 
52
 
! Отговори
Любо преди 8 години
Защо тези бивши служители проговарят едва сега , а не когато са били действащи ,питам аз !!!